Onsdag den 14. Januar 2004


Ny trafikanalyse for området omkring TV-Byen på vej

3.000 arbejdspladser og 600 nye boliger. Sådan lyder planerne blandt andet for TV-Byen i Mørkhøj, når Danmarks Radio i løbet af 2005/2006 helt har forladt området til fordel for Ørestaden.
Et lokalplanforslag, der giver mulighed for ændring af områdets anvendelse, er i øjeblikket til høring, kulminerende med et borgermøde om sagen først i februar.
 
Kritiske røster har flere gange været fremme omkring øget trafik og større pres på skolerne i Mørkhøj.
Til det siger souschef i Gladsaxe kommunes byplanafdeling Karin Ege: "Vi har allerede lavet trafikanalyser, hvor forudsætningen var ren erhvervstrafik. Trafik til og fra boliger opfører sig lidt anderledes, så Sjælsø Gruppen er ved at få lavet en ekstra undersøgelse, der analyserer den del. Med hensyn til skoler og andre institutioner, så er det jo sådan at børnetallet i Gladsaxe falder, vist nok omkring 10% de kommende år, så problemer med pladsen skulle der nok ikke blive. Så mange børn vil der ikke flytte ind i de nye boliger".
 
Ejerne af TV-Byen, Sjælsø Gruppen, fremlægger i dag sammen med Gladsaxe kommune de mere detaljerede planer for området, der på længere sigt kan komme til at ændre det Mørkhøj, der er kendt i dag.

Mellemkommunal udligningsreform kommer til at koste Gladsaxe

Hvis Gladsaxe kommune i forbindelse med den nye struktur i Danmark kan blive lagt sammen med Nørre Djurs kommune i Østjylland, så ville der være en chance for, at pengene ville komme til at passe i forhold til den udligningsreform mellem kommunerne, som der nu lægges op til.
 
Uanset hvilken af de fire modeller, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet har lagt frem, der endeligt bliver vedtaget, så vil Gladsaxe som en af hovedstadskommunerne blive ramt på pengepungen. Omvendt vil pengene flyde i en lind strøm vestpå, blandt andet altså til Nørre Djurs.
 
Nu er der hverken chance for en sammenlægning de to kommuner imellem, og ej heller fare for, at Gladsaxe går rabundus med en anden udligningsmetode end den i dag.
Reformen har nemlig været på vej i flere år, og den kommunale budgetlægning i Gladsaxe har lige så længe været præget af forsigtighed overfor den usikre fremtid. Ikke mindst et muligt perspektiv om at miste andelen af de givtige selskabsskatter har fået økonomer, planlæggere og i sidste ende også politikerne til at lave rummelige budgetter med trecifrede millionbeløb på kistebunden ved hvert års slutning.
 
Værste scenarium for Gladsaxe blandt udligningsmodellerne betyder en stigning på 1,37 skatteprocentpoint, men et mere realistisk bud på det færdige resultat, der ventes vedtaget af regeringen inden sommerferien, er nok på under en procent.
Men selv med Gladsaxes rummelige budgetlægning in mente, så vil det alt andet lige komme til at betyde en stigning i skatteprocent og/eller et fald i det kommunale serviceniveau.

Marokkaner fire måneder i fængsel efter knivoverfald

En 46-årig herboende marokkaner er blevet idømt fire måneders ubetinget fængsel efter en batalje, der endte med knivstikkeri i september sidste år på Mørkhøj Bodega.
 
Den 46-årige afrikaner var den aften godt lakket til og klappede nogle af bodegaens kvindelige gæster bagi mod deres vilje.
De mange overgreb og grænseoverskridende tilnærmelser blev på et tidspunkt for meget for en 41-årig mandlig bekendt af kvinderne. Han gelejdede derfor korporligt den fulde mand ud af værtshuset.
Marokkaneren gik imidlertid hjem og hentede en brødkniv, som han vendte tilbage til bodegaen med. Her overfaldt han manden, der havde smidt ham ud, men fik kun uddelt nogle få hug, inden han blev overmandet af andre gæster og siden overladt til politiet.
Den 41-årige fik et enkelt dybt stiksår i den ene arm.
 
Normalt bliver den slags voldssager behandlet ved retten inden 30 dage. Men det vigtigste bevis i sagen, brødkniven, har ligget til tekniske undersøgelser i flere måneder hos Retsmedicinsk Institut, genetisk afdeling.
Her blev der på skæftet fundet Dna-spor fra marokkaneren, og blod fra den 41-årige på spidsen af kniven.
Der var derfor heller ingen tvivl hos domsmandsretten i Gladsaxe om de fire måneders fængsel til afrikaneren. Marokkaneren udbad sig betænkningstid med henblik på en eventuel anke.
 
Den 41-årige mand, der fik knivstikket, men som også lidt for hårdhændet havde smidt marokkaneren ud af bodegaen, fik samtidig 30 dages betinget fængsel for den handling.

Ø: Afskaf brugerbetaling på sårplejemidler

Borgerne har i flere henseender måttet betale en høj pris, siden der sidste år blev
indført brugerbetaling på sårplejemidler.
Det mener sygeplejerske og medlem af Gladsaxe byråd for enhedslisten, Emilce Nielsen:
 
"Der er nogle, der ikke har råd til at købe det. Og så bliver deres helbred i den grad forringet pga. det. Og ikke kun helbredet bliver forringet, de kommer også til at lide meget længere og stærkere" mener altså Emilce Nielsen fra enhedslisten, som på byrådets møde i aften vil stille forslag om at afskaffe brugerbetalingen på sårplejemidler.
 
Radio Gladsaxe transmitterer som altid fra byrådsmødet fra klokken 18, med genudsendelse torsdag klokken 9.30.

Modstandere af byggeri på græsplæne klar til slutspurt

Om 14 dage udløber fristen for at komme med indsigelser til det foreslåede byggeri af et
seniorbofællesskab på Søborg Parkallé.
Og modstanderne af byggeriet har lagt i ovnen til en slutspurt, men holder foreløbig kortene tæt ind til kroppen.
 
En af de aktive modstandere, Vibeke Sørensen siger desuden:
"Det her det er en lille græsplæne, men næste gang bliver det en anden græsplæne et andet sted. Så kære Gladsaxe-borgere, hvis I ønsker en fuldstændig tilbygget kommune skal I ikke gøre noget, men ønsker I, at det her skal være et område, hvor der også er plads til at man har noget grønt areal indimellem, så er det nu man skal råbe op" lyder det fra Vibeke Sørensen, som også er dagens gæst i programmet Den Varme Stol, som vi sender klokken 7.30 og 17.30.