Mandag den 8. August 2005


Naboer: Ungdomsbyggeri stadig for højt

Projektforslaget er ændret, men naboernes holdning den samme: Det kommende
ungdomsbyggeri ved Stengården station er stadig for højt.
Økonomiudvalget skal i morgen behandle de omkringboendes kommentarer til det
nye projekt, hvor de oprindelige tre etager nu er reduceret til to.
Men, siger Hille Broby Madsen, der er nærmeste nabo til det kommende byggeri:
"De har jo kun pillet ½ etage af! Huset er kun blevet 1 ½ meter lavere, og de har lavet hems på første etage. Men nu kan vi jo ikke gøre mere. Nu har kommunen i 14 dage i ferieperioden spurgt os, der skulle vi komme med indsigelser. Mange var bortrejst, men der blev da samlet en del indsigelser alligevel. Men det er helt afgjort, at nu er vi hørt og nu er kommunen tilfreds med det. Nu kan de da sige, at vi er blevet hørt. Og så gør de bare, som de vil".

Kommunen har 144 mio. i overskud

Mere end 144 mio. kr. Det lyder overskuddet på i Gladsaxes kommunekasse, når året rinder ud. Det viser en ny opgørelse fra central- og skatteforvaltningen. Det er penge, som mange borgere måske godt kunne tænke sig blev brugt på at forbedre forholdene i kommunen – eller måske endda sætte skatten ned, men det gælder om at have en god økonomi, når fremtiden er usikker. Trine Græse (A), der er medlem af byrådets økonomiudvalg forklarer, at det store overskud er nødvendigt fordi kommunen næste år har stort anlægsbudget og at man samtidig ikke kender den kommende strukturreforms økonomiske konsekvenser. "Derfor er det vigtigt, at vi har en særlig god økonomi nu, så vi kan klare de stød der eventuelt måtte komme", siger hun.

Tricktyve på spil med ny metode

En indisk kvinde på Solnavej i Søborg har måttet betale dyrt for sin imødekommenhed overfor to kvinder, der gerne ville vide noget om indiske bryllupstraditioner.
Det her er historien om et af de mere utraditionelle tricktyverier, der har fundet sted. Den tager sit udgangspunkt på Glostrup hospital, hvor den indiske kvindes eksmand er indlagt. På sygestuen indfinder sig en kvinde, der beskrives som roma eller afghansk af udseende. Hun vil gerne vide noget om indiske bryllupstraditioner. Manden henviser til sin tidligere hustru i Søborg, som ved meget mere om den slags.
På adressen på Solnavej tropper to kvinder så op. De bliver bænket i stuen og får fortalt om bryllupper. På et tidspunkt vil de besøgende kvinder hente en kjole i deres bil – og siden så den indiske kvinde ikke mere til de to.
Et barn i lejligheden berettede siden for sin mor, at en tredje kvinde havde sneget sig ind i lejligheden og brudt et skab op. Her huggede hun forskellige guldsmykker, pas og et videokamera.
Det er en ikke før brugt metode indenfor tricktyveri, og Gladsaxe politi, der står uden reelle spor i sagen, advarer andre om at udvise samme venlighed. Den kan komme til at koste.

Udeblev syv gange fra retten

Retten i Gladsaxe oplever ofte at måtte udsætte berammede sager, simpelthen fordi tiltalte eller vidner udebliver.
Det betyder at dommer, domsmænd, sekretærer, politi, forsvarer og anklager forgæves møder op og spilder egen tid og samfundets penge.
Et eksempel fra den forgangne uge er en sag, der har måttet udsættes syv gange, fordi den tiltalte ikke har været mødt op.
Det må betragtes som noget af det nærmeste, man omkostningsfrit kan komme at drive gæk med retssystemet.
Anklager ved Gladsaxe politi, vicepolitimester Ole Weikop, siger:
"Det er ikke helt rigtigt, at det ikke koster noget. Bliver den tiltalte kendt skyldig, så vil han i hvert fald i det mindste blive dømt til at betale de omkostninger, forsvareren har haft ved at møde op forgæves. Men ellers er det da rigtigt, at der ikke er nogen generelomkostninger ved at holde retssystemet i gang, som kan føres over på dømte.
Det mener jeg heller ikke ville være rigtigt. Tvært imod synes jeg, at det med sagens omkostninger helt skulle droppes. Vi bruger mange ressourcer på at kratte pengene ind, og det er ofte som at kaste gode penge efter dårlige".
I fredags blev endnu en berammet sag i øvrigt aflyst. Denne gang var det dog systemets egen skyld, idet sagen slet ikke var blevet forkyndt for de involverede parter.

Venskabsbyrejse med dobbelt så mange oplevelser

Gladsaxe Internationale Venskabsforening satte i weekenden kurs sydpå mod Tyskland.
Og årets venskabsbyrejse byder denne gang på dobbelt så mange oplevelser.
De rejsende i venskab skal nemlig både til Wilmersdorf i Vestberlin og til Neubrandenburg, der ligger midt imellem Berlin og Østersøen og var en del af det gamle østtyskland.
Og det er første gang i foreningens historie, man besøger to venskabsbyer på én gang:
"Nu har vi laver rejser i over 35 år og vi har hidtil koncentreret os om én venskabsby. Men nu syntes vi, tiden var inde til at prøve noget nyt. Og når vi nu alligevel kører med bus herfra til Berlin, så kører vi næsten forbi Neubradenburg på vejen", fortalte formand for venskabsforeningen, Arne Hermann, lige umiddelbart før afrejse fredag.