Onsdag den 28. April 2004


Flere opgaver til kommunerne

Med overskriften "En enkel offentlig sektor tæt på borgeren" lancerede regeringen i går sit udspil til en ny struktur i Danmark.
I rå størrelser betyder det en nedlæggelse af amterne og mere magt til stat og kommuner.
 
Kommunerne overtager eksempelvis hele beskæftigelsesindsatsen, ansvaret for at hjælpe svage og grupper med særlige behov, fx specialundervisning.
Alle plan-, natur- og miljøopgaver samles som udgangspunkt i kommunerne, og så får kommunerne større ansvar for kulturområdet.
 
Regeringen venter ingen fyringer i forbindelse med strukturændringen, som nu skal diskuteres i folketinget.

Elitelov kan hjælpe sø

Med folketingets vedtagelse af den nye lov om eliteidræt er en statslig involvering omkring Bagsværd sø som nationalt rostadion kommet et væsentligt skridt videre.
Det mener planchef i Team Danmark, Birger Kyhl, der også sidder som Team Danmarks repræsentant i bestyrelsen for I/S Rostadion:
 
"Jeg ser meget positivt på det. I den nye elitelov står der for første gang, at regeringen ønsker hjælp fra Team Danmark, kommuner og regioner til udpegning af nationalstadion indenfor de forskellige idrætsgrene. Og fra Team Danmarks side er der ingen slinger i valsen. Selvom der er andre robaner i landet, så er der ingen, der når Bagsværd sø til knæene, og det ville være en brøler af karat, hvis ikke der bliver arbejdet videre på at få gjort Bagsværd sø til nationalstadion".

Isolering udsætter aktivcenter

Den politiske godkendelse af det nye aktivcenter på Telefonvej i Søborg er blevet udsat i foreløbig en måned.
Programoplæg med plads til foreninger og teatre og anlægsbevilling på 18,5 millioner kroner lå ellers klar på kulturpolitikernes bord i denne uge.
Men nye byggeregler omkring isolering betyder, at der formentlig skal puttes mindst en million oveni det allerede afsatte beløb.
 
Derfor blev sagen udsat til næste møde i det politiske udvalg, så teknikerne kan få set nærmere på isoleringsreglementer og økonomi.
 
Kultur-, fritids- og idrætsudvalgets formand, socialdemokraten Peter Nielsen, siger til Nyhedsmagasinet, at den oprindelige tidsplan dog alligevel ser ud til at holde stik.
Det betyder ibrugtagning af det nye aktivcenter omkring 1. oktober.

Nyt tilbud til unge med epilepsi

Overgangen fra barn til voksen kan være svær, især hvis man er ung og har epilepsi.
Derfor har amtssygehuset i Glostrup netop åbnet en klinik for unge i alderen 15 - 20.
Og det nye initiativ bliver hilst velkommen af den lokale kredsformand for Dansk
Epilepsiforening, Kristine Plougmand:
"Jeg mener det kan få betydning for de unge og for at de kan blive sluset ind på voksenafdelingen bagefter. Og at det giver dem et pusterum fra børneafdelingen. Det eneste tilbud til de unge der findes i dag er Dianalund og nu på Glostrup. Og det er en ret vigtig periode fordi mange enten får det konstateret dér eller også så er det den periode hvor det forværres hos mange epileptikere".

Elever er glade for at gå i skole

Eleverne på Mørkhøj skole er glade for at gå i skole.
Det viser den seneste undersøgelse af undervisningsmiljøet fra 5.klasse og opefter.
Inspektør Birgitte Ledertoug siger om undersøgelsen:
"Vi kan få et overblik over, hvad de store elever godt kan lide. Og så kan vi gå ind på den enkelte klasse og se, hvordan de besvarer spørgsmålene. Så kan vi snakke med en lærer og læreren kan handle på det".

Varieret middelalderkøkken

Der stod ikke kun salte sild, surt rugbrød og kål på menuen i det gamle middelalderkøkken.
Bi Skaarup fra Købehavns Byseum har forsket i middelalderens madkultur og i aften er hun gæst ved et arrangement på Gladsaxe hovedbibliotek som Arkæologiforeningen Tværpilen står for:
"Ved udgravninger i København og andre steder har man fundet ud af, at det ikke bare var saltede sild man spiste. Det har vist sig, at man havde et ret varieret køkken", fortæller Bent Pedersen fra Arkæologiforeningen Tværpilen.
Det er klokken 19.30 i aften der er foredrag om middelaldermad på hovedbiblioteket.