Torsdag den 14. April 2005


SF: Plads til store armbevægelser i små klasselokaler

Små undervisningslokaler og store klasser er en problematisk cocktail, lyder det fra SF, som mener der skal være plads til bevægelse også i små klasselokaler.
Men partiet frygter, at der med det frie skolevalg kommer endnu større pres på de fysiske rammer på Gladsaxes skoler og at det vil gå ud over elevernes arbejdsmiljø.
På sit møde i går skulle byrådet fastsætte de enkelte skolers fremtidige kapacitet i forhold til klasser og elever. Og i den forbindelse sagde SF´s Ida Krogh:
"Bagsværd skole kommer med et godt eksempel i sit høringssvar, som fuldt ud illustrerer tingenes sørgelige tilstand når det gælder skolelevernes arbejdsmiljø. Med 28 elever i et klasselokale på 52 m2 vil der være 5,6 m3 pr. elev. Det er under de 6 m3, der er den absolut nederste grænse i bygningsreglementet fra 1995. Og det er hvis der er rigtig god ventilation. I klasseværelser ned til 42 m2 som der også findes en del eksempler på rundt omkring på skolerne i kommunen, der når vi til et virkeligt lavpunkt. Vi vil gerne gøre opmærksom på i SF, at der er al muligt god grund til at hæve ambitionsniveauet og ikke nøjes med pæne hensigter og overvejelser med henblik på de kommende budgetbehandlinger. Der må tænkes nyt og prioriteres her. I dag sidder elever ikke stille på en stol og lytter til læreren, de laver gruppearbejde, holder foredrag for hinanden og flytter rundt i lokalet. Forestil jer sådan nogle teenagere med muskler og store armbevægelser, hvordan de skal få plads i sådan et lokale på 42 m2. Sådan nogle teenagere de har altså virkelig behov for at bevæge sig og have plads. Det er altså fremtidens skole, at der er plads. Jeg mener også, det er kommunens målsætning. Med et alt for stort pres på de fysiske rammer, så bliver prisen for det frie valg alt for høj. Og det bliver eleverne, der kommer til at betale denne høje pris".
Formand for børne- og undervisningsudvalget, Trine Græse, socialdemokratene:
"Med hensyn til klasselokalernes størrelse, så er hidtidige principper videreført. Der har ikke tidligere været en norm for størrelsen på et klasselokale, men vi er opmærksomme på, at skolerne har forskellige forhold. På nogle skoler er det er problem, at mange klasselokaler er meget små. Det re også grunden til, at vi ud af den pulje til funktionsændringer vi har haft de sidste år, har brugt em ikke uvæsentlig del til inddragelse af gangarealer på Stengård skole. Undervisningsarealer handler ikke kun om klasselokaler, men også om de andre steder på skolen hvor eleverne kan arbejde. Ved vedtagelsen af sidste års budget blev forligspartierne enige om, at skolernes fysiske rammer skal tilpasses fremtidens undervisningsformer. Derfor blev puljen til funktionsændringer forhøjet til 15 millioner om året fra 2006. Det blev også besluttet, at der inden næste budgetrunde skal udarbejdes en plan for anvendelse af puljen. Det er for mig helt selvfølgeligt, at netop spørgsmålet om lokalestørrelser og hvad der er af øvrige undervisningsarealer vil indgå som en væsentlig faktor ved fordeling af puljen. Jeg medgiver altså, at lokalernes størrelse og indretning er et vigtigt emne, men det er ikke en del af den her sag i dag. Vi vender tilbage til det i forbindelse med puljen til funktionsændringer", lød det altså fra udvalgsformand Trine Græse på byrådets møde onsdag aften.

