Tirsdag den 30. August 2005


Efter konstitueringsaftale: Venstre vil vælte borgmesteren

Socialdemokraternes konstitueringsaftale med sf og det radikale venstre kan komme til at koste socialdemokraterne borgmesterposten i Gladsaxe.
Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i går så har de tre partier netop skrevet under på, at de er
indstillet på at samarbejde i den kommende byrådsperiode og at de vil stemme på
socialdemokraten Karin Søjberg Holst som borgmester i forbindelse med kommunalvalget til
november.
Venstre vil til gengæld gøre et ihærdigt forsøgt på at vælte borgmesteren, fortæller
gruppeformand Bjarne Rasmussen:
"Det er overraskende at der er indgået en aftale, måske ikke med det radikale venstre, men med SF. Enhver der har kunnet høre har jo måttet lægge ører til i de sidste to år en nærmest uafbrudt strøm af beklagelser fra socialdemokraternes side over, at man ikke kunne stole på SF i de aftaler, der blev indgået. Så jeg må sige, det her kan kun være et udtryk for en voldsom panik hos borgmesteren, der ser stolen ryste under sig. Budgetforhandlingerne bliver formentlig kun skinforhandlinger, når de har lavet en aftale, så bliver vi andre vel kun inviteret for at sidde til parade der. Og det gider vi selvfølgelig ikke ret længe. De vil jo ikke have med os at gøre, så får de vel også derefter. Så nu bliver vi vel nødt til at gøre et forsøg på at vælte borgmesteren, ved at fortælle, hvordan kommunens sande tilstand er. Og fortælle, hvorledes borgmesterens kompetence er, når det kommer til stykket. Vi har jo ikke lagt skjul på, at det der var sundt for kommunen ville være et bredt samarbejde, og med bredt samarbejde mener jeg socialdemokraterne, venstre, det konservative folkeparti og eventuelt det radikale venstre. Det ville kunne sikre, at der var stabilitet i foretagendet i de problemer, vi står overfor de kommende år. Nu har man lavet en aftale med nogen, som man ved, ikke kan stå distancen. Det vil sige, hvis vi skal gøre noget, for at redde kommunens situation, så bliver vi altså nødt til at skifte borgmesteren ud. Det var ellers ikke tanken. Men sådan bliver det. Og det vil vi gøre et ihærdigt forsøg på, så er det op til vælgerne, om det lykkes".
 
Lars Abel, det konservative folkeparti, lægger ikke skjul på, at han gerne havde set, at man havde konstitueret sig bredt hen over midten:
"Det er ikke så overraskende at borgmesteren og socialdemokraterne prøver på at få "tegnet en forsikring" for at fastholde borgmesterposten. Der ser man jo også i andre kommuner. Det der er interessant er, hvad der står i "forsikringspolicen". Er det en færdig konstitueringsaftale eller er det en hensigtserklæring, som i denne omgang benævnes som konstituering, hvor det bare går på, at man vil pege på socialdemokraterne og dermed Karin Søjberg Holst som borgmester. Jeg kender jo ikke teksten, jeg har kun hvad jeg har hørt i Radio Gladsaxe med repræsentanter for det radikale venstre og sf. Afhængig af, hvad der står i "forsikringspolicen", og dermed deres aftale, så vil jeg da sige, at det er da skuffende, at socialdemokraterne allerede nu binder sig så kraftigt. Jeg kan ikke vide, om man er åben overfor samtaler og forhandlinger hen over midten. Vi havde gerne set, at man havde konstitueret sig bredt hen over midten, således at de borgerlige partier indgik i det samarbejde, som vi jo har gjort det med stor succes de seneste år i forbindelse med budgetforligene. Der er det jo faktisk os, der har måttet redde borgmesteren, så borgmesteren kunne være sikker på, at den økonomiske politik, og dermed den ansvarlige økonomiske politik, blev ført videre. Men tilsyneladende er borgmesteren måske slet ikke så interesseret i det længere. Vi har jo oplevet at især sf jo har været meget usikre og måske ustabile i forhold til, hvordan man skulle leve op til budgetforudsætningerne. Men vi er da skuffede over, at man ikke allerede tilkendegiver et bredt samarbejde hen over midten. Vi kan godt samarbejde med socialdemokraterne, og jeg ser gode muligheder for et bredt samarbejde, men hvis ikke man er indstillet på det, så er det jo lidt parade, at vi skal deltage i budgetforhandlingerne. Vi har netop modtaget indkaldelse til en drøftelse af budgettet, men hvis udgangspunktet allerede er aftalt, så er det da interessant at høre, hvad det er, vi skal drøfte", lyder det fra Lars Abel, formand for den konservative byrådsgruppe i Gladsaxe.

