Mandag den 12. December 2005


Ø: Borgerne skal have oplyst tildelt tid til hjemmehjælp

Skal hjemmehjælpsmodtagere i Gladsaxe have oplyst, præcis hvor meget tid der er sat af til
dem?
Det spørgsmål diskuterede byrådet i sidste uge, på foranledning af enhedslisten.
Formand for socialudvalget, Erling Schrøder, socialdemokraterne, mener ikke tiden er afgørende, det vigtigste er, at borgerne får de ydelser, de har krav på, siger han:
"Det vigtigste er jo, at visitatoren der kommer ud i borgerens hjem sørger for at lave et afgørelsesskema, hvori det fremgår nøjagtigt, hvad det er for ydelser, borgeren skal have. Der er ikke nogen, der klager til mig over, at de ikke får de ydelser. Hvis der i situationen opstår det, at man har brug for ekstra hjælp pga. sygdom eller fald eller lignende, så får de også akutte hjælp. Så er det ikke det vigtigste, at borgeren faktisk får den hjælp, vedkommende har krav på? Jeg tror det er vigtigt man holder fast i, at den tidsramme der afsættes i forbindelse med visitationen, det er en ramme. Det er ydelser, der skal leveres, ikke et bestemt antal minutter".
 
Klaus Kjær, dansk folkeparti:
"Jeg synes ikke, borgerne har nogen dybereliggende interesse i at vide, hvor meget tid, der er afsat til dem. Hvad skal de bruge det til? Ja, de kan bruge det til at konvertere til fleksibel hjemmehjælp. Men så længe der stadigvæk er en ubekendt faktor, hvor meget tid er der sat af til det man vil konvertere til, så kan man jo ikke modregne. Men lad os finde en løsning på, hvordan man i praksis kan få en fleksibel hjemmehjælp".
 
Forslaget om at oplyse borgerne om den afsatte tid kommer som nævnt fra enhedslisten, der mener, det er nødvendigt for reelt at have fleksibel hjemmehjælp. Samtidig vil det skabe større tilfredshed, både hos borgerne og hos hjemmehjælperne, mener enhedslistens Emilce Nielsen:
"Hvad er I bange for? Hvis I mener, der er en reel acceptabel tildeling af tid. I kan kun være bange for det, hvis I har en stærk formodning om, at tiden er knap! Tiden ér skrevet ned, det er ikke noget, visitatoren eller dem i de forskellige distrikter skal til at finde, det står på en liste, hvor mange minutter, hver har fået tildelt".
 
Sagen her vil blive taget op igen i socialudvalget formentlig i løbet foråret.

Bassin en million dyrere

Byggeriet af et nyt overløbsbassin til regn- og kloakvand ved Vibevænget i Bagsværd bliver næsten en million kroner dyrere end beregnet. Derudover kan der blive tale om en retssag om yderligere 600.000 kroner, som den udførende entreprenør gerne vil have sig betalt – et krav, der afvises af byggeledelsen.
Der var ellers foretaget en række geotekniske undersøgelser af jordbundsforholdene ved bassinet. Men de afslørede ikke nogle meget kraftige og atypiske vandførende sandlag, der har drillet gevaldigt under bygningen af det syv meter dybe og 30 meter i diameter underjordiske bassin.
Det har krævet ekstra gravearbejde og etablering af en spunsvæg hele vejen rundt om bassinet, så hele området ikke blev drænet permanent. En udgift på små 700.000 kroner.
Byggeledelsen, som er Rambøll, har desuden regnet hele 310.000 kroner galt på el-arbejdet.
Altså en ekstraregning på omkring en million oveni de godt og vel 13 millioner, der allerede var afsat til projektet.
Dertil kommer så de nævnte 600.000 kroner som entreprenøren MT-Højgaard har stillet krav om, men som Rambøll mener er urimeligt og i strid med kontrakten.
Sagen kommer under politisk behandling i miljøudvalget i denne uge og skal desuden senere vendes i økonomiudvalg og byråd.

Færre passagerer kan stå i læ

Det var planen at flere Gladsaxeborgere skulle kunne stå i læ og tøvejr, når de venter på bussen i dårligt vejr. Men forøgelsen af antallet af buslæskærme, bliver ikke så stor som politikerne først havde regnet med. Priserne er nemlig steget voldsomt. Formand for Trafik- og teknikudvalget Peter Brooker: "Der er stigninger i brolæggerudgifterne, og der er nye krav fra NESA om dyrere kabelskabe, og det giver nogle ekstra udgifter. Så hvor vi tidligere havde regnet med ti ekstra skærme kan vi nu kun få seks. Men standarden er generelt blevet forbedret. Den er bare ikke blevet forbedret, så meget som vi havde håbet". Trafik- og teknikudvalget skal på et møde i dag vurdere om man på trods af prisstigningen alligevel vil arbejde for anlæggelsen af ti buslæskærme.

Miljøvenlig jul

Hvordan holder man jul på en både hyggelig og miljørigtig måde? Det spørgsmål kan man få besvaret i aften når Lokal Agenda 21 i Gladsaxe holder julestue for både børn og voksne.
"Det går ud på at lære de besøgende lidt om, dels hvad Lokal Agenda 21 står for og dels hvordan man kan foranstalte en miljøvenlig og alligevel hyggelig jul". Hvordan laver man en miljøvenlig jul? "Det kan man gøre på rigtig mange båder. Med det samme mens man deltager i mødet, så kan man lave sin egen julepynt og det er endda gratis, så længe lageret haves. Vi har nogle gode og miljøvenlige materialer og man kan selvfølgelig lave julehjerter og dekorationer. Man kan også prøve at lave en julebuk af langhalm. Og sådan er der flere måder på, at kombinerer lidt familiehygge med det mere miljøvenlige. Men derudover har vi selvfølgelig en masse ideer til miljøvenlige julegaver", fortæller Jesper Bjerring Larsen fra grønt IDÉcenter.
 
Julestuen finder sted fra kl. 19.00 i grønt IDÉcenter på Gladsaxe Hovedbibliotek.
 
I grønt IDÉcenter er der i hele december en udstilling, hvor man bl.a. kan se nogle gaveideer som man kunne forstille sig både kunne bringe modtageren glæde og samtidig være lidt til gavn for miljøet.