Gas-fusion: Ingen kommentarer

Bortset fra den radikale Lis Smidsholms klare holdning til at bevare arbejdspladsen HNG i Søborg, så er det småt med de politiske udmeldinger fra Gladsaxe-medlemmerne af forsyningsselskabets repræsentantskab.
Lis Smidsholm udtalte tidligere på ugen til Nyhedsmagasinet, at hun var parat til at kæmpe for de mange arbejdspladser, der vil forsvinde fra Gladsaxe ved en planlagt fusion med det jyske naturgasselskab Midt/Nord.
Fra Gladsaxes socialdemokratiske borgmester er der heller ikke just begejstring at spore over fusionen, der vil få nyt hovedsæde i Viborg.
"Vi kan ikke være tilfredse med, at der bliver flyttet arbejdspladser fra Gladsaxe. Jeg har derfor nu indkaldt de øvrige repræsentanter til et møde, hvor vi skal diskutere situationen. Desuden vil jeg også bringe sagen op i økonomiudvalget", siger borgmester Karin Søjberg Holst til os.
Gladsaxe er også repræsenteret ved socialdemokraten Mette Marie Schmidt og Venstres Ebbe Skovsgaard. Ingen af dem har ønsket konkret at kommentere planerne på nuværende tidspunkt inden repræsentantskabsmødet den 29. april.
Venstremanden siger dog: "Jeg afventer et møde med de øvrige repræsentanter fra Gladsaxe og den kommunale administration. Jeg har en del spørgsmål til fusionen, som jeg vil have afklaret, inden jeg udtaler mig og tager stilling".
Og mødet mellem Gladsaxes medlemmer af HNGs repræsentantskab bliver holdt den 19. april.

Sportscenter ønsker forbedringer i millionklassen

Gladsaxe stadion og de øvrige sportsfaciliteter i området trænger til moderniseringer for omkring 14 millioner kroner. Det mener i hvert fald brugerbestyrelsen på stedet.
1. prioritet har en miljømæssig forbedring af det område, der huser maskinparken. Skal det gøres forsvarligt, så koster det trekvart million kroner.
Listen rummer i alt syv punkter, hvor det lavest prioriterede også er det dyreste. Det handler blandt andet om at gøre stadion superliga-klar i form af varme i banen, mere lys over banen, udvidede spillerbokse, overdækket spillerindgang og større lystavle. Det er krav der i øjeblikket gælder superliga-stadion, men som også kan komme til at gælde i 1. division, hvor Gladsaxes bedste fodboldklub pt. Befinder sig.
Græsklipperen, der er syv år gammel, koster mere og mere i reparationer, og derfor vil bestyrelsen gerne have en ny, som koster 520.000 kroner.
Grusbanelyset bør repareres og fornys for en halv million, tennisbanerne for 400.000 kroner, og så bør højtaleranlæggene i sportshal og svømmehal erstattes med nye for 750.000. De nuværende er så ringe, at klubberne hyrer deres egne anlæg i forbindelse med stævner og turneringer.
Brugerbestyrelsen mødes i dag for at drøfte budgettet og ønskerne til fremtiden nærmere igennem.

Det lysner for motionister

Atlas Motionsklub i Gladsaxe sportscenter rykker til efteråret fra den nuværende placering i kælderen op til nyindrettede lokaler på 1. salen over svømmehallens omklædningsrum.
Motionisterne får dermed mulighed for at få dagslys ind på de svedige kroppe, der førhen vansmægtede i den mørke kælder uden så meget som et eneste vindue.
Det er den nylige ombygning og modernisering af svømmehallens omklædningsrum, der har muliggjort, at det gymnasticerende folk nu omsider kan se dagens lys.
Flytningen koster kommunen 3,5 millioner kroner.

Aftenskoleleder fyret

AOF i Gladsaxe skal have ny leder.
Aftenskolens hidtidige leder, Allan Blok, er blevet fyret pr. 1. april, angiveligt efter, at skolen gennem to år har givet underskud.
Konsulent i AOF Gladsaxe, Helena Vangdrup, konstitueres som leder, indtil en ny er fundet.