Dømt for trusler mod sagsbehandler

For anden gang på kun en uge skulle retten i Gladsaxe i går tage stilling til en sag om trusler mod offentlige ansatte:
Lige som i sidste uge, blev den tiltalte også i går fundet skyldig. Tiltalte der er en 40-årig mand blev idømt 20 dages betinget fængsel, for at have fremkommet med trusler mod hans sagsbehandler i arbejdsmarkedsafdelingen i Gladsaxe Kommune.
Ifølge anklageskriftet og vidnerne skulle manden, der taler meget dårligt dansk, under et uanmeldt besøg på Rådhuset have truet med at slå sagsbehandleren, hendes mand og hendes børn ihjel.
Tiltalte nægtede sig skyldig, og forklarede til retten at han den pågældende dag var mødt op på Rådhuset på opfordring fra hospitalet for at bede om hjælp til sin søn der havde meget høj feber og fordi hans medicinkort var udløbet. Det eneste han havde sagt på dansk var "hjælp mig, min søn brænder af feber", og kan kunne ikke huske, at sagsbehandlerne skulle havde været til stede.
Sagsbehandleren der blev ført som vidne forklarede derimod, at hun var blevet ringet op af en rådhusbetjent som meddelte hende, at tiltalte var ved informationsskranken, og at han ville tale med hende. Da hun få dage i forvejen var blevet ringet op af tiltalte vedr. medicinkortet formodede hun, at det var det, han igen henvendte sig om. Da hun ikke kunne forny kortet uden en samtale med tiltalte, kontaktede hun derfor telefonisk en tolk, så hun med det samme kunne lave en aftale med tiltalte. Tiltalte var blevet meget vred og aggressiv fordi hun ikke kunne forny medicinkortet med det samme. Han var begyndt at råbe af hende både på gebrokkent dansk og på farsi. Hun havde sagt at han skulle tale ordentlig til hende og var begyndt at gå. Tiltalte der sidder i kørestol forfulgte hende og havde truet hende og hendes familie på livet i vidners påhør. Et vidne som udtalte sig til fordel for ofret, forklarede til retten at sådan udtalelser er almindelige i den iranske kultur og at det i princippet bare er grove bandeord.
Manden der er iraner kom til landet som politisk flygtning i 2001 og fik i 2002 amputeret begge ben som følge af en lægelig fejl. Hustruen og sønnen kom som led i en familiesammenføring til Danmark efterfølgende, og hustruen fik for få år siden konstateret brystkræft hvilken hun er i kemobehandling for.
Tiltalte fik som nævnt 20 dages betinget fængsel. Domsmandsretten var ikke i tvivl om, at manden havde kommet med udtalelser, som han efter adskillige år i Danmark burde vide kunne fremkalde frygt. Men de havde i deres strafudmåling taget hensyn til mandens handicap samt nogle særdeles gode udtalelser om hans person fra sønnens skole, hvilket resulterede i at fængselsstraffen blev gjort betinget.
Manden har udbedt sig om betænkningstid med henblik på en eventuel anke til landsretten.

Ansvarsløst: Rosenlund uden tag

Hverken entreprenør eller arkitekt har ønsket at påtage sig ansvaret for, at store dele af taget på det næsten nye omsorgscenter Rosenlund i Mørkhøj har rykket på sig.
150 m2 af taget røg decideret af under en storm i januar i år, men selve konstruktionen er åbenbart gal helt fra start.
Gladsaxe kommune, som har borgere boende på stedet, har forsøgt at få de to parter til at tage skylden, men hverken hovedentreprenøren Pihl & Søn eller Tegnestuen Virumgård har udvist den store interesse i den retning.
En syn- og skønsmand har med de involverede parter besøgt Rosenlund, og en rapport ventes at foreligge sidst i september.
Herefter kan skaden blive udbedret, hvis ikke på entreprenør eller arkitekts regning, så i første omgang på kommunens. Senere må pengespørgsmålet så afgøres ad rettens vej.

Bordtennis populært

Antallet af børn i bordtennisklubberne er det sidste år øget med 35 procent i kølvandet på Michael Maze og co.’s medaljehøst, skriver bladet Idrætsliv, som udkommer torsdag. Den store interesse gør sig også gældende i Gladsaxe, hvor man melder om historiske rekorder i tilgangen af medlemmer. Ib Olsen, der har været kasserer i Gladsaxe Bordtennisklub i 40 år, fortæller, at klubben for første gang har måttet indføre ventelister, og klubben tæller nu 101 medlemmer i forhold til 89 sidste år.