Tirsdag den 14. December 2004


Første møde for Handicaprådet

For første gang nogensinde blev der i går, mandag d. 13.12.2004, afholdt møde i Gladsaxe Kommunes Handicapråd.

"Handicappede skal ligestilles med ikke-handicappede," siger rådets formand, Birthe Klamer, om rådets formål. "Vi skal have de samme muligheder som andre. Vi har været ude for nogle utrolige ting, hvor der ikke har været et handicapråd ind over. Svømmehallen for eksempel. Så vi er der for at hjælpe borgerne," siger hun.


Nye kvalitetsstandarder

Et flertal af Gladsaxe byråd har netop vedtaget næste års kvalitetsstandarder og ydelseskatalog på pleje- og omsorgsområdet.

Mindst én gang om året skal kommunerne udarbejde kvalitetsstandarder for bl.a. personlig og praktisk hjælp og genoptræning.

Og formand for socialudvalget, Erling Schrøder, socialdemokraterne, siger:

"Der skal ikke ske de store ændringer fordi, hvis man ustandseligt laver om på disse kvalitetsstandarder, så er der også svært for det personale, der skal arbejde med det i det daglige, Derfor har vi koncentreret os om visse områder. I 2005 demensområdet, særlige omsorgsopgaver, sårpleje og træning. Og så vil vi godt sætte fokus på nogle nye områder i 2005: dosisdispensering, dokumentation og arbejdsmiljø".

SF og enhedslisten stemte imod ydelseskataloget. Ida Krogh fra SF siger:

"Sådan noget som jeg synes kan være et problem er, at man åbner mulighed for at kunne bytte ydelser, men det er meget vanskeligt fordi, borgerne ved jo ikke rigtigt noget om tidsrammerne, hvor meget tid der er afsat til ydelserne, så det er lidt vanskeligt at sige, at man gerne vil have gjort noget andet. Det er et problem, som bl.a. PLOMS nævner. PLOMS nævner også, at der er en uoverensstemmelse mellem kvalitetsstandarder og de tilsvarende ydelser. PLOMS udrykker det sådan er "Det er umuligt at møde borgerne og yde den slags pleje som der eksempelvis er beskrevet i en ydelse på 10 minutter, uden at plejen ofte bliver ikke-omsorgsfuld, ikke-grundig og ikke-omhyggelig. Man skal trods alt ind og ud af borgernes dør på en værdig måde".


Søborg Handelsforening vil have grønne butikker

Man skulle tro, at børn og barnlige sjæle godt kunne begynde at glæde sig – for det er sikkert og vist, at årets jul i Gladsaxe ikke bliver særlig grøn. Men det er ikke så glædeligt endda, når "grøn" betyder "økologi". Der er nemlig ikke mange butikker i Gladsaxe, som udelukkende tilbyder miljørigtige varer i julehandlen.

"Det er ellers meget oppe i tiden, så det burde vi jo have," siger formanden for handelsforeningen for Søborg og omegn, Elisabeth Egerup, der bebuder, at handelsforeningen vil tage det op internt.

"Når vi holder møder, kunne man prøve at opfordre til at der kommer nye butikker, eller til at de butikker, der allerede eksisterer, tager nogle nye varer ind. Det vil vi gerne tage fat på," lover hun.


Aftenskole giver billig højskole

Kursister fra Gladsaxe Oplysnings Forbund kan nu komme billigt af sted på sommerhøjskole.

Et samarbejde mellem en lang række aftenskoler og fire højskoler giver muligheden for at skære omkring en tusse af udgiften til højskoleopholdet.

De fire deltagende højskoler er Ry Højskole, Grundtvigs Højskole, Den Rytmiske Højskole og Gerlev Idrætshøjskole, der alle byder på længere kursusforløb med plads til læring, fordybelse, netværksdannelse og livsstilsændringer.

Eneste betingelse for at slippe billigere er, at kursisten kan dokumentere at have deltaget i og betalt for et aftenskolehold.