Torsdag den 25. Marts 2004


Karakterdannende skoler

Privatskolerne i Gladsaxe lukker ikke dygtigere elever ud af 9. klasse end de kommunale folkeskoler.
I hvert fald er det kun små marginaler, der skiller, når slutkaraktererne for 2003 i 11 eksamensfag sammenlignes.
Til gengæld rammer privatskolerne, eller de frie grundskoler, som de også kaldes, mere homogent landsgennemsnittet for alle typer skoler, der ligger lige omkring karakteren otte.
Større udsving er der på de 13 kommuneskoler. Eksempelvis rammer Søborg skole et gennemsnit i fransk på 5,1, mens naboskolen i Buddinge når op på 9,6 i snit i samme fag. Det er i øvrigt højeste gennemsnit for noget fag overhovedet på samtlige skoler i Gladsaxe, skarpt forfulgt af mundtlig matematik på Marielyst skole, hvor klassen fik et snit på 9,4.
På Søndergård skole i Bagsværd har elever i 9. klasse og lærere præsteret det helt usædvanlige to år i træk at score topkarakterer i fysik/kemi.
Skolens viceinspektør Søren Højland forklarer: "Det er en kombination af flere ting. Lærerne erfarne og engagerede, og så ligger skolen i et middelklassekvarter med ambitiøse forældre, og de ting sammen giver jo næsten altid et godt resultat".

Ubetinget fængsel til tidligere direktør

I går faldt der dom mod en 51-årig tidligere direktør i et af Gladsaxes ellers meget velanskrevne firmaer. Dommen lød på ubetinget fængsel i to år og ni måneder.
Retten nedlagde både navneforbud og forbud mod at omtale, hvad firmaet handlede med.
Firmaet gik i betalingsstandsning i november 2002. Ifølge anklageskriftet har direktøren lænset firmaet for 7,5 millioner kroner over en toårs periode. Blandt andet har han overført 2,2 millioner direkte til egen konto, mens det i firmaets regnskaber så ud som om, pengene var indbetalt til told og skat.
Den tidligere virksomhedsleder satte angiveligt en del til ved at investere i en restaurant i Nordsjælland, der siden er gået konkurs.
Forsvareren, der plæderede for fuldstændig frifindelse, har nu 14 dages betænkningstid i forhold til at anke dommen landsretten.

Sindslidende får det bedre af motion

Brugerne af værestedet Vadstruphus i Bagsværd er trukket i løbeskoene og træningsbukserne.
Undersøgelser viser nemlig, at sindslidende får det bedre, både fysisk og psykisk, når de
dyrker motion. Og derfor har huset sat ekstra fokus på motionen, som blandt andet kan virke angstdæmpende og nedsætte uro i kroppen, ligesom den har en meget vigtig social
funktion, fortæller leder Lise Madsen:
"Det giver en meget uformel form for kontakt og en god form for samvær. Når man f.eks. går, så har man en mulighed for at snakke sammen på en let og meget god måde, og den del skal man ikke forklejne. Fordi psykisk syge har tit problemer med kontakt, så når man har en mere uformel og let kontakt når man går eller løber sammen, så er det et stort plus".

230 millioner til rensning af vandområder

Utterslev Mose og andre kraftigt forurenede vandområder i Københavns kommune skal i bedre økologisk form, og det kan komme til at koste borgerne i Gladsaxe et sted mellem 75 og 94 millioner kroner.
Gladsaxe er nemlig den største bidragyder med spildevand fra kloakkerne til vandområderne hos den sydlige nabo.
Nu har Københavns kommune fremlagt en storstilet indsatsplan for, hvordan belastningen fra spildevandssystemet kan reduceres med 80%.
Det sker ved en bedre kloakering, fjernelse af slam, biomanipulering af fiskebestanden og udplantning af vandplanter.
Udbygningen af kloaksystemet er den helt store pengesluger med i alt op til 230 millioner kroner.
Heraf kan Gladsaxe som nævnt komme til at stå for de 94 millioner, mens restbeløbet deles mellem Gentofte og København.
Forslaget bliver i Gladsaxe diskuteret politisk i dag i miljøudvalget.

Idrætsmærker til modne sportsfolk

138 aktive sportsfolk fik i går aftes overrakt pensionist-idrætsmærket ved en stor diplomfest på omsorgscentret Kildegården.
Blandt modtagerne var 67-årige Arne Jensen, som i løbet af det forgangne år har prøvet
kræfter med en lang række vidt forskellige idrætsdiscipliner:
"Om sommeren er der forskellige øvelser, bl.a. badminton, cykling, dart, gåture og boldkast. Og det er jo for at få rørt sig og på grund af det sociale. Man snakker med andre mennesker og hygger sig og har det godt", siger Arne Jensen som i går aftes modtog sit tredje idrætsdiplom.

Ny omsorgsleder i Søborg

Omsorgscentret Kildegården i Søborg får til maj ny leder.
Økonomiudvalget i Gladsaxe har peget på den 42-årige sygeplejerske Anne Kristensen, der også har accepteret vilkårene.
Lederen af omsorgscentret er også leder af hjemmeplejen i Søborg-distriktet.
Anne Kristensen, der altid har arbejdet indenfor ældreområdet, senest et plejecenter i Hillerød, tiltræder mandag den. 3. maj.