Mandag den 3. Maj 2004


Storcenter vil forbedre lokal handelsbalance

En udbygning af butikscentret i Høje Gladsaxe til samlet 15.000 m2 og med etablering af en ny stor-butik i størrelsesordenen Kvickly/Føtex vil samlet set forbedre den lokale handelsbalance.
Det vurderer Institut for Centerplanlægning, ICP, i en detailhandelsanalyse.
Hver femte daglig- og udvalgsvarebutik er bukket under det seneste tiår, og skal den udvikling vende, så kan et egentligt overordnet center, større end de eksisterende tre, være medvirkende årsag.
Det er i dag Nordicom, der ejer centret ved Høje Gladsaxe-bebyggelsen, og det er også Nordicom, der går i udbygningstanker.
Bliver det store center til noget, så vil det trække kunder til fra Søborg-området og dermed også være skyld i en forværret tilstand for de handlende på hovedgadestrøget. Men set over hele kommunen, vil der blive lagt flere penge indenbys, end der gør i dag.
Borgere i Bagsværd og Stengård kvarterer vil stadig mest handle i Bagsværd bymidte eller i Lyngby, Mørkhøj-borgerne vil formentlig stadig være mest orienteret i retning af Herlev. Men et nyt center vurderes til at kunne trække kunder til fra Vangede, Dyssegård, Emdrup og Tingbjerg.
På et møde i morgen skal politikerne i økonomiudvalget i Gladsaxe diskutere det videre forløb omkring en centerudvidelse ved Høje Gladsaxe.

EU-kandidater til 1. maj-fest

I næste måned er der valg til europaparlamentet og flere af de lokale kandidater benyttede arbejdernes internationale kampdag til at præsentere sig selv.
I Buddinge og Mørkhøj-Kagså vælgerforening talte f.eks. socialdemokraten Einer Lyduch:
"Det er dejligt at møde partikammeraterne og at komme rundt på sådan en tur her, jeg har været til 6 – 7 arrangementer i dag og jeg synes der er en dejlig kampgejst. Vi er parate både til europaparlamentsvalg og til folketingsvalg. Og man kan fornemme det engagement og den vilje til at ville noget. Det er rart at møde som politiker og det vil sige, at jeg får en opbakning til min valgkamp. Så nu bliver der rigtig sat skub i valgkampen og det er også på tide. Fordi der er stadig mange i befolkningen som ikke rigtig er klar over, at vi skal stemme den 13. juni til et utrolig vigtigt valg".
Rachid el Mousti er opstillet som nummer 3 hos SF og også han var i Gladsaxe 1. maj:
"Et er selvfølgelig at præsentere sig selv, noget andet er at fejre dagen i dag. Det er en dobbelt fest. Det er arbejdernes fest og så er det dagen, hvor en gammel drøm bliver til virkelighed. Vi får et nyt EU i dag".

Ø: Reform værre for arbejdsløse

Enhedslisten vender sig kraftigt imod den del af regeringens strukturreform, der handler om beskæftigelsespolitikken.
Der er ellers ganske bred lokalpolitisk tilfredshed med perspektiverne for flere kommunale arbejdsopgaver. Men en kommunal overtagelse af alle aktiveringsopgaver vil kun føre til misbrug af arbejdsløse som billig arbejdskraft i løntrykkerjobs, mener Enhedslisten –her ved Bendt Larsen:
"Regeringens forslag vil betyde endnu værre forhold for de arbejdsløse. Kommunerne misbruger allerede nu i vidt omfang arbejdsløse som billig arbejdskraft. Det er gratis for kommunerne, men til gengæld bringer det ikke de arbejdsløse et skridt nærmere det ordinære arbejdsmarked. Vi fatter ikke, at SF og Socialdemokraterne i Gladsaxe går med på den galej. Der skal reelle jobs til, og ikke en ny kommunal bureaukratisk størrelse som erstatning for AF-bureaukratiet".

Pigeeftermiddage i Værebro

Drenge er forment adgang, når en gruppe piger fra Værebro mødes tirsdag eftermiddag i
Værebrorådgivningen.
Pigerne er i alderen 14 – 18 år, størstedelen er muslimer, og de har med indførslen af
pigeeftermiddage fået et tiltrængt frirum, fortæller leder af projektet, Christine Bøgh:
"De har selv henvendt sig fordi de havde brug for et sted at være. Mange af dem må ikke være i almindelige klubber hvor der er drenge tilstede. Så derfor har vi lavet et sted, hvor pigerne kan få lov til at være sig selv".

Radikal fra Gladsaxe til Odense

Bagsværd-borgeren Lars Kaspersen er blevet valgt som nr. 1 til det kommende folketingsvalg i landets 3. største radikale forening, nemlig den i Odense.
Lars Kaspersen er 37 år og har tidligere været landsformand for radikal ungdom. Civilt er han i dag informationschef på TV Danmark.
Ved seneste kommunalvalg var Lars Kaspersen at finde på de radikales liste i Gladsaxe, og han har tidligere været opstillet i Fredensborg-kredsen.
Men nu står den altså på folketingsambitioner, og hvis den radikale vælgertilslutning fortsætter, sådan som meningsmålingerne antyder det, så er det ikke usandsynligt, at der kan blive kastet et ekstra fynsk mandat af og dermed en plads på tinge.