Fredag den 26. September 2003


Formodet pengetransportrøver frikendt

Med dommerstemmerne 2-1 er den ellers formodede hovedmand bag et overfald på en pengetransport i Søborg blevet frikendt i retten i Gladsaxe.
 
En februarnat i år blev chaufføren på en pengetransport med dagens omsætning fra et supermarked på Søborg Hovedgade overfaldet af tre mænd, der med en pistol truede ham til at lukke bilen op.
Et vidne så de tre mænd forsvinde med pengene, ca. 100.000 kroner. De kørte væk fra stedet i en hvid taxa, som fire timer senere blev stoppet af politiet i København. Vidnet havde nemlig nået at tage nummeret på vognen.
Taxaens fører blev anholdt, to passagerer taget med til afhøringer, men de blev senere løsladt.
 
Den mistænkte hovedmand, en 22-årig mand med makedonsk baggrund blev varetægtsfængslet, men er altså netop blevet frikendt af et flertal i domsmandsretten.
Statsadvokaten skal nu se nærmere på, om byrettens afgørelse skal ankes til landsretten.
Bliver den ikke det, eller konfirmerer landsretten dommen, så skal den nu frifundne have erstatning for uberettiget varetægtsfængsling.
 
To medgerningsmænd til røveriet er aldrig blevet fundet, og politiet skal jo altså også nu formentlig til at lede efter en ny hovedmand.

Vadstrupgård: Ombudsmandskritik ændrer intet

Ombudsmandens kritik af Gladsaxe kommunes behandling af børneinstitutionen Vadstrupgårds mangeårige leder i forbindelse med pædofilisagen for seks år siden ændrer ikke noget for politikere eller embedsfolk i kommunen.
 
Forleden blev ombudsmandens kritik taget til efterretning som et meddelelsespunkt i økonomiudvalget, og børne- og kulturdirektør Svend Erik Haase oplyser til Nyhedsmagasinet, at forvaltningen ikke vil foretage sig yderligere.
 
Ombudsmanden vil, ud over at have givet udtryk for sin kritik, heller ikke foretage sig mere.
Vil den tidligere leder, Inga Held, have rettet op på sit omdømme og de uretmæssigheder, som hun mener er begået imod hende, må hun derfor selv eller sammen med fagorganisationen BUPL presse på.

Vindueskigger anholdt i Bagsværd

Vidner tilbageholdt tidligt torsdag morgen en 40-årig mand, der ifølge politiet stod på tæerne på en bænk og kiggede ind ad vinduet til en ung piges værelse på Nybrogårdskollegiet i Bagsværd.
Det oplyser Ritzaus Bureau.
Manden, der havde taget turen til kollegiet fra København, fattede muligvis interesse for værelset, fordi lyset var tændt. Politiet vil nu undersøge, om den 40-årige kan sættes i forbindelse med lignende sager om blufærdighedskrænkelse.

Stor søgning på jobmesse

3.G´erne på Gladsaxe Gymnasium fik i går besøg af den rullende jobmesse Uddannelseskaravanen.
25 forskellige virksomheder og uddannelser stod klar til at fortælle gymnasieeleverne om fremtidens karrieremuligheder, og der var travlhed i samtlige boder.
 
"Der har stort set alle har været i gang hele tiden. Ind imellem ser vi en rød tråd, når vi kommer rundt i landet mht. mediebevågenhed omkring nogle virksomheder, men herude i Gladsaxe har der været markant søgning over hele linien. Så det er nogle interesserede elever, der går på Gladsaxe Gymnasium", mener Lars Götler fra Uddannelseskaravanen, som skal nå at besøge flere end 100 uddannelsessteder inden året er omme.

Forskønnelsespris uden sponsor

Den årlige hæder til lokale arkitektoniske perler, Gladsaxe Forskønnelsespris, er måske en saga blot.
Stifteren af prisen, Nordea Bank, har nemlig trukket sig ud af foretagendet, og dermed står prisen lige nu uden sponsor.
 
Men, der findes en oplagt afløser, mener lokalhistoriker Arne Hermann:
"Jeg har altid ment, at det var en kommunal forpligtelse. Og sådan har det jo også været tidligere. Vi ka se rundt omkring i kommunen der sidder der nogle ganske kønne bronzetavler underskrevet Gladsaxe sogneråd og senere kommunalbestyrelsen for anerkendelse af smukt byggesæt, som det hedder. Og det synes jeg var rimeligt, man tog op igen", siger Arne Hermann, som har siddet med i den dommerkomité, som i en årrække har uddelt forskønnelsespriser i Gladsaxe.

Hver 6. bestilte bog afhentes aldrig

Mellem 10 og 20% af de bøger, der bliver bestilt på Gladsaxes biblioteker via internettet, bliver aldrig afhentet.
Dermed står måske i øvrigt meget efterspurgte bøger og samler støv på boghylderne, uden at andre kunder kan få fingre i dem.
 
Endnu er det dog ikke det store problem, siger bibliotekschef Charlotte Plenge: "Vi har ikke oplevet sure lånere på den bekostning endnu. Men det er klart, at med den serviceforbedring, internettet er, så ser det samlet mere voldsomt ud. Men procentvis tror jeg det er nogenlunde det samme, som det altid har været med hensyn til uafhentet materiale".
 
Den seneste opgørelse over bestillinger via internettet er et par år gammel. På det tidspunkt kom der 54.000 bestillinger – i dag er det tal formentlig fordoblet. Dermed kommer antallet af uafhentede bøger eller andre materialer helt op i omegnen af 20.000 på et år.

EU-seminar for venskabsbyer udsat

Juridiske problemer i forbindelse med udvidelsen af EU spænder nu ben for et stort anlagt
EU-seminar i Gladsaxe, som har venskabsbyer i tre af de nye medlemslande, Estland, Ungarn og Polen.
 
Idéen om et EU-seminar opstod, da en delegation fra ungarnske Veszprém besøgte Gladsaxe tidligere på året. Ved den lejlighed ytrede Veszpréms borgmester ønske om at indgå et samarbejde, hvor de tre venskabsbyer kan lære lidt om, hvordan EU fungerer og hvad det vil sige at være kommune i et EU-land.
 
Det planlagte seminar skulle være holdt i foråret 2004, men da det ikke kan lade sig gøre at modtage støtte fra EU's venskabsbyfond i perioden fra januar til april næste år, er arrangementet nu udsat, formentlig til en gang sidst på efteråret.