Mandag den 5. Januar 2004


Politi og brandvæsen: Fredeligt nytår, travle juledage

Et par vildfarne raketter, der havnede i et haveskur og et legehus ved Høje Gladsaxe, hører til blandt de mest dramatiske hændelser ved indgangen til det nye år i Gladsaxe.
Vagthavende nytårsaften og 1. januar hos både brandvæsen og politi melder nemlig stort set om fred og ro.
"Vi har nappet en enkelt spritbilist og haft en mindre voldssag, men ellers må vi konstatere en ualmindelig fredelig aften", konstaterer Claus Bardeleben, vagthavende hos Gladsaxe politi her de første dage ind i år 2004.
De seneste nytårsaftener i Gladsaxe har i det hele taget været ganske fredelige, når der ses bort fra jævnlige raids mod postkasser, der enkelte år har måttet stå for tur som prøveklud for ulovligt fyrværkeri.
 
I juledagene og frem mod årsskiftet var billedet ellers et noget andet, præget af vold, røverier og massevis af indbrud.
Alene i Gladsaxe kommune er 27 villaer og institutioner blevet udsat for indbrud eller indbrudsforsøg og i hele politikredsen er tallet næsten 60 indbrud.
 
Mørkhøj postkontor nåede også lige endnu en gang at blive udsat for et røveriforsøg på årets sidste åbningsdag.
Kort efter lukketid bankede tre afrikanere på døren med en pistol og forlangte at blive lukket ind. Men i stedet for at gøre det, så kastede de ansatte sig på gulvet, indtil de bevæbnede mænd var forsvundet.
Samme tre mænd forøvede i øvrigt en halv time senere røveri mod et supermarked i nordvestkvarteret.

Samvær for handy-mænd

I de seneste år er der blevet sat ekstra fokus på det frivillige sociale arbejde i
Gladsaxe kommune.
Det førte i 2002 til opstarten af De Frivilliges Hus, der ligger på Taxvej i Bagsværd.
Og i denne uge sætter Nyhedsmagasinet spot på nogle af husets mange aktiviteter.
 
Hver onsdag mellem 10 og 14 mødes en gruppe mænd, som går under navnet "Byg & Hyg" i
De Frivilliges Hus:
 
"Kvinder er enormt gode til at mødes og snakke over en kop kaffe. Og på den måde kan man nemt skabe nogle relationer, et netværk, noget social kontakt. Men mænd de skal helst have noget at lave, de kan ikke bare sætte sig ned og snakke. Så en gang om ugen mødes en gruppe på 6 – 10 mænd her i De frivilliges hus. De er måske udenfor arbejdsmarkedet, er førtidspensionister eller pensionister og mangler lidt at beskæftige sig med. Så de mødes her og bygger forskellige ting af genbrugsmaterialer. F.eks. bygger de toge af ispinde, alle mulige gardiner og meget andet. Og så har de planer om at lave en miniby af det gamle Gladsaxe", fortæller Anette Skov, frivillighedskoordinator.

Ny kalender viser Gladsaxes naturområder

Gladsaxe er meget mere end bare hovedgader og højhuse.
Det er budskabet med en spritny kalender med billeder fra udvalgte naturområder i
kommunen.
Lise Wriedt fra Gladsaxebibliotekerne siger om kalenderen:
 
"Biblioteket er også en turistinformation. Og vi får ind imellem forespørgsler omkring nogle produkter der viser, hvad Gladsaxe er. Og vi har i høj grad savnet noget der kunne vise, at Gladsaxe er et godt vandretursområde og har mange naturområder. Derfor har vi sat det her i gang", fortæller Lise Wriedt.
 
Og kalenderen går efter sigende som varmt brød - der bliver solgt masser af slagsen fra gladsaxebibliotekernes filialer.