Onsdag den 8. September 2004


Debat om trafikstøj

Ca. en tredjedel af Gladsaxes godt 33.000 boliger er i dag udsat for en støjbelastning over det tilladelige, viser en undersøgelse af støjniveauet i kommunen.

Og støjbekæmpelse var da også det helt store emne, da der i går aftes var borgermøde på rådhuset om trafik og støjhandlingsplanen:

"Jeg kommer selv fra Marie Grubbes Allé og bor ca. 700 meter fra motorringvejen og vi har siden der blev sat støjskærme op oplevet en stigning i vores støjplagning. Vi er normalt ikke særligt støjplagede, men i myldretiden og om aftenen har vi nu et konstant brud fra motorringvejen som vi ikke havde før og det er i visse vindretninger ganske voldsomt", lød det fra en borger.

Også naboerne til vandledningsvejen er i dag plagede af trafikstøj:

"Vi repræsenterer Grønnemosegård grundejerforening og Grønnemosens grundejerforening og vi bor med ryggen til vandledningsvejen. Vi har oplevet at støjen for et halvt år siden blev nedsat. Det var en stor glæde for os. Det skyldes, at man har nedsat hastigheden fra 80 km/t. til 60 km/t. På den anden side har vi også oplevet den gang amtet stod for vejen, at de lagde sten på flydende asfalt som ny belægning og det gav en meget generende støj og nu vil vi gerne høre, om kommunen har forslag om at nedsætte støjen på vandledningsvejen?".

På det fjerde og sidste borgermøde om fremtidens Gladsaxe blev også muligheden for at få en letbane eller metro til Gladsaxe diskuteret, ligesom der var spørgsmål til de trafikale forhold ved Erik Bøghs Allé og Søborg Hovedgade i forbindelse med det planlagte byggeri.

Forslaget til planstrategi er til offentlig debat ind til den 14. september.


Slået bevidstløs for en chokoladebar

En 16-årig dreng fra Mørkhøj har ved retten i Gladsaxe fået en dom for røveri og vold mod en jævnaldrende dreng.

Overfaldet skete en aften i april i år, hvor den dengang 15-årige truede et par yngre drenge til at udlevere deres værdier, som, selv efter en kropsvisitation, alt i alt kun beløb sig til en femkrone og et stykke chokolade.

Den ene af de overfaldne bar desuden en ring, et arvestykke, som overfaldsmanden forlangte udleveret. Da det ikke skete, selv under dødstrussel, så blev han slået med knytnæveslag i ansigtet, så han faldt besvimet om og knaldede hovedet i kantstenen.

14 dage senere var overfaldsmanden på færde igen, og ved tilfældighedernes spil gik det igen ud over den samme dreng.

Han gik forrest i en større gruppe unge på en sti ved Møllemarken, hvortil den nu dømte var blevet tilkaldt af en ven for at uddele øretæver efter et skænderi.

Denne aften havde den unge fra Mørkhøj i forvejen drukket godt til, og var i gang med at drikke en flaske vin, da det nye overfald skete.

Han smadrede flasken mod hovedet af offeret, der dog nåede at beskytte sig med hånden. I stedet for et knust hoved blev tommeltot og pegefinger halvt savet over af flasken.

Den 16-årige dreng havde i forvejen en dom for vold i forbindelse med en fodboldkamp, og anklagemyndigheden plæderede da også for en straf i en lukket ungdomspension.

Men domsmandsretten idømte den 16-årige op til 12 måneder på et åbent opholdssted for unge.


Advokat: Skoler viser ingen interesse for jura

Børn og meget unge er ofte involverede i røveri- og voldssager. Og det sker uden at have fået nogen synderlig kendskab til regler og lovgivning for deres aldersgrupper.

Der er nemlig for lidt interesse blandt skolefolk og børn og unge i Gladsaxe for at tilegne sig viden om, hvilke regler der gælder, dels når den kriminelle lavalder passeres, og dels senere når de unge bliver myndige.

Det mener advokat Tine Røhling fra Søborg, der sammen med kollegaer forgæves tilbyder foredrag til skolerne: "Det er vores opfattelse, at der ikke er den store interesse. Vi får ofte det svar, at jura er noget kedeligt og tørt stof, som hverken store eller små børn gider høre om og på. Vi har i forbindelse med udsendelse af en pjece fra Advokatrådet af flere omgange tilbudt at komme ud i klasser eller til større arrangementer for at fortælle om og uddybe de regler, der gælder eksempelvis, når man bliver myndig, men vi har aldrig hørt noget".

Advokat Tine Røhling udbygger sine synspunkter i månedsmagasinet Radioadvokaten kl. 8.30 i dag med genudsendelse mandag kl. 10.


Lokalplaner og spørgetid

Der er tre lokalplaner og kommuneplanændringer på programmet, når Gladsaxe byråd i aften kl. 18 mødes.

Signalvej, lige ved motorvejen, skal gøres klar til boligbyggeri. Og så skal opførelse af en ny fløj med plejeboliger på Hareskovbo i Bagsværd blandt andet behandles.

På dagsordenen står også spørgetiden, som åbner byrådsmøderne og giver borgerne mulighed for direkte at henvende sig til byrådet i den bedste sendetid. Mulige ændringer har været drøftet blandt partiernes gruppeformænd, men som det ser ud nu, så vil spørgetiden fortsætte som hidtil.

Hør debatten og hvad din politiker måtte mene, når vi transmitterer direkte fra mødets start – eller ved genudsendelsen i morgen formiddag kl. 9.30.


Lokal træ-kunstner

Den lokale kunstner Jørgen Søgaard Hansen udstiller nu træ-kunst på Gladsaxe Hovedbibliotek.

Han har siden sin ungdom haft en kærlighed for arbejdet med træets strukturer og linjer, hvilket kommer til udtryk i hans kunst.

Jørgen Søgaard Hansen fortæller om sin interesse for kunst: "Jeg drejer gerne skåle, fade og sådanne nogle ting. Jeg kan godt lide at dreje forskellige kunstgenstande eller pyntegenstande […] Det er første gang jeg udstiller. Jeg har deltaget i nogle små julemesser, men det er første gang jeg laver en udstilling, så det glæder jeg mig til. Det har været spændende at være med til at bygge sådan en udstilling op". Sagde den lokale kunstner Jørgen Søgaard Hansen, som har træ-udstilling på Gladsaxe Bibliotek indtil den 25. september. Det er ikke blot muligt at se hans udstilling på biblioteket, men man kan også købe hans træarbejde. Åbningstiderne er mandag fra kl. 13 – 20, tirsdag – torsdag fra kl.10 – 20, fredag fra kl.10 – 18 og lørdag fra kl. 10 – 14.