Mandag den 18. April 2005


Fede, søvnløse og fulde

En fjerdedel af eleverne i 9. klasserne i Gladsaxe er for fede, lige så mange lider af søvnproblemer, tre ud af fire har prøvet at blive fuld eller har et ugentligt indtag af øl, vin eller spiritus.
Sådan lyder nogle af konklusionerne i den første undersøgelse nogensinde, der beskriver sundhedsadfærden og sundhedstilstanden hos samtlige udskolingselever i Gladsaxe.
De 15-årige i kommunen er nu ikke værre stillet end andre steder i landet. Landsundersøgelser viser nemlig stort set samme tendenser, som i Gladsaxe.
Trods førnævnte lidt drabelige meldinger, så fortæller de unge i undersøgelsen, at de stort set er glade for at gå i skole, desuden rapporterer de om et godt helbred og om gode sociale relationer.
Omvendt oplever eleverne samtidigt et stort antal symptomer på forskellige lidelser. 50% af eleverne oplyser således, at de indenfor de seneste 14 dage har haft hovedpine, og mellem 30 og 40% beretter om enten mavesmerter, smerter i ryggen eller andre smerter.
Sundhedsundersøgelsen er lavet af de to kommunale læger.

Støjskærme på ring 4

Der skal sættes støjskærme op på ring 4 på strækningen fra Hillerød motorvejen og til Tipperup Å. Desuden skal de fleste private udkørsler til ringvejen lukkes, så de mange trafikuheld, der stammer derfra, kan undgås.
Det er essensen af et trafikpolitisk forlig i folketinget mellem regeringen, Dansk Folkeparti og de radikale, der bliver offentliggjort senere på ugen.
Ebbe Skovsgaard, Venstremedlem af byrådet og trafikudvalget, har de seneste år været særdeles aktiv i forhold til regering og vejdirektorat omkring netop støjafskærmning. Han siger om projektet: "Det kommer til at koste 45 mio. kr. at sætte skærmene op og få ændret på udkørslerne. Projektet går i gang næste år og ventes at tage et par år. Der skal eksproprieres en meters penge mange steder til placering af skærmene, fordi det er planen på et senere tidspunkt at udvide ringvejen til fire spor".

Legeredskaber fjernet efter sikkerhedstjek på legepladser

Flere af Gladsaxes småbørnsinstitutioner har fået fjernet væsentlige dele af deres
legeredskaber, efter et omfattende sikkerhedstjek på institutionernes legepladser.
For godt et år siden besluttede Gladsaxes børne- og undervisningsudvalg, at gå sikkerheden på samtlige småbørnsinstitutioners legepladser efter i sømmene.
Og gennemgangen har vist, at langt fra alle legepladser kunne leve op til de nyeste
sikkerhedsstandarder.
De i alt 74 legepladser har tilsammen 795 legeredskaber, og på dem blev der registreret 1250 fejl, ca. en tredjedel var alvorlige hoved og halsklemmer eller snorefælder.
104 legeredskaber, svarende til 13 procent, blev helt fjernet på grund af omfattende
sikkerhedsfejl.
De redskaber der er blevet revet ned, er i et vist omfang blevet erstattet af nye, men på grund af manglende økonomi venter ca. 10 børneinstitutioner stadig på erstatningslegeredskaber.
Samtidig med beslutningen om at sikkerhedstjekke legepladserne så har i alt 164 personer med tilknytning til Gladsaxes institutioner gennemført et uddannelsesforløb, så de fremover er godt rustet til at varetage sikkerhedsarbejdet på legepladsen.
Og flere institutioner vil også sætte ekstra fokus på legen og på udelivets pædagogik.
De sidste reparationer på legepladserne forventes afsluttes i denne måned.

Dom i hashsag

En 29-årig og 31-årig mand er blevet idømt henholdsvis 1 år og 9 måneder og 6 måneders fængsel i en sag om et kvart ton hash.
De to mænd blev anholdt i oktober måned, da politiet i anden anledning aflagde visit på en adresse på Præstebrovej. Ved den lejlighed observerede politiet en person bære kasser ud af villaen og ind i en bil, men da de henvendte sig til manden, stak han af.
I kasserne fandt man samlet næsten et kvart ton hash, og manden, der er kendt i rockermiljøet, blev kort tid efter arresteret. Siden fulgte yderligere to anholdelser i sagen.
I fredags blev de to mænd dømt i retten i Gladsaxe, og den 29-årige fik som nævnt
1 år og 9 måneder, mens den 31-årige blev idømt seks måneder, som er udstået i forbindelse med varetægtsfængsling.

Om igen mod Brønshøj

AB kommer til at spille udebanekampen mod Brønshøj om.
På grund af en dommerfejl i sidste minut i forrige uges kamp, som AB jo vandt 4-2, så har DBU besluttet, at hele
kampen skal gå om den 4. maj.
Fejlen bestod i manglende udvisning af en AB-spiller, der fik sit andet gule kort lige før tid.
Spilleren har af DBU fået en dags karantæne for ikke selv at have gjort dommeren opmærksom på, at det andet gule kort skulle have været erstattet af et rødt et af slagsen.
AB beslutter i denne uge, om beslutningen fra DBUs disciplinærudvalg skal ankes.