Torsdag den 26. August 2004


Oversvømmelser på veje og i bygninger

Den voldsomme regn natten til onsdag satte store dele af Gladsaxe under vand.
Ved Buddinge station stod vandet op i 70 centimeters højde på kørebanen, og Gladsaxe ringvej var afspærret i tre timer, fordi vandet ikke kunne komme væk. Her stod det nogle steder op til en halv meter. Flere steder måtte bilister forlade deres biler, som sad fast i det høje vand.
Husejere med vand i kældrene ringede forgæves til Falck, der havde nok at lave, og brandvæsenet var også i gang mange steder med at suge vand op og ud. Blandt andet stod en hel etage på Gladsaxe rådhus under vand.
Lynnedslag satte automatiske brandalarmer i gang og satte desværre også Radio Gladsaxes sender ud af drift til ud på formiddagen.

Direktør: Kommunen skal være aktiv omkring erhvervskvartererne

Kommunen er nødt til at være en aktiv medspiller, hvis man vil skabe nogle bedre erhvervskvarterer i Gladsaxe.
Det mener direktør Erik Weidinger, som på et borgermøde tirsdag aften talte om
erhvervskvarterernes udvikling:
"Jeg mener kommunen skal gå ind og være med som aktiv medspiller i det her, de skal gå ind og købe nogle af de grunde, ikke de store på 15-20.000 m2 fordi dem er der nok af store virksomheder som går ind og køber og renoverer, men grunde på 1.000-1.500 m2. Dem er der ikke umiddelbart nogen der er interesseret i at opkøbe. Og hvis vi vil have renoveret vores erhvervskvarterer, så er man nødt til som aktiv spiller at gå ind og sikre sig de huse og evt. leje dem ud, indtil man har fået sikret sig nogle flere grunde omkring, og så kan man gå i gang med at rydde op og lave nogle bedre kvarterer".
 
Venstres Bjarne Rasmussen, derimod, mener ikke, det er en opgave for kommunen at opkøbe erhvervsgrunde.
"Det er det eneste i Weidingers i øvrigt fantastisk inspirerende oplæg jeg ikke er enig i. Tiden er løbet fra det. Det er jo sådan, at hvis der er nogen der synes, det er en god idé at opkøbe erhvervsgrunde, så gør de det. Og det er der også mange der gør rundt omkring. Det er ikke en kommunal opgave og det er ikke nødvendigt",
lød det fra Bjarne Rasmussen, ved det andet i rækken af borgermøder om fremtidens
Gladsaxe og forslaget til planstrategi.
 
Det var primært politikere og embedsfolk, der havde fundet vej til rådhushallen tirsdag aften, erhvervslivet glimrede ved sit fravær og de fremmødte borgere kunne tælles på én hånd.
Og det var skuffende, mente en af de få borgere, der var mødt op.
Der er borgermøde på rådhuset igen i aften, denne gang om detailhandlens udvikling.

Detailhandlen til debat

"Der er ingen tvivl om, at Gladsaxe-borgernes handel og indkøb for en stor dels vedkommende er vendt ud af kommunen, og skal strømmen vendes, så skal der et samlet koncentreret udbud i form af et center til".
Sådan konkluderes der i en rapport fra Institut for Centerplanlægning, ICP, der beskriver mulighederne for detailhandlen i Gladsaxe.
Netop detailhandlens udvikling i fremtidens Gladsaxe er på programmet ved aftenens borgermøde på Gladsaxe rådhus.
Her vil Jens Chr. Pedersen fra instituttet være en af to oplægsholdere. Ved borgermødet vil der også være oplæg fra Jan E. Jørgensen, jurist for Danske Samvirkende Købmænd.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)

Voldgiftsret: Bet på fire millioner til Gladsaxe

Gladsaxe kommune har tabt en voldgiftssag til Københavns amt om betaling for elever, der modtager vidtgående specialundervisning i en almindelig folkeskoleklasse.
Det betyder, at Gladsaxe kommune skal finde et beløb i omegnen af fire millioner kroner bagudrettet og finde plads på budgettet fremad.
De to offentlige myndigheder har i årevis været uenige om betalingen og lod derfor en voldgiftsret bestående af højesterets præsident og to højesteretsdommere se på sagen.
Kendelsen faldt ud til fordel for amtet, der nu skal have tilbagebetaling både fra Gladsaxe og de øvrige kommuner i amtet.
I Gladsaxe er de for meget indbetalte kroner fra amtet ikke blevet sat hen på en særlig konto, indtil afgørelsen fra retten blev kendt. Så sikre har politikere og embedsmænd været på udfaldet af voldgiftssagen, siger børne- og undervisningsudvalgets formand, socialdemokraten Trine Græse:
"Det er en meget overraskende kendelse, ikke bare for os, men også for de andre kommuner i amtet. Vi skal nu til at finde de penge. Vi har ikke besluttet, om de skal tages fra kommunekassen eller børne- og undervisningsområdet, det må vi diskutere med de øvrige partier".