Tirsdag den 13. Januar 2004


Amtsborgmester bekymret for svært handicappede

De handicappede bliver taberne, hvis de specialiserede sociale opgaver flyttes fra
amterne til kommunerne, sådan som strukturkommissionen foreslår det i sin netop
offentliggjorte rapport. Det mener en bekymret amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen:
 
"Min bekymring den går på de allertungeste handicappede, som har brug for en meget specialiseret hjælp for at komme videre. Og det er utrolig vigtigt, at man har øje for det. Det kræver, at de folk der arbejder med det her er højt specialiserede, og amtet har haft ansvaret for det her i mange år og vi har en høj grad af specialisering i Københavns amt, fordi afstandene ikke er så problematiske", siger amtsborgmesteren.

20 centimeter kloakvand i Værebro

Et tilstoppet rør resulterede natten til i går i 20 centimeter kloakvand og –slam i kælderen i hele husets længde under en af boligblokkene i Værebro Park i Bagsværd.
Det er ellers kloakrør i anseelig størrelse, der ligger under de mange boliger, men når tilstrækkelig mange på en gang smider fedt, vatpinde, skruetrækkere og andet gods samme sted hen, nemlig i kloakken, så skal det gå galt.
 
Brandvæsnet i Gladsaxe blev tilkaldt klokken tre mandag morgen til oversvømmelsen, der betegnes som et uheld med farlige stoffer.
Men et kloakfirma havde allerede da fået spulet samtlige rør igennem, så kloakvandet var sivet det rigtige sted hen.
 
Nu efterstår et større oprydningsarbejde for beboere med kælderrum, ligesom forsikringsselskaberne også skal på banen.

Gnidningsfri nattelukning af skadestue

Skadestuen på amtssygehuset i Herlev er efter en årrække med døgnåbent blevet skåret ned i timer, så skadestuen er lukket fra kl. 23-07.
Dermed henvises patienterne til amtets to andre skadestuer på henholdsvis Gentofte og Glostrup.
Nattelukningen trådte i kraft for en uge siden, men har ikke til nu kostet andet end lidt besvær for ganske få, siger den administrerende overlæge på skadestuen på Herlev, Claus Munk Jensen:
 
"Overordnet set har lukningen fungeret fornuftigt. Der har stået enkelte og banket på om natten, men de er blevet orienteret om ændringen og henvist til skadestuerne på enten Gentofte eller Glostrup. Selve hospitaler her på Herlev er jo på ingen måde lukket om natten, det er kun skadestuen, og vi har sikret os med systemer, at ingen bliver sendt af sted til de andre skadestuer, hvis det på nogen måde er uforsvarligt.
Vi har hidtil behandlet omkring 42.000 patienter om året. Vi har haft relativt få i nattetimerne, så med nattelukningen kommer vi nok til at ligge på 39.000-40.000 om året".
 
På skadestuen på Gentofte har personalet endnu ikke kunnet mærke lukningen hos kollegaerne i Herlev, mens skadestuen på Glostrup melder om mere travlhed end sædvanligt.
Ved at lukke ned de otte nattetimer på Herlev regner amtets sygehusvæsen med at kunne spare godt og vel 3,5 million kroner om året.

Oprensning erstattet af restaurering

Der bliver ikke nogen oprensning af Bagsværd sø. Til gengæld tales der nu om en restaurering af søen. Det er det socialdemokratiske medlem af miljøudvalget, John Brown Brabant Althoff-Andersen, som har gjort indvendinger mod ordet oprensning:
"Der er ikke besluttet nogen steder, at der skal være en oprensning. Alle så at sige er enige om, at der skal laves en form for restaurering eller opretning, altså at der skal laves et projekt. Men ordet oprensning, det er at gå for vidt. En restaurering indebærer at man kigger meget mere på helheden, det kan være biomanipulation og alt mulig andet", mener John Althoff-Andersen.

Venskabsforening på internettet

Afstanden mellem den lokale venskabsforening og Gladsaxes i alt 17 venskabsbyer er netop blevet reduceret fra adskillige tusinde kilometer til bare et enkelt klik.
Gladsaxe Internationale Venskabsforening har nemlig fået en hjemmeside på internettet.
 
"Formanden Arne Hermann har jo et stort arbejde med at korrespondere med de forskellige venskabsbyer. Og det sker jo at venskabsbyerne tilbyder at sende en e-mail med oplysninger. Og det har jo så knebet, fordi der har jo ikke været nogen e-mailadresse man kunne sende til os på. Men det er der nu", fortæller næstformand i Gladsaxe Internationale Venskabsforening, Jørgen Holst Nielsen.