Fredag den 26. August 2005


Strengere straf for at true tjenestemand i funktion

For 1 ½ år siden skærpede man strafferammen for vold eller trusler om vold mod tjenestemand i funktion, her i blandt lærer. En skærpelse der bliver hilst velkommen af Gladsaxe Lærerforening.
Et eksempel på den strengere straf er den dom vi omtalte i Nyhedsmagasinet i går, hvor en far blev idømt 10 dages fængsel for at have truet sin 11-årige søns lærer med tæsk.
Poul Hansen Næstformand i Gladsaxe Lærerforening fortæller: "Jeg ved ikke om det virker, men der ligger en signalværdi i forhold til de ansatte når man skærper straffen, for det peger jo på at vi får en opbakning og at der er ting vi ikke skal finde os i og at det af vores "kunder" kræves en bestemt opførelse. Men om skærpelsen virker er jo en helt anden sag. Det vi kan se på de klager vi får kendskab til, er at der er enkelte tilfælde hvor små episoder føre til eksplosioner. Og da tænker den pågældende person jo ikke lige i det øjeblik at nu er straffen blevet værre, så nu må jeg hellere vare mine ord. Men det at sagerne bliver ført til dom og at problemet bliver taget alvorligt er jo en betryggelse for os offentlige ansatte".
Om omfanget og udviklingen i vold og trusler mod Lærerforeningens medlemmer forsætter Poul Hansen: "I spørgsmålet om trusler mod lærer og andre offentlige ansatte, der kan vi desværre se hernede i foreningen, at der er en stigende tendens. Vi får indrapporteret flere tilfælde hvor lærer og andre medarbejder er blevet truet, og det er især de ekstreme sager der er i stigning. Altså sager hvor man kan sige, at det ikke kun er et hårdt ord, men episoder hvor lærer og socialrådgiver modtager dødstrusler".

Kvarterløft eller byfortætning?

Fronterne var trukket op, da Gladsaxe byråd på sit møde i sidste uge skulle 1. behandle det lokalplanforslag, som kan bane vej for en ny butiks- og boligbebyggelse på hjørnet af Søborg Hovedgade og Selma Lagerløfs Alle.
Peter Brooker, SF:
"Søborg Hovedgade er jo i hvert fald i forretningsmæssig forstand et lidt truet område. Så det her kan vel i en eller anden forstand betragtes som en slags kvarterløft. Det er i hvert fald et forsøg på at gøre området mere operativt for nogle mennesker, og det kan jeg da fuldt ud tilslutte mig. Lad os så få det ud i høring og høre nogle indvendinger. Hvis borgernes argumenter er gode, jamen så bliver det enten droppet eller også kommer der nogle justeringer. Men skulle vi ikke se at få det ud og høre borgernes mening og så se, om vi kan støtte det her område, så vi måske kan bevare lidt handelsliv. Der bliver også lidt boliger ud af det. Det ville da ikke være til skade for særligt mange".
 
Den vurdering er enhedslistens Emilce Nielsen ikke enig i:
"Af dagsordensteksten fremgår det, at der ikke er plads til det byggeri her på stedet. Der står: "Den samlede forsyning af udeopholdsarealer fastsættes til at udgøre mindst 50% af boligernes areal. Altaner og tagterrasse kan medregnes som opholdsareal. Friarealer er til ophold og leg etableres dels på terræn, dels som tagterrasse oven på butiksetagen og dels som private etager". Det er en formulering, jeg ikke har set før. Og som klart er udtryk for, at man byger mere end der er plads til, hvis man skal bevare de kvaliteter, som man mener skal være i bebyggelsen. Mht. gener ift. de omkringboende står der: "Samlet set vurderes det, at planen med de i miljøvurderingen anførte foranstaltninger vil kunne gennemføres på en acceptabel måde med begrænsede miljømæssige gener for et begrænset antal mennesker". Det er færste gang jeg læser i sådan en fremlæggelse, at man indrømmer, at det vil medføre nogle gener for nogle mennesker. Når det står her sort på hvidt, så kan vi forestille os, at det altså ikke er så begrænset, de gener der bliver medført".
Enhedslisten stemte derfor imod lokalplanforslaget. Det samme gjorde dansk folkeparti.
 
Byggeplanerne er til offentlig debat fra den 30. denne måned og otte uger frem, men allerede nu har beboere i området meldt ud, at de er imod projektet, fordi de frygter det vil øge trafikbelastningen i området og ødelægge gårdmiljøerne. Desuden er der slet ikke behov for flere store butikker i lokalområdet, mener beboerne.

Tegnsprogstolkning i biografen

En tur i biografen kan være med til at stimulere døve eller svært hørehæmmede børn og
unges udvikling.
Det fortæller Per Grunnet fra Gladsaxe Bio, som på søndag laver en særforestilling af
tegnefilmen Valiant med "levende undertekster"
"Der findes børn og unge, som er så døve eller hørehæmmede, at de ikke får glæde af at gå i biografen normalt. Og så er der et par foreninger for de børn og unge som har henvendt sig til bl.a. vores biograf med henblik på at arrangere de her tegnsprogstolkede forevisninger. Grunden til at det er så vigtigt, det er naturligvis, at de børn og unge skal være en del af samfundet, de skal ikke føle, at de er en udstødt gruppe. En anden grund er, at det stimulerer dem i deres udvikling. Men kunne sige, hvorfor ikke bare sende dem ind og se en undertekstet film, når de har lært at læse. Men desværre er det sådan, at hørelsen er en stor del af forudsætningen for, at man kan lære at læse. Generelt er et døvt barn betydeligt længere om, at lære at læse end et ikke-døvt barn. Så selv film som Harry Potter f.eks. kan en stor del af målgruppen have svært ved at følge med i, selvom de skal være 11-12 år for at se filmen, er det altså stadigvæk meget vanskeligt for dem at følge med".
Det er søndag formiddag kl. 11.30 Gladsaxe Bio viser film med tegnsprogstolkning.
Og der er planlagt yderligere to tegnsprogstolkede filmforevisninger i løbet af efteråret.

Kunstudstilling i Thorasminde

I eftermiddag kan man tage til Sommerudstilling i det lille bondehus Thorasminde, hvor 40 Gladsaxe-borgere udstiller deres kunsthåndværker. Udstillingen er en unik mulighed til at få sit værk offentliggjort, hvis man hører til den gruppe, der ikke lever professionelt af sin kunst, fortæller kunstkonsulent Hanne Lund Hansen. Det er 16. år i træk at Sommerudstillingen løber af stablen, og den vil være åben frem til den 11. september. Det er Gladsaxe Kommune der i samarbejde med Gladsaxe Kunstforening står bag udstillingen, og borgmester Karin Søjberg Holst åbner udstillingen i eftermiddag kl 16.