Tirsdag den 20. December 2005


Seks millioner til sundhedscenter

Socialministeriet har været tidligt ude med julegaver i år og har med en bevilling på seks millioner kroner sikret etablering af et forebyggelses- og rådgivningscenter i Gladsaxe.
Et center, der med den nye strukturreform får stor betydning. Kommuner skal nemlig selv fremover eksempelvis betale for borgernes hospitalsindlæggelser.
Derfor kommer bevillingen svært belejligt, som socialudvalgsformand Erling Schrøder her giver udtryk for.

Forvirrende studieretninger

Gymnasiernes udbud af studieretninger er netop faldet på plads på amtets gymnasier, men de kommende elever får sandsynligvis svært ved at overskue de mange valgmuligheder. Selv nuværende elever har svært ved at gennemskue studieretningerne. Konstitueret rektor, Vagn Ludvigsen fra Gladsaxe Gymnasium: "Vi har meget svært ved at forklare ordningen, for den er meget indviklet. Hos os har vi f.eks. 11 studieretninger og hver af dem er delt op i fire hovedfaggrupper. Vores nuværende elever, der afslutter grundforløbet, har skullet vælge deres studieretninger, og mange har valgt alt for mange fag. Hvis de skulle have deres valg opfyldt, skulle de gå i skole til klokken otte om aftenen. Så det tyder på, at det ikke er alle, der har forstået hvordan gymnasiet fungerer med de nye studieretninger." Kommende gymnasieelever skal vælge deres studieretning senest den 15. marts.

Retten fandt det ikke bevist at ung mand havde sat ild til varevogn

En 22-årig mand blev forleden ved retten i Gladsaxe frifundet i en sag om ildspåsættelse.
Manden var tiltalt for en sen nattetime i juli, at havde sat ild til en varebil, der udbrændte totalt og derved beskadigede en nærtliggende beboelsesejendom samt to personbiler.
Tiltalte, der nægtede sig skyldig, forklarede til retten, at han på grund af for meget alkohol, stort set intet husker fra den pågældende nat, hvor han havde været til en fest for gamle medlemmer i den lokale ungdomsklub. Ved afhøringen fortaget af politiet senere samme nat, havde han dog haft nogle erindringer om episoden, bl.a. et 2-diminsionelt billede af en knyttet hånd og en rude der går i store stykker, efterfulgt af stikflammer. Herefter husker han først noget ved ankomsten til skadestuen.
Tiltalte havde nemlig, da han var kommet hjem om natten, bedt sin moder om, at ringe efter en ambulance, da han var stærkt forbrændt. Dette husker han dog ikke, heller ikke at han var blevet anholdt af politiet i ambulancen.
Af de vidner der blev ført, var der ingen der havde set hvem der satte ild til varebilen. Og det var da også en enig domsmandsret der frifandt den 22-årige. Retten var dog ikke i tvivl om at tiltalte havde været på stedet, men fandt det altså ikke bevist at han havde forårsaget branden.
Anklagemyndigheden har på nuværende tidspunkt ikke besluttet om de vil anke sagen til landsretten.

Metodefrihed i skolen til debat

Lærerne i folkeskolen er ikke gode nok til at få vores børn til at lære at læse og regne. Det var en del af den meget omdiskuterede konklusion i PISA-undersøgelsen, som sammenligner skoleeleverne på tværs af en lang række lande. Dansk Industri mener at kende i hvert fald én af grundene til Danmarks dårlige resultat. Nemlig lærernes frihed til at vælge undervisningsform, den såkaldte metodefrihed. Forskningschef fra Dansk Industri, Charlotte Rønhof: "Det der adskiller Danmark fra mange andre lande er, at vi har en metodefrihed og ikke læner os op ad den forskning som rent faktisk er på området. Der bliver jo faktisk forsket i hvilke metoder, der er bedst, når det handler om at få børnene til at læse og forstå matematik". Men metodefriheden er en styrke som vi skal værne om. Det mener næstformand i Gladsaxes lærerforening. Poul Hansen: "Vi skal beholde metodefriheden for lærerne for det giver de mest motiverede og dygtige folk. Men vi er lydhøre overfor, at vi skal være bedre til at bruge forskningsresultaterne, men jeg tror at Charlotte Rønhof overdriver omfanget af rapporter om hvordan man underviser børnene. Jeg tror, at det er internationale undersøgelser hun refererer til og de kan være svære at overføre til den danske folkeskole." Politikerne i Gladsaxe har besluttet at ændre skolepolitikken i kommunen og udgangspunktet er at fagligheden skal op. I morgen i programmet dagsordenen er Poul Hansen en af gæsterne i studiet hvor det bliver diskuteret, hvad indholdet af den nye skolepolitik skal være. Det er fra 16-17.

