Fredag den 16. December 2005


Gladsaxe vil være kulturarvs-kommune

Kulturarvstyrelsen og Fonden Realdania har taget initiativ til et forsøg, hvor tre kommuner bliver udpeget til kulturarvs-kommuner. De tre skal blandt andet komme med et bud på "hvordan kulturarven kan indarbejdes som et strategisk element i kommuneplanen", som det hedder.
Hele 53 kommuner er interesserede i at blive kulturarvs-kommuner, heriblandt altså også
Gladsaxe, fortæller Karin Ege fra den kommunale byplanafdeling:
"Gladsaxe er jo som kulturarvskommune interessant synes vi, fordi at her er det ikke så åbenlyst, hvor kulturarvssporene ligger, her skal vi lede efter dem, og det er vigtigt, at vi i planlægningen holder fokus på de kulturspor, der er her. I en middelalderby er de jo åbenlyse, det er de ikke helt her – men de er her alligevel".
De tre kulturarvs-kommuner bliver udpeget til marts.

10-årig pige truet med voldtægt

Gaderøveri nr. 62 i Gladsaxe politikreds gik tirsdag aften ud over en 10-årig pige i Mørkhøj.
Pigen var kommet med bussen og gik nu omkring kl. 19 på en sti mellem Juni Allé og Maj Allé i.
En mand indhentede hende bagfra og sagde: "Giv mig dine ting, eller jeg voldtager dig".
Pigen ligger syg derhjemme og har ikke kunnet afhøres. Anmeldelsen om truslen og røveriet er foretaget af faderen, og derfor står hændelsesforløbet ikke helt klart. Fx om manden selv gennemrodede pigens lommer og tog en mobiltelefon, eller om hun selv udleverede den.
Under alle omstændigheder tog pigen fornuftigvis benene på nakken umiddelbart efter.
Manden beskrives som ca. 40 år, skulderlangt mørkt hår og med mørkt tøj.
Gladsaxe politi hører gerne fra vidner eller folk, der måske kender nogen med skulderlangt hår, der færdes i området omkring Juni Allé.

Borgmester valgt formelt

Siden valgnatten for en måned siden har det stået klart, at Gladsaxes borgmester de næste fire år hedder Karin Søjberg Holst.
Men først onsdag i denne uge blev det helt formelt og officielt vedtaget i det nye byråd, der den dag konstituerede sig med valg af borgmester, viceborgmestre og så ellers derudaf i udvalg, nævn og bestyrelser.
Som den ældste og, sammen med den konservative Lars Abel, længst siddende i byrådet, faldt det i socialdemokraten Erling Schrøders lod at byde velkommen til det nyvalgte byråd. Og ligeledes at forestå afstemning og valg af borgmester. Det skete med akklamation og med 22 ud af 25 byrådsmedlemmers stemmer. Dansk Folkeparti, der også er holdt udenfor konstitueringsaftalen, undlod at stemme.
Lidt senere i Nyhedsmagasinet bringer vi uddrag fra både Erling Schrøders tale og fra den nyvalgte borgmester.
På radiogladsaxe.dk er det muligt at høre hele mødet eller på skrift se navnene på medlemmerne af de mange udvalg.

Gå gratis på nettet i kommunen

Nu kan borgerne i gladsaxe snart gå gratis på internettet, når de venter på børnene i idrætsklubben eller når de puster ud efter at have været til folkedans i Aktivcentret. Gladsaxe Sportcenter og Aktivcentret er nemlig blevet udpeget til at være kommunens to første steder med trådløs gratis opkobling til internettet – eller såkaldte Hot-Spots. Initiativtagerne til forsøget er den konservative byrådsgruppe, der håber på at initiativet bliver en succes, så der i fremtiden vil være hot-spots i alle kommunens bygninger. Det konservative byrådsmedlem Henrik Sørensen: "Vi synes det er vigtigt at alle borgere har adgang til internettet. Det vil for eksempel give skoleelever nogle helt andre muligheder for at søge informationer. De kan finde oplysninger, som vi i kommunen måske ikke ligger inde med i bogform.". De to Hot-Spots bliver installerede i løbet af februar måned.

Julehit på Børnebiblioteket

Peters Jul er en af børnenes favoritter på bibliotekerne i år, men også bøger om nordisk mytologi er efterspurgt. Bibliotekar Margit Rasmussen fra Gladsaxe Hovedbibliotek fortæller om børnenes hitliste her op til jul: "Ja, de er selvfølgelig meget optaget af Bamses julerejse, det er jo klart når de ser det i fjernsynet, og også i forbindelse med "Jul i Valhal" er der jo mange der læser om den nordiske mytologi. Men af selve julebøgerne da er det jo stadig kalender bøgerne der er populære hvor man læser et afsnit hver dag. Jeg vil sige, at der er også en del nostalgi i år, og Peters Jul den går ligeså varmt som den nogensinde har gjort. Også nogle af de andre billedbøger af Astrid Lindgren og nogle af de rigtig hyggelige nissebøger. Og selvfølgelig også alle bøgerne om juleflet og hvad man kan lave af julegaver selv er et hit. Så vi er ved at have tomme hylder, næsten 80 % er udlånt. Men vi har stadig lidt hvis der er nogen der får lyst til at komme ned forbi.", lyder det fra børneudlånet på Gladsaxe Hovedbibliotek.


