Onsdag den 6. Oktober 2004


Budgetvedtagelse i aften

I aften bliver det kommunale budget vedtaget i Gladsaxe byråd.

Igen i år er det et bredt politisk flertal der står bag budgettet.

Seks ud af syv partier indgik for godt tre uger siden en budgetaftale, hvori der blandt andet er afsat penge til renovering af Gladsaxe skøjtehal, støjbekæmpelse og til etablering af et

demensdaghjem i kommunen samt et nyt indskolingshus ved Enghavegård skole. Og så bliver skatten igen sat ned med 0,1 procent.

Et af de helt store emner under årets budgetforhandlinger har været Søndergård skoles fremtid, og forligspartierne har besluttet, at de elever, der går på skolen i dag og bliver indskrevet

indtil der er truffet endelig beslutning om skolen senest i 2007 kan være sikre på at blive gående på skolen.

Det eneste parti der ikke er med i budgetforliget i år er dansk folkeparti, som i stedet har fremsat sit eget ændringsforslag til budgettet. Et forslag, der blandt andet opererer med en

skattenedsættelse på 0,2 procent og en lempelse i grundskyldspromillen på 0,3 procent samt forbedring af forholdene for Gladsaxes ældre.

Radio Gladsaxe transmitterer direkte fra mødestart klokken 18, med genudsendelse i morgen torsdag fra klokken 9.30.


Ret trusler afpresning dom

Tre gange 40 dages betinget fængsel og to frifindelser blev det til for fem unge, der i går fik deres dom fra Retten i Gladsaxe for vold og afpresning mod to jævnaldrende.

Sagen, som daterer helt tilbage til oktober måned sidste år, omhandler blandt andet en episode på Søborg Torv, hvor de to blev tvunget til at knæle ned og undskylde på baggrund af et forudgående skænderi med gerningsmændene på internettet.

Ved samme lejlighed blev de beordret til at levere hash og beklædningsgenstande til gerningsmændene samme aften, hvilket de dog ikke gjorde.

Efterfølgende følte de to unge sig så truede, at de valgte at gå til Politiet med sagen.

Det var ikke muligt at få kommentarer fra forsvaret og anklageren, da den endnu ikke er skrevet til protokol.


Fokus på undervægtige plejehjemsbeboere

Ca. halvdelen af landets plejehjemsbeboerne er undervægtige.

Det konkluderer en rapport fra Fødevaredirektoratet, som har ført til en nærmere undersøgelse på omsorgscentret Bakkegården i Bagsværd, fortæller økonoma Marianne Lange:

"Vi gjorde det, at vi målte beboernes BMI, og det viste sig, at over halvdelen af vores beboere var undervægtige. Jeg tror grunden er, at man serverer en kost, som skal ramme bredden. Men bredden har måske ændret sig lidt de seneste 10 år, fordi de ældre er måske meget dårlige når de kommer på plejecentrene, de er allerede småtspisende og i dårlig energitilstand. Og når man ikke er så aktiv, så kan det godt være svært at spise og så kommer man meget hurtigt ind i en ond cirkel, hvor man ikke får lyst til mad, har madlede, og måske får man så en sygdomsperiode, hvor man også mister appetitten".

På Bakkegården er man nu begyndt at tilbyde mere "energitæt" kost, så beboere får dækket det daglige energibehov.

I øjeblikket er det ved at blive udarbejdet en mad- og måltidspolitik for enhedsplejen i Bagsværd.

Derudover skal Bakkegården være med i et forskningsprojekt, hvor man undersøger, hvad der sker med spiselysten, når man flytter på plejehjem. 4 – 6 kommende beboere bliver interviewet tre måneder før- og seks måneder efter de er flyttet ind på Bakkegården.


Venstre: Ingen udbygning af center ved Høje Gladsaxe

Der er ingen grund til at reservere plads i kommuneplan 2005 til en udbygning af butikscentret i Høje Gladsaxe. Det bliver sandsynligvis aldrig til noget alligevel og er kun med til at skabe usikkerhed om fremtiden hos de handlende på Søborg Hovedgade og i Buddinge-centret.

Det mener Venstre i Gladsaxe.

Da planstrategien i går blev debatteret i økonomiudvalget, stod Venstre alene med synspunktet. De øvrige medlemmer af udvalget stemte imod ændringsforslaget.

Hele planstrategien og debatten om samme skal munde ud i vedtagelse i byrådet af kommuneplan 2005. Det vil formentlig ske inden sommerferien næste år.


Ung checkfalskner

En 19-årig mand fra København mistænkes for at have udstedt mindst tre falske check i forskellige byggevaremarkeder, senest Silvan i Gladsaxe.

Her blev der købt varer for 6.000 kroner, som altså blev betalt med en falsk check.

I alle tre varehuse er der blevet taget ganske gode billeder fra overvågningskameraerne af den unge falskner, som politiet efterfølgende har fundet identiteten på.


Vælgermøder

Hvor meget indflydelse kan man egentlig få ved at gå ind i et parti i Gladsaxe?

Det er spørgsmålet i dagens udgave af debatprogrammet Dagsordenen, der bliver sendt her på kanalen klokken 16.

I den anledning har vi været på gaden for at høre, hvad forskellige gladsaxeborgere gør sig af tanker om at gå ind i politik.