Juleprogrammer

Fra i morgen og året ud sender Radio Gladsaxe et særligt juleprogram med udsendelser mandag til fredag fra 6.30-20 og lørdag og søndag 12-16. Dog starter vi den 24. december kl. 11.50 med det sidste afsnit af julekalenderen Canal Wild Card. De øvrige afsnit sendes kl. 7.50 onsdag, torsdag og fredag. Ellers vil julesendingen være spækket med en række debatudsendelser, kulturprogrammer om livet i Gladsaxe produceret af radioens journalister samt genhør med programmer, som foreninger og borgere i Gladsaxe står bag.
Det fulde program kan ses på hjemmesiden radiogladsaxe.dk.
Nyhedsmagasinet melder sig på banen igen mandag 2. januar, hvor programmet vil indeholde nytårshilsener fra de politiske partier.
Redaktion og øvrige medarbejdere ønsker lytterne en velsignet jul og et godt nytår.


Døgnrapport fra Gladsaxe Politi uge 51

Røg fra bygning i Værløse
 
Fredag den 16. december kl. 0620 rykkede brandvæsen og politi ud til en virksomhed på Skovlystvej i Værløse, hvor der var anmeldt røgudvikling fra en bygning. Det blev dog hurtigt klarlagt, at der ikke var tale om ildebrand, og brandslangerne kom derfor ikke i aktion. En vaskesøjle i bygningen var blevet overophedet og havde forårsaget røgen. Der skete ingen skade på bygningen.     
 
Voldsom værtshusgæst
 
Fredag den 16. december kl. 2245 optrådte en 29-årig mand fra Lyngby truende over for personalet på Pingvinen Bodega på Bagsværd Hovedgade i Bagsværd. Manden nåede at forlade værtshuset sammen med 2 andre gæster i en taxa, inden en politipatrulje nåede frem. Politiet fik dog kort efter standset taxaen, og den 29-årige, der var spirituspåvirket, måtte tilbringe resten af natten i detentionen i Gladsaxe. Inden løsladelsen blev han sigtet for værtshusuorden.        
 
Ung mand måtte tilbringe natten i detentionen
 
Fredag den 16. december kl. 2257 måtte en politipatrulje anholde en 23-årig mand fra Kastrup ved en sammenkomst på Hjortespringkollegiet i Herlev. Den berusede mand var gået amok og måtte tilbringe natten i detentionen i Gladsaxe.  
 
Kunde knuste rude i taxa
 
Fredag den 16. december kl. 2319 indgik der anmeldelse om hærværk mod en taxa fra BVH taxa. En kunde, der både var højtråbende og påvirket af alkohol, var af taxachaufføren blevet anmodet om at forlade taxaen på Malmparken i Ballerup. Det afstedkom, at kunden blev så gal, at han med knyttet hånd knuste en rude i taxaen.
Undervejs til stedet bemærkede en politipatrulje en mand, der gik ad Ballerup Byvej. Han var tydeligt påvirket af spiritus, ligesom hans højre hånds knoer var indsmurt i blod.
Da politiet kontaktede ham, oplyste han, at han netop havde knust en rude i en taxa.
Han blev anholdt og sigtet for hærværk.
 