DØGNRAPPORT FRA GLADSAXE POLITI UGE 49

Spritkontrol i politikredsen
 
Fredag den 9. december var motorcykelafdelingen på færdselskontrol i eftermiddags- og aftentimerne.
1 spribilist blev anholdt på Klausdalsbrovej.
På Herlev Hovedgade udgav en 31-årig mand fra Greve sig for sin bror. Manden var frakendt kørekortet og forsøgte at slippe for straf. Han er nu både sigtet for kørsel i frakendelsestiden og overtrædelse af straffeloven ved at udgive sig for en anden.
15 blev noteret for at køre uden sikkerhedssele. Samlet gav kontrollen anledning til 24 rapporter.          
 
Mistænkelig adfærd
 
Fredag den 09. december kl. 0755 hørte en 86 årig mand, at en person var ved at låse sig ind i hans lejlighed i Skotteparken i Ballerup. Beboeren åbnede døren, idet han troede det var hjemmehjælpen,  men det viste sig at være en fremmed kvinde, der forsøgte at skaffe sig ulovlig adgang til lejligheden. Kvinden forlod hurtigt stedet med ordene: "Jeg prøver at komme igen senere".
Politiet har ikke yderligere signalement af kvinden, men hører gerne fra evt. vidner eller andre, der kan bidrage med oplysninger til sagen.
Gladsaxe politi kan kontaktes på tlf. 3954 1448
 
Politiet eftersøger en "spyttende mand"
 
Fredag den 09. december kl. 1332 befandt to 30 årige kvinder sig på Søborg Hovedgade ud for nr. 42. De stod på fortovet med en barnevogn, da en mand beskrives som:
Dansker, 25 - 30 år, halvlangt lyst hår til skulderen,
iført sort jakke af mrk. "X-box",
kom trækkende med en cykel. Da kvinderne tilsyneladende ikke flyttede sig hurtigt nok, hidsede manden sig op og både spyttede og slog de 2 kvinder.
Ingen af kvinderne kom dog fysisk til skade ved overfaldet, men evt. vidner til episoden bedes kontakte Gladsaxe politi på tlf. 3954 1448
 
Tyverier fra biler i Smørum
 
Lørdag den 10. december modtog Gladsaxe politi 8 anmeldelser fra bilejere i Smørum, hvor ukendte gerningsmænd i løbet af fredag aften og nat har opbrudt bilerne.
Tyverierne er sket i området ved Jordbærvangen, Solbærvangen, Hørbakken og Rugvej. Bilernes dørlås er blevet brudt op. Der er hovedsageligt stjålet autoradio, CD-afspiller og et navigationsudstyr.
Politiet opfordrer borgerne i området til at være særligt opmærksomme på mistænkelige personer.
Henvendelser i den anledning kan rettes til Gladsaxe politi på tlf. 3954 1448.          
 
1 kg kokain fundet ved ransagning
 
Lørdag den 10. december kl. 0210 blev en 20-årig mand standset i sin bil på Malmparken i Ballerup og fundet i besiddelse af 17 g kokain og 13 gram hash. Ved ransagning på mandens bopæl i Brønshøj fandt politiet yderligere ca. 1 kg kokain. Sagen blev overgivet til Københavns politi, der fremstillede ham dommervagten, hvor han blev varetægtsfængslet.    
 
Større slagsmål ved Høje Gladsaxe
 
Lørdag den 10. december kl. 0216 udviklede to fester i Høje Gladsaxe Centeret sig til et større slagsmål mellem festdeltagerne. 
Flere politipatruljer med assistance fra København og Lyngby fik dæmpet gemytterne og noterede navne på de tilstedeværende. Årsagen til slagsmålet er ikke klarlagt, men tilsyneladende opstod uoverensstemmelserne mellem to grupperinger med anden etnisk baggrund fra henholdsvis Høje Gladsaxe og Tingbjerg.
 
Hærværksbølge i Bagsværd
 
Søndag den 11. december kl. 0230 søgte politiet forgæves efter 3 unge iført mørkt overtøj, hvide bukser og hue omkring Einarsvej i Bagsværd.
Kort forinden havde en beboer ringet til politiet om de 3 unge, der huggede løs på parkede biler med en økse. Trods intensiv eftersøgning lykkedes det ikke at finde de unge mennesker. 
Fra kvarteret tæt mod Lyngby omkring Josteinsvej, Stengården og Einarsvej er der fra fredag til søndag anmeldt 22 tilfælde af hærværk mod parkerede biler. Sidespejle, vinduesviskere, antenner, bilruder er blevet ødelagt og i et tilfælde er et dæk punkteret.
Politiet undersøger en eventuel sammenhæng i de mange tilfælde af hærværk. Oplysninger i sagen modtages  på tlf. 3954 1448.          
 
