Torsdag den 2. December 2004


Hensynet til demente

Hvad gør man når kommunens demente er til fare for sig selv og for andre? Mange demente forlader deres omsorgscenter uden at være bevidste om deres færden, og det er et problem som Gladsaxe Politi kan nikke genkendende til. Vicepolitiinspektør Jørgen Kjær fra politikredsen i Gladsaxe fortæller at etableringen af et elektronisk sikringssystem kunne være en måde at imødekomme problematikken med de demente. Han forklarer at "set fra vores side, så synes jeg det ville være udmærket […] når vi taler om situationer hvor de demente bevæger sig rundt og kan være til fare for sig selv […] så synes jeg at det er et stort hensyn at tage til den demente og at der er mulighed for at vi finder dem så hurtig som mulig."

Nej til boliger i erhvervskvarter

Selvom der er ved at ske en opblødning i forne tiders skarpe opdeling mellem erhvervs- og boligkvarterer, så kan det også gå for hurtigt og medføre for drastiske ændringer.
I hvert fald har politikerne i økonomiudvalget i Gladsaxe netop sagt nej til et projekt i Bagsværd erhvervskvarter, der over 4.300 m2 ville kombinere dagligvarebutikker med boliger og kontorer.
Men at lægge boliger ved veje, hvor der er så betydelig tung trafik, som det er tilfældet på Krogshøjvej og Aslaksvej, faldt ikke i politikernes smag. Naboskabet med de tilgrænsende erhvervsejendomme var heller ikke hensigtsmæssig. Tilbage af projektet står så et nybyggeri til kontor- og serviceerhverv, som udvalget gerne vil have liggende i området.
Den begrænsning skal anpartsselskabet bag ideen til det kombinerede byggeri nu tygge videre på.

Skolegang under lup

Gladsaxe-borgere skal gennem et projekt de næste tre år fortælle om deres personlige oplevelser med det at gå i skole.
Lektor Ning de Coninck-Smith fra Danmarks Pædagogiske Universitet har fået to millioner kroner fra Statens Humanistiske Forskningsråd til at undersøge sammenhængen mellem uddannelse og livshistorier i Danmark i perioden 1945-2005.
Præger skolegangen os hele livet igennem? Er det mødet med en inspirerende skolelærer, at man i dag sidder i en god stilling? Er det mobningen fra kammeraterne, der gør, at man måske ikke fik taget en uddannelse? Det er nogle af de spørgsmål, undersøgelsen vil forsøge at få svar på.
"Vi er på jagt efter den menneskelige historie og de skæve vinkler. Har det fx gjort nogen lykkelige at gå i skole? Og hvis ja, vil vi gerne vide, hvad de forbinder med lykke", siger Ning de Coninck-Smith.
Hun har tidligere skrevet Gladsaxe kommunes skolehistorie og finder Gladsaxe interessant, fordi byen i perioden har været tilflytningskommune, hvor børnene typisk har fået en bedre uddannelse end forældrene.
Et sted mellem 150-180 borgere født i 1945, 1965 og 1985 vil til næste år blive bedt om at deltage i undersøgelsen.

Millionforbedringer af legepladser

Legepladserne ved seks af Gladsaxes 14 skoler bliver nu renoveret eller skabt helt forfra – et projekt til 1,6 millioner kroner.
SFO Lundegården ved Høje Gladsaxe skole får anlagt en helt ny legeplads til 350.000. Søndergård skole får også en helt ny legeplads til en halv million i skolegården. SFOerne ved Marielyst skole får en splinterny naturlegeplads samt forbedringer på den eksisterende legeplads for til sammen 425.000 kroner.
Det resterende beløb går til forbedringer på legepladserne ved Bagsværd, Buddinge og Lundevang skole.

Julekoncert

Gladsaxe Musik- og Billedskole inviterer i aften til årets julekoncert i Stengård Kirke, hvor skolens elever vil spille forskellig slags musik. Aksel Madsen fra Gladsaxe Musik- og Billedskole fortæller at det er en årlig tilbagevendende begivenhed og "det er jo også en del af undervisningen i musikskolen, det at spille på et instrument indebærer at man til dels er med i noget sammenspil, fælles aktiviteter og til dels også lærer at optræde ved koncerter." Der er gratis adgang til koncerten, som starter kl. 19.00.