Mandag den 8. Marts 2004


Hver anden familie i kontakt med psykiatrisk behandlingssystem

Godt 5.000 Gladsaxe-borgere lider af depression og angst, heraf har cirka 460 svære psykoser.
Det viser statistisk materiale fra social- og sundhedsforvaltningen i Gladsaxe kommune.
Af de 460 med svære psykoser er omkring 220 hæmmet af lidelsen i en sådan grad, at de har brug for særlig støtte og hjælp i hverdagen, enten fra kommunen eller fra amtet.
 
De fleste sindslidende kan placeres i fire kategorier; manio-depressive samt depressioner i lettere eller sværere grad; angsttilstande som panik eller forskellige fobier; personlighedsforstyrrelser som skizofreni og psykopatisk adfærd, og endelig demenstilstande, hvoraf Alzheimers er den mest almindelige.
 
I programmet Den varme stol på onsdag er formanden for Københavns amts psykiatriudvalg, Preben Andersen, i studiet sammen med socialudvalgsformand i Gladsaxe, Erling Schrøder.
Begge er Socialdemokrater, men de er langt fra enige i, hvordan behandlingstilbudene skal gives.
 
Hvis du har spørgsmål til de to omkring behandlingen af sindslidende i kommune eller amt, så er du velkommen til på forhånd at ringe til redaktionen på Radio Gladsaxe på telefon 39560688, eller sende os en e-mail på radio@gladsaxe.dk.

Glasskår på grønt areal

Et af de mest benyttede offentlige grønne arealer i Gladsaxe er spækket med glasskår.
På et 6.000 kvadratmeter stort græsstykke lige syd for Tyrolerhuset på Radiomarken ned mod Bagsværd sø lå der frem til starten af 1970erne et gartneri.
Da det blev nedlagt, blev glasskårene fra lange tiders smadrede ruder tromlet ned i jorden, og det er de skår, der i dag titter op i lange baner.
Dels arbejder glasset sig op af sig selv, og dels skubber mosegrisene skårene op med og i deres tuer.
 
En optælling, som parkafdelingen i Gladsaxe kommune netop har foretaget, viste et gennemsnit på omkring fem strittende skår i hver af de knap 40 tuer, der blev undersøgt.
Det rekreative grønne område bliver brugt af i tusindvis af børn fra institutioner og skoler, ligesom foreningerne og hundeejerne flittigt benytter arealet.
 
En total oprensning for glasskår på hele den store græsplæne vil komme til at koste omkring en halv million kroner, viser tilbud fra flere entreprenører.
Derfor bliver løsningen sandsynligvis i første omgang en billigere manuel udvej på problemet, der dog vil vende tilbage igen næste år.

Enhedslisten 15 år

I år er det 15 år siden, Enhedslisten i Gladsaxe blev stiftet.
Det blev fejret i fredags, hvor listens politiske med- og modspillere var inviteret til fødselsdagsfest.
"Enhedslisten har jo altid stået stærkt i Gladsaxe, ved sidste valg var vi meget tæt på at få det andet mandat og det er klart en ambition for os at komme op på to mandater", siger partiets lokale folketingsmedlem, Søren Søndergaard.

Forår på ungdomsskolen

Godt 2.500 unge i Gladsaxe i 14-18-årsalderen har hvert år mulighed for at deltage i fritidsundervisningen på kommunens ungdomsskole.
Omkring 1.100 af dem vælger at tage imod tilbuddet, der specielt i vintersæsonen er endog meget varieret og righoldigt.
Forårssæsonen er anderledes kort og med start lige efter påske. Her kan elever fra 7. klassetrin som noget forholdsvist nyt også være med, selvom de måske ikke helt har nået de 14 år.
Tilmeldingsfristen til forårets kurser udløber den 15. marts.

Tidligere kunstkonsulenter udstiller i Bagsværd

De har været kommunens kunstneriske konsulenter i perioden fra 2002 til 2003.
I denne måned udstiller Lisbeth Groth-Jensen og Torben Dyrved sammen på Thorasminde i Bagsværd:
"Som kunstkonsulent bliver man jo tvunget til at se en hel masse udstillinger og det er som oftest altid inspirerende", siger Torben Dyrved.
Udstillingen på Thorasminde kan ses til og med den 21. marts.