Torsdag den 18. November 2004


Svampe på rådhus

Det voldsomme regnskyl, der i august oversvømmede massevis af kældre, bliver et dyrt bekendtskab for Gladsaxe kommune.

Rådhuset blev som så mange andre bygninger sat under vand, som dog hurtigt blev suget ud igen for siden at gennemgå en længere udtørring.

Anstrengelserne har desværre vist sig delvist forgæves, for efterfølgende er der blevet konstateret tegn på den sygdomsfremkaldende skimmelsvamp i bygningskonstruktionen.

Svampen skal væk, inden den breder sig for meget, og mens saneringen foregår, skal alle ansatte i skatteafdelingen flyttes andre steder hen.

De fleste kan genhuses på rådhuset, men for omkring 20 medarbejdere skal der opsættes en kontorpavillon på rådhusområdet i de tre måneder svampeudrydningsarbejdet ventes at vare.

Forsikringen dækker en del af udgifterne, men kommunen kommer selv til at skulle hente en kvart million op af kassen.


Tilfredsstillende regnskab for Skandinavisk Tobakskompagni

Skandinavisk Tobakskompagnis årsrapport for 2003-2004 fortæller om et lille øget overskud i koncernen i forhold til sidste år. Administrerende direktør i Skandinavisk Tobakskompagni, Jørgen Tandrup, fortæller, at der især i cigarvareforretningen har været en positiv tendens for koncernen. Således er virksomheden nu verdens største udbyder at cigarvarer uden for USA.

Det er almindeligt kendt, at det er farligt at ryge tobak, og DSI Institut for Sundhedsvæsen har før anslået, at tobaksrygning hvert år koster 12-13.000 danskere livet.

Det overordnede samfundsmæssige konsekvenser af rygning er langt større end af narkotikamisbrug. Så hvad er forskellen? Jørgen Tandrup siger:

"Vi sælger et kontroversielt produkt, men det er en helt utilstedelig sammenligning, alene af den grund, at tobak igennem mange år har været et fuldt lovligt produkt. Jeg mener, at sammenligningen er irrelevant," siger Tobakskompagniets administrerende direktør.


Nye boliger og butikker på Søborg Hovedgade

Det ene hjørne af Søborg Hovedgade og Selma Lagerløffs Allé kan blive det næste på hovedgadestrøget, der bliver nybygget med en blanding af butikker og boliger.

Kay Wilhelmsen Gruppen står nemlig klar med et projekt, der erstatter det nuværende i nummer 65 og 67 med tre butikker og 17 boliger i 3½ etage ud mod Søborg Hovedgade og 3 etager ned ad Selma Lagerløffs Allé.

Butikkerne kommer til at fylde 1.500 m2, mens de 17 boliger vil variere i størrelse fra 66 til over 200 m2.

Politikerne i økonomiudvalget så på forslaget på et møde forleden, og der blev nikket godkendende rundt om bordet, selvom byggeriet bliver væsentligt dybere end fastlagt i byplanerne.

Derfor skal der nu udarbejdes ændringsforslag, som skal igennem offentlig høring og politisk accept af byrådet.


Lokalt Netværk

Hvordan skaber man netværk lokalt og hvordan møder man sin nabo? Det er der nu mulighed for at få svar på i Borgernes Hus på torsdag, hvor formand fra Ældresagen Flemming Anthoni og sognepræst Frank Valter Fischer vil debattere hvordan man skaber relationer til andre mennesker.

Flemming Anthoni fortæller at "man skal i hvert fald selv være lidt socialt indstillet, ellers så går den ikke". Sognepræst Frank Valter Fischer forklarer yderligere at "netværk er meget vigtigt lokalt, det betyder meget at vi kender hinanden lokalt for at vi ikke fjerner os fra hinanden. Det er meget nemmere at løse konflikter hvis man kender hinanden".


Årbog for Historisk Topografisk Selskab

Der er nu mulighed for at lære om lokalhistorie i Gladsaxe Kommune, da Historisk Topografisk Selskab udkommer med sin årbog. Ebbe Fels fra det lokalhistoriske selskab forklarer at der blandt andet er artikler om hvem Lærer C.C. Benger var, om Hareskov Kuranstalt og ikke mindst om Møller slægten, som udenrigsminister Per Stig Møller er efterkommer af. Årbogen bliver udleveret lørdag den 4. december på Hovedbiblioteket, hvor der ved den lejlighed serveres vin og man kan ligeledes købe andre bøger, der omhandler lokalhistorie i Gladsaxe. Er man forhindret i at møde op ved udgivelsen, så er der mulighed for at afhente årbogen i Gladsaxe Byarkiv på Hovedbiblioteket.