Afbrænding af haveaffald
 
Søndag den 11. december kl. 0055 indgik der anmeldelse om ild i et havehus i Haveforeningen Højvænget på Ågerupvej i Ballerup.
Da brandvæsenet ankom,  viste det sig, at det var haveaffald, der blev afbrændt. Haveaffaldet blev hurtigt slukket og haveejeren blev sigtet for overtrædelse af brandlovgivningen.
 
Uorden på skadestuen
 
Søndag den 11. december kl. 2313 blev politiet tilkaldt til skadestuen på KAS/Herlev, fordi der var problemer med 2 personer, som ikke ville forlade stedet.
Politiet traf 2 mænd på henholdsvis 42 år og 28 år, der begge var særdeles højrystede og berusede. Da den 28 årige tillige var eftersøgt til en sag vedrørende vold, blev han anholdt og indbragt til Gladsaxe politistation, mens den 42 årige blev bortvist fra skadestuen.
 
Natindbrud i villa ved Bagsværd Sø
 
Lørdag nat den 10. december mellem kl. 0030 og 0900 har ukendte gernings-
mænd foretaget underboring (udefra boret 2 x 10mm huller under indvendig vrider og med ukendt redskab åbnet terrassedøren). Indbrudstyveriet blev forøvet mens husets beboere lå og sov. Gerningsmændene  har blandt andet stjålet punge og diverse bankkort. Gerningsmændene har allerede samme morgen  kl. 0604 misbrugt og hævet 5.000 kr. på forurettedes Visa-dankort. 

Gladsaxe Politi er meget interesseret i oplysninger vedrørende mistænkelig adfærd lørdag nat ved Bagsværd Sø. Forrige uge var der ligeledes 2 natindbrud ved Bagsværd Sø den 6. december forøvet på samme måde.

Henvendelser i sagen bedes rettet til kriminalass. Gert Jensen, 3954 1991 eller 3954 1448.
 
Bil stjålet ved villaindbrud i Herlev
 
Gladsaxe politi efterlyser en sølvgrå Ford Mondeo, varebil, med reg.nr TS95256.
Varebilen blev stjålet i forbindelse med et villaindbrud forøvet mellem den 2. og 3. december fra Kragenæsvej i Herlev. Varebilen er formentlig benyttet til at køre tyvekoster fra gerningsstedet. Ved indbrudstyveriet blev der stjålet computere, B&O-telefoner, sportstaske, pung med diverse bankkort m.v.

Ved oplysninger om den efterlyste bil bedes man kontakte Efterforsknings-afdelingen i Gladsaxe ved kriminalass. Gert Jensen, 3954 1391.
 
60 mobiltelefoner stjålet ved natindbrud i Føtex
 
Fredag den 9. december ca. kl. 2318 forøvede ukendte gerningsmænd
indbrud i FØTEX, Borupvang 2A i Ballerup. Gerningsmændene skaffede sig adgang med koben. Fra lageret blev der stjålet 60 mobiltelefoner (Sony Erichsson, Nokia og Samsung) til en værdi af ca. 60.000 kr.

Oplysninger om sagen bedes rettet til kriminalass. Gert Jensen, 3954 1391 eller 3954 1448.
 
Bedrageri og brudt venskab
 

Lørdag den 10. december om aftenen blev politiet kontaktet af en 32-årig mand fra Herlev. Han anmeldte, at hans 19-årige ven havde bedraget ham og misbrugt hans fortrolighed. De 2 mænd havde delt bolig i en periode. Den 19-årige havde herunder hjulpet anmelderen med at installere en netbank på anmelderens computer. Dermed fik den unge mand kendskab til anmelderens bankkonto og personlige data.

Anmelderen har nu konstateret, at den 19-årige har købt varer over internettet, og at varerne er blevet betalt over anmelderens bankkonto.

Så sent som lørdag formiddag havde den 19-årige købt en mobiltelefon til 1.300 kroner. Politiet kender ham fra tidligere sager af lignende karakter. 

 
Røveri mod dyrehandel i Ballerup
 
Søndag den 11. december kl. 13.13 blev der røvet ca. 2000 kr. fra dyrehandel på Banetoften ved anvendelse af kokkekniv.
Gerningsmanden beskrives som en mand på 20 - 25 år, 170 - 175 cm, slank, med koparret ansigt. Han var iført sort strikhue og lysegrå hættetrøje. Medbragte kokkekniv og plastpose.
Manden kom ind i forretningen, hvor der kun var en ansat og et barn som kunde. Han lagde pose og kniv på disken og sagde: "Det er et røveri, giv mig alle pengene, så sker der dig ikke noget".
Efter at have fået pengene, lagde han dem i posen og forlod stedet i retning mod Ballerup Centret.
Evt. henvendelser til Gladsaxe kriminalpoliti på telefon 3954 1448.

Senest opdateret: 12. december 2005

kilde: www.politi.dk/gladsaxe