Mandag den 29. August 2005


Socialdemokraterne, sf og radikale indgår konstitueringsaftale

Med lidt over to måneder igen til kommunalvalget har socialdemokraterne, det radikale
venstre og SF i Gladsaxe nu klart valgt side. Samme side, vel at mærke.
De tre partier har indgået konstitueringsaftale og dermed skrevet under på, at de vil
samarbejde i den kommende byrådsperiode, og at de vil stemme på Karin Søjberg Holst,
socialdemokraterne, som borgmester i Gladsaxe.
 
Lis Smidsholm, det radikale venstre:
"Det er ikke kun borgmesteren som person men ligeså meget socialdemokraterne i Gladsaxe det radikale venstre meget gerne vil have et cementeret arbejdsforhold til. Og det får vi ved at lave den her konstituering. Og så er det også et signal om, at den her trekant sf, det radikale venstre og socialdemokraterne har nogle fælles punkter. Det kan godt være vi er uenige to-og-to imellem, men overordnet har vi det mål, at vi ønsker socialdemokraterne stadig er det parti, der har borgmesterposten. Vi er bl.a. enige om økonomien og at skatten ikke skal gå ned. Så har vi også en meget god skolepolitik tilfælles. Det kan godt være, vi har nogle ønsker hver for sig, men det er jo det, der er det gode ved, at man er tre partier, der går sammen. Så er der det sociale element, det skal være mere fremherskende, integration skal også være mere fremherskende, i hvert fald set fra det radikale venstres synsvinkel. Men det er altså en hel del punkter, vi kan gå ind i og sige "det her, det vil vi gøre noget ved og her kan og skal vi blive enige". Og jeg tror det er godt for vælgerne, at de ved, hvor vi står. Og det har vi vist, ved at lave den her konstitueringsaftale, som mest indebærer det med, hvem vi stemmer på som borgmester, men som forhåbentlig også gør, at vi kommer i de udvalg, hvor vi måske fagligt er bedst funderet og hvor vi er mest engageret. Og hvor vi også kan få nogle mærkesager igennem".
 
Ligesom for fire år siden er SF med i en konstitueringsaftale med socialdemokraterne:
"Vi har for det første valgt side. Men kunne selvfølgelig godt tænke på fancy modeller og at nu socialdemokraterne været ved styret i 100 år og skal de så blive ved med det? Men vi synes ikke, at de lokale borgerlige, selvom der da er en masse gode mennesker, er så gode at "danse med". Derfor er det for os naturligt at sige, jamen det er ikke noget alternativ, og selvfølgelig peger vi så på en socialdemokratisk borgmester. Og vi prøver på, at få så meget indflydelse som muligt. Der er ikke så meget politik i det, men vi har da selvfølgelig nogle håb om, at socialdemokraterne deler nogle af vores holdninger, det gør de da utvivlsomt på nogle områder. Men vi synes f.eks. det ville være en dårlig idé, at sætte skatten ned, når vi ikke ved, om vi mister en masse penge. Og vi ikke må sætte den op igen. Så har man ligesom ødelagt kommunens muligheder for at opretholde et serviceniveau. Mht. sådan noget som valgfrihed på skoleområdet, det skal ikke bare være, at man kan vælge mellem Bagsværd skole og Værebro skole. Man burde også bevare Søndergaard skole samtidig, så der er en reel valgmulighed, også for de 500 forældrepar, der har deres barn på Søndergaard skole. Der er mange, der bliver berøvet en valgfrihed, hvis man begynder at nedlægge skoler. Men det er ikke med i konstitueringsaftalen, hvad vi gør. Men uanset hvordan det går SF til kommunalvalget, så betyder det, at vi har større chancer for, at få nogle poster, hvor vi kan få indflydelse på kommunens styre. Så er vi garanteret et eller andet, mere end hvis vi ikke var i en konstitueringsaftale", siger Peter Brooker, socialistisk folkeparti.

