Fredag den 17. December 2004


Effektiv kriminalpræventiv indsats i fritids- og ungdomsklub

Resultaterne af en kriminalpræventiv indsats målrettet en gruppe utilpassede unge
begynder nu at vise sig.
Projektet startede for et år siden, og var rettet mod 5 -6 drenge i alderen 12 til 13, som gennem en periode havde skabt uro bl.a. omkring Søborg Torv.
I samarbejde med skole og kommune har den lokale fritids- og ungdomsklub, Klub Søborg,
i årets løb forsøgt at hjælpe drengene på rette vej:
"Til at starte med identificerede de sig som værende én gruppe, det virkede som om de troede, at jo mere lort og ballade de lavede, jo større opmærksomhed og jo flere ressourcer blev der givet til dem. Projektet startede som et madlavningsprojekt, men det stoppede, fordi det var de ikke interesserede i. Så nu er vi gået mere over til at bruge fysisk aktivitet, specielt fodbold. Det gjaldt jo om at få dem splittet op og integreret med de andre velfungerende medlemmer af klubben, og sport er en glimrende måde at gøre det på. Det har været en succes. Med undtagelse af et enkelt medlem er de fleste kommet væk fra gaden, vi har haft lidt småkriminalitet, men det har været meget på nedtrapning her i efteråret, i samarbejde med nærpolitiet har vi fundet ud af, at der ikke kommer så meget fra den her gruppe", fortæller Brian Andersen fra Klub Søborg, som netop har søgt om midler til at fortsætte projektet til næste år.

Skoleportal implementeret inden for to år

Inden for to år skal samtlige skoler i Gladsaxe have adgang til en såkaldt skoleportal,
som bl.a. giver mulighed for elektronisk kommunikation mellem skole og hjem.
Skoleportalen skulle have været implementeret på ca. halvdelen af skolerne her i
efteråret, men er blevet forsinket på grund af problemer med Kommunedatas
SkoleHjemPortal.
Og for at komme videre med det elektroniske skole-hjem samarbejde foreslås det nu, at
Gladsaxe Kommune skifter leverandør og i stedet satser på portalen SkoleIntra.
SkoleIntra anvendes i dag af ca. 800 skoler i 160 kommuner, og portalen består dels af et grundmodul, hvor lærerne kan registrere klassernes og elevernes aktiviteter, og dels et elev- og forældre modul, som giver elever og forældre adgang til
klassens skema og aktiviteter hjemme fra computeren og mulighed for elektronisk
kommunikation mellem skole og hjem.
Desuden indeholder skoleportalen et FællesNet, der skal øge samarbejdet mellem skole og
forvaltning og en såkaldt infokiosk med informationer.
Der er ingen udgifter forbundet med at skifte til den nye skoleportal, som er færdigudviklet og klar til brug.
Sagen er til drøftelse på børne- og undervisningsudvalgets møde på tirsdag.

MT Højgaard skal bygge motorvej

50.000 tons asfaltbelægning, 110.000 kubikmeter jord, 6.300 meter støjskærm og tre nye broer er blandt de byggeklodser, som Gladsaxe-virksomheden MT Højgaard skal levere, når udbygningen af motorring 3 går i gang til foråret.
MT Højgaard skal sammen med fire andre firmaer stå for den første del af udbygningen fra Jægersborgvej til Klausdalsbrovej, som vil koste lige under en milliard kroner.
I udbygningsfasen vil der kun være to smalle spor på motorvejen, og Gladsaxe-borgerne kan godt belave sig på en stærkt øget trafikmængde de næste mange år på både de gennemgående veje og stik- eller smutvejene i kommunen.

Klodsmajorerne i Norge

Projektorienteret samarbejde, sammenhold, venskab, og det at stå foran en masse fremmede mennesker. Det var noget af det, som ’Klodsmajorerne 3, en 7 klasse fra Stengård Skole, fik med sig i bagagen efter at have deltaget i den nordiske konkurrence First Lego League i Norge. Det var en konkurrence, hvor skoler i Gladsaxe havde forberedt deres bedste bud på hvilke problemer handicappede har, og hvordan man bedst løser disse problemer. Vinderholdet, ’Klodsmajorene 3’ fra Stengård Skole, kvalificerede sig til en nordisk konkurrence i Bergen i Norge. Eleverne har arbejdet med emnet angående de handicappede, både på et teoretisk og praktisk plan med at bygge og programmere en Legorobot til at løse bestemte opgaver.
Anas, en af eleverne fra vinderholdet, fortæller at det har været en stor oplevelse at være i Norge:
"vi har oplevet meget sammen som klasse […] vi er blevet meget bedre kammerater, rigtig gode til at samarbejde […] at fremlægge, at stå foran helt fremmede mennesker og fortælle om vores projekt. Så er vi også blevet bedre til at løse problemer, både hvis der er ting som vi er uenige om eller også hvis vi får en udfordring. I det hele taget er vi bedre til at arbejde projektorienteret."

Nye roller på Gladsaxe Teater

En stor international filmproduktion har vendt op og ned på rollebesætningen i Gladsaxe
Teaters næste store satsning, musicalen Maratondansen.
Den mandlige hovedrolleindehaver Jakob Cedergren, er netop blevet tilbudt
en stor rolle i filmen "The journals of Knud Rasmussen", der handler om Knud Rasmussens femte Thule-ekspedition. Der er filmoptagelser i Canada hele foråret, samtidig med at Gladsaxe Teater spiller Maratondansen, og da ikke engang filmstjerner kan være to steder på én gang, så har teatret nu har løst Jakob Cedergren fra sin kontrakt.
Han erstattes af skuespilleren Paw Henriksen, som i forvejen havde en mindre rolle i
Maratondansen. Og Paw Henriksen erstattes af Søren Westerberg Bendtsen, som blev kendt, da han deltog i reality-showet Big Brother for nogle år siden. Siden har han spillet med i Erik Clausens film "Villa Paranoia".
"Det er naturligvis ærgerlig, at vi her midtvejs i prøveforløbet må give afkald på Jakob Cedergren, som vi har haft et kreativt og godt samarbejde med", siger teaterchef Flemming
Enevold.
"Jeg anser Jakob for at være et af dansk films største talenter og vil derfor ikke stille mig i vejen for den fantastiske karrieremulighed, han nu har fået. Det er et held for os, at vi har Paw, der er helt rigtig til rollen", udtaler Flemming Enevold.
Musicalen Maratondansen foregår i 30´ernes USA og handler om datidens helt store hit i
medierne: dansekonkurrence-konceptet maratondans. Og omkring halvdelen af de
medvirkende i Gladsaxe Teaters forestilling er skuespillere og halvdelen er reality-stjerner "kendt fra Tv".