Fredag den 29. Oktober 2004


Satte ild til levende kæledyr

Tre 15-årige drenge satte natten til i går ild til en række kaninbure ved en børneinstitution ved Kagsåkollegiet i Gladsaxe.
Tre kaniner og seks marsvin i burene blev overhældt med benzin og antændt.
De udbrændte bure lå op af en gavl til en naboinstitution, og der er sket bygningsskade både på gavl og tag.
Gløder røg ind under taget og fik fat i tagspærene, så en del af taget måtte pilles ned under slukningsarbejdet.
De tre drenge havde tidligere på natten sat ild til nogle bure ved en institution på Rørløkken i Herlev. Men da der ikke var dyr i burene, fandt drengene senere frem til kæledyrene på institutionen ved kollegiet.
Gladsaxe politi kunne få timer efter ildspåsættelsen anholde drengene. Den ene havde nemlig fået brandsår, da benzinen blev antændt, og var blevet behandlet på skadestuen.
Herfra stak han dog af, inden politiet nåede frem. Men skadestuen havde forinden sikret sig hans navn, og kl. 6.30 mandag morgen var den sidste af de tre anholdt.
Under afhøringerne mandag formiddag indrømmede drengene begge ildspåsættelser.
"Det er rystende, at de bevidst er gået efter de levende dyr. Det er både chokerende, sygeligt og svært at forstå, at nogen kan få sig selv til at gøre sådan noget", siger vicekriminalkommissær Jan Voldby fra Gladsaxe politi.

Beslutning om avanceret vandbehandling udsat

Københavns amt har udsat beslutningen om, hvor vidt Gladsaxe kommune skal have lov til avanceret behandling af drikkevandet fra Bagsværd vandværk.
På forhånd var der lagt op til, at amtets teknik- og miljøudvalg på et møde i denne uge kun ville give en begrænset tilladelse, men nu er beslutningen foreløbig udsat til den 24. november.
Fire ud af seks drikkevandsboringer ved værket er i dag forurenede, og vandet derfra er uden behandling uegnet som drikkevand. Dertil kommer, at modelberegninger viser, at endnu en boring trues af forurening.
Vandværket står for at skulle renoveres for næsten tre millioner kroner. Men hvis ikke amtet giver tilladelse til den avancerede kulfilterbehandling af det lettere forurenede vand, så vil værket ikke være rentabelt og må i stedet lukke.
I ansøgningen til amtet ønsker Gladsaxe kommune at få lov til de næste ti år at benytte den avancerede behandling på vand fra fem boringer.
Amtet var kun indstillet på at give lov i fem år og kun til tre boringer. Men som nævnt er den beslutning nu udsat en måned.

Trafikomlægning på Gladsaxevej

De 10.000 bilister, der hver dag benytter Gladsaxevej, må fra på mandag og frem til jul belave sig på nogen forsinkelse på strækningen.
I forbindelse med etableringen af cykelstier foran Høje Gladsaxe bliver den sydlige vejbane lukket, og trafikken ledt ind på lokalvejen foran Høje Gladsaxe-bebyggelsen.
Manøvren har været benyttet før i en weekend, hvor der ikke opstod de store trafikale problemer.
Og selv om omlægningen i denne omgang også kommer til at indbefatte myldretidstrafikken, så venter den kommunale vejafdeling, der står for projektet, ikke andre problemer end lidt forsinkelse.

Grøn inspiration til boligselskaberne

God husholdning og et godt miljø er ikke nødvendigvis to uforenelige størrelser.
Og på boligselskabernes årlige møde med byrådet tidligere på ugen var der inspiration at hente fra Gladsaxe grønne guide, Jesper Bjerring Larsen:
"Jeg nævnte i et konkret eksempel, hvordan man kan hul på sine elbesparelser på en sådan måde, at man faktisk, i løbet af nogle år, kan få frigjort ret store midler, som man jo så kan bruge til yderligere miljøforbedringer eller til huslejenedsættelser. Der ligger faktisk nogle muligheder i det. Og der ligger nogle skjulte muligheder som bl.a. NESA kan være behjælpelige med at finde".

Kulturfest i De frivilliges hus

Lørdag er der fest i De frivilliges hus på Taxvej i Bagsværd.
I samarbejde med Sierra Leone-foreningen arrangerer husets Integrationsgruppe kulturfest med lysbilledforedrag, mad og musik fra Sierra Leone.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)