Robaner før miljø

Først kom uddybningen af robanerne. Så blev miljøet koblet på, for måske at få millionomkostningerne til det første projekt til at glide nemmere ned. Så blev projekterne skilt ad igen, sågar hen i hver sin offentlige instans. Og i dag må miljøet så vige totalt igen for robane-uddybningen.
Vi er naturligvis på Bagsværd sø, der lider af to væsentlige sygdomme, set med brugernes og omgivelsernes øjne. Vigtigst for de fleste er nok graden af forurening i søen, der er så høj, at badning har været forbudt i årevis. Ja, selv hunde, der bliver luftet i området, må ikke drikke af søvandet – de risikerer simpelthen at blive dødssyge.
Men vægtigst er velsagtens uddybningen af robanerne på Danmarks nationale rostadion. Det er nemlig lige før at årene sidder fast i dyndet, så lavvandet er der. Og det er imod internationale regler.
Det har været forsøgt at få flettet uddybningen sammen med en miljømæssig oprensning - det skete i Gladsaxe kommunes regi. Den manøvre lykkedes ikke på grund af mangel på tekniske løsninger, der indenfor lovgivningen kunne komme af med forureningen.
Siden har Københavns amt budt sig til med nogle af Nesa-millionerne, og uddybningen er nu en ren amtssag. Gladsaxe står så tilbage med den varme miljø-kartoffel, som efterhånden er endt som et langtidsprojekt udelukkende med biomanipulation.
Miljøudvalget i Gladsaxe har netop drøftet sagen. På forhånd var den radikale udvalgsformand Lis Smidsholm indstillet på at gå i gang med miljødelen med det samme. Men udvalget ville det anderledes. Vent nu til amtet har færdiggjort deres undersøgelse, så ser vi på sagen igen, sagde flertallet i udvalget.
Dermed er miljøet igen sendt ud på bane to, mens rosporten, med nogen forsinkelse, har lagt sig i førertrøjen på inderbanen.

Interview på genbrugsstationen

Så godt som alle der i sidste uge lagde vejen forbi genbrugsstationen på Turbinevej i Gladsaxe blev interviewet da de afleverede deres affald.
Formålet med interviewene er at få et overblik over hvor affaldet kommer fra. Jacob Høg Nyborg som er leder af projektet fortæller: "Genbrugsstationerne i Vestforbrændingens opland håndtere affald for ca. 875.000 borgere og det er mere end 16 % af Danmarks befolkning. Mere end halvdelen af en husstands affald ryger rent faktisk på genbrugsstationen, så det er rigtig store mængder vi snakker om ca. 350 tons om året.
Vestforbrændingen har en fælles ordning hvor alle 29 kommuner i oplandet deltager og hvor der i alt er 26 genbrugsstationer. I fælles ordningen er der blevet indført fri adgang til de forskellige genbrugsstationer og driften af ordningen koster ca. 160 mil. om året. Det er så de 160 mil. som nu skal fordeles mellem kommunerne på en mere retfærdig måde. Hvor en kommune før selv betalte for driften af deres egen genbrugsstation og i forhold til deres indbyggertal, så vil vi nu forsøge at dele omkostningerne ud på antallet af husstands typer. Vi tror nemlig at en villabolig vil benytte genbrugsstationen mere med f.eks. haveaffald end en etagebolig vil. Så det handler om en mere retfærdig fordeling af driftsomkostningerne mellem kommunerne".
I alt 125.000 borgere er blevet i sidste uge interviewet, da de besøgt en af de 26 genbrugsstationer som er knyttet til Vestforbrændingens opland.

Fire drenge om 80-årig

En 80-årig kvinde blev i tirsdags væltet omkuld, da fire drenge i 14-16 års alderen forsøgte at fravriste kvinden hendes skuldertaske.
Kvinden blev opsøgt af drengene tirsdag ved middagstid på Bagsværd Hovedgade. Her forsøgte de først at true den ældre kvinde til at udlevere tasken. Da hun ikke gjorde det, hev de i stedet i tasken, så kvinden røg ned i fortovet. Ved et rent held kom den 80-årige ikke til skade ved faldet.
Politiet undersøgelser i området har ført til anholdelse af foreløbig to af de formodede gerningsmænd og kendskab til de to sidste.
To af drengene er fra Herlev, to er fra lokalområdet i Bagsværd.
Drengene, de af dem over den kriminelle lavalder, vil blive sigtet for både tyveri og vold.