Torsdag den 8. December 2005


Farvel og tak til 10 byrådsmedlemmer

I går blev der sagt officielt farvel og tak, og måske på gensyn, til hele 10 medlemmer af Gladsaxe byråd.
Det skete under årets sidste ordinære byrådsmøde, hvor borgmesteren selv gik på talerstolen:
"I dag sætter vi punktum for et fireårigt samarbejde i det gamle byråd. I de sidste 4 år har vi tilbragt rigtigt mange timer sammen, både her i byrådssalen og i udvalgene. Vi har lært hinanden godt at kende. Og selvom vi har forskellige politiske meninger, så respekterer vi hinanden og vores forskellige holdninger. Og vi har opnået mange resultater. Rigtigt mange af dem har vi endda nået i fællesskab. Og det er jeg personligt meget glad for. Det brede samarbejde der har været i årenes løb, synes jeg er med til at bevise, at demokratiet lever og har det godt. På vores møde i dag skal vi tage afsked med ikke mindre end 10 byrådsmedlemmer. Det er en stor udskiftning. Og selvom baggrunden for at I stopper i byrådet er forskellig, så vil det under alle omstændigheder være et stort skift i jeres liv. Og det er med vemod vi skal tage afsked med jer og jeres familier, som jo i høj grad har været påvirket af jeres politiske arbejde", lød det bl.a. fra borgmester Karin Søjberg Holst, som
benyttede lejligheden til at takke hvert enkelt af de 10 afgående byrådsmedlemmer personligt for deres indsats.

Udligningsreform skaber bekymring

Borgerne i Gladsaxe kommer, sammen med en stribe kommuner i hovedstadsområdet, til at blive økonomisk sorteper, når Folketinget efter nytår skal vedtage en reform af den kommunale udligning. Det er i hvert fald frygten blandt lokalpolitikerne, efter et embedsmandsudvalg i sidste uge offentliggjorde deres syv forskellige reformforslag. Gladsaxe kommunes borgmester, Karin Søjberg Holst, ventede med egne ord med bæven på det udspil fra et embedsmandsudvalg, der kom med en række modeller for en reform af det kommunale udligningssystem.Ud af de syv forskellige forslag til reformer af omfordelingen mellem mere og mindre velstillede kommuner, griber de fem af dem ind i den – for Gladsaxes vedkommende - særdeles gunstige selskabsskat. Borgmesterens embedsfolk har regnet på konsekvenserne af at skulle dele selskabsskatten med mindre velstillede kommuner og er kommet frem til årlige tab på op til 32 mio. kroner.Hvis det værste scenarie bliver en realitet vil det betyde at borgerne i Gladsaxe og andre kommuner, som for eksempel Ballerup og Gentofte, der også har mange virksomheder indenfor kommunegrænsen, skal indstille sig på en markant forringelse af den kommunale service – eller en forhøjelse af skatteprocenten. Karin Søjberg Holst mener at selskabsskatten skal beholdes i den kommune, hvor erhvervslivet trives, fordi det må være i hele Danmarks interesse at kommunerne får et incitament til at tiltrække og skabe gode vilkår for erhvervslivet.Det kan måske ikke overraske at borgmesteren ikke er synderligt interesseret i at dele ud af sin pengebeholdning. Hvem deler frivilligt ja tak til at miste penge? Men andre deler hendes synspunkt. For eksempel skriver Berlingske Tidendes leder i mandags at reformforslagene er ugunstige for dynamiske og erhvervsaktive hovedstadskommuner, og man advarer mod at lave en reform, der afsporer landets vækstlokomotiver.Man kunne forestille sig at der findes gode argumenter for at dele pengene ud til kommuner der ikke er velsignet med god beliggenhed eller har andre fordele til erhvervslivet eftersom hele fem ud af de syv forslag deler selskabsskatten ud blandt kommunerne. Men da vi ringede til regeringspartiet Venstres kommunalpolitiske ordfører, Leif Mikkelsen, i folketinget, kunne han ikke give os nogen. Han fortalte at han ikke havde nogle kommentarer til forslagene der er udarbejdet af embedsmænd, og at man først vil tage politisk stilling til dem i slutningen af december eller starten af næste år. Så Gladsaxes borgmester og hendes kollegaer må altså indstille sig på at være bekymrede hele julen over.

Museer under pres

Danske museer er kommet under et stigende pres for at finansiere sig selv. Og det mærker man på Museet Kroppedal i Taastrup, der har det arkæologiske ansvar for Gladsaxe kommune. Museumschef Lars Buus der i går gæstede programmet Dagsordenen fortæller: " Der bliver skåret ned alle mulige steder i systemet, og kravet er, at vi bliver bedre og bedre til at tjene vores egne penge. Det kan man diskutere om det er rimeligt eller ej, men det er nu engang forholdene vi eksisterer under".

Listetyve i Bagsværd

En eller flere listetyve har været på spil i Bagsværd-området på det seneste. Og hvor de fleste villaindbrud bliver begået i dagtimerne, så er der her tale om foreløbig to indbrud, foretaget i nattetimerne, mens beboerne har ligget og sovet på 1. salen.
I en villa på Skovalleen kom tyven natten til tirsdag ind gennem et vindue, gennemrodede stueetagen og forsvandt med en taske, en pung med penge og kreditkort samt et pas.
Samme nat fik et hus på Slotsparken besøg. Her blev udbyttet en bærbar pc, en fladskærm og – en banan, som tyven havde den frækhed at give sig tid til at spise på stedet.
Kun skrællen er tilbage, og på den er der ikke de store chancer for at finde dna-spor, lyder det fra tyveriafdelingen ved Gladsaxe politi.

Mobilsnak koster

Der bliver talt i mobiltelefon som aldrig før, også under bilkørsel, og det har resulteret i en tredobling af antallet af bøder.
Forbuddet mod at tale i håndholdt mobiltelefon under kørslen blev indført i 1998. I år 2000 blev der udstedt 5.500 bøder. Alene i år er bøderegnen steget til langt over 17.000, og det endda kun frem til november, viser rigspolitiets tal.
Taksten for at overtræde taleforbuddet er på 500 kroner.