4 spritbilister snuppet
 
Gladsaxe politi har i forbindelse med spritkontrol i politikredsen i løbet af fredag den 16. december og lørdag den 17. december snuppet 4 spritbilister og 1 enkelt spirituspåvirket knallertkører. Knallertføreren var i stand til at blæse alkometret op til 2,00 o/oo. I et af tilfældene var en af bilisterne heller ikke i besiddelse af kørekort.       
 
Fund af Arne Jakobsen stole
 
Fredag den 16. december standsede politipatrulje en personbil i Herlev. I køretøjet, der blev ført  af en 31 årig mand, blev der fundet 12 stk. Arne Jakobsen stole, model  "Syveren", til en samlet værdi af ca. 84000,-.
Den 31 årige kunne umiddelbart ikke redegøre for stolene, og derfor blev han anholdt og sigtet for hæleri.
Ved den efterfølgende afhøring erkendte den 31 årige, at han et par dage forinden havde købt stolene af en ukendt person for ialt 6000,- kr.
 
Røveri mod en 15 årig dreng i Søborg
 
Lørdag den 17. december kl. 1710 blev en 15 årig dreng udsat for et røveri på Runebergs Allé ud for nr. 2.
Den 15 årige dreng gik ad Søborg Hovedgade, og da han passerede solcentret ved Maglegårds Allé, kom 2 mænd ud fra solcentret og gik efter ham.
De 2 mænd henvendte sig til den 15 årige dreng og spurgte ham om flere ting, bl.a. hvor han skulle hen, om han havde cigaretter osv. På et tidspunkt truede de 2 mænd den 15 årige med, at han ville blive stukket med en kniv, hvis han ikke udleverede sine penge og mobiltelefon. På dette tidspunkt befandt den 15 årige og de 2 mænd sig på Runebergs Alle. Den 15 årige dreng turde ikke andet end udlevere sine penge og mobiltelefon, hvorefter de 2 mænd forlod stedet. Gerningsmændene sagde, at han ville blive slået ihjel, hvis han meldte røveriet til politiet.

De 2 gerningsmænd beskrives som:
A: mand, indvandrer, ca. 17 år, ca. 165 cm høj, almindelig/muskuløs af bygning, mørkt kort hår og med bumser i ansigtet. Han var iklædt lyseblå hue og lyseblå trøje.
B: mand, indvandrer, ca. 18 år, ca. 170 cm høj, kraftig af bygning, rundt ansigt. Han var iklædt lys hue med en påskrift, samt mørk hættetrøje.

Begge gerningsmænd talte dansk med accent.

Eventuelle vidner eller andre, der mener at kunne medvirke til sagens opklaring, bedes kontakte Gladsaxe Politi på tlf. 3954 1448.
 
Tyveri og hærværk mod postkasser i Ballerup
 
Natten til den 12. december blev Post Danmarks postkasser på Malmparken, Tempovej og Telegrafvej udsat for tyveri og hærværk.
Ukendte gerningsmænd har i 2 tilfælde  opbrudt postkassernes for- og bundplade, og i et enkelt tilfælde ødelagt postkassen med fyrværkeri.
Natten til den 05. december blev endnu en postkasse på Industriparken udsat for hærværk, mens en postkasse på Nysøvang natten til den 07. december blev udsat for tyveri.
Evt. vidner eller andre, der mener at kunne bidrage til sagernes opklaring, bedes kontaktet Gladsaxe politi på tlf. 3954 1448.
 
Hærværk mod Jyske Bank i Bagsværd.
 
Lørdag den 17. december kl. 0240 modtog Gladsaxe politi anmeldelse om hærværk mod Jyske Bank i Bagsværd.
Politiet konstaterede, at en gerningsmand havde knust 2 af bankens ruder med en brosten, ligesom også forretningen  "Vinhjørnet" havde fået knust en rude.
Gerningsmanden er ifølge vidner en mand, iført en hvid jakke.
Evt. vidner bedes kontakte Gladaxe Politi på tlf. 3954 1448.
 
Civilpatrulje øjenvidne til ballade
 
En civilpatrulje var lørdag den 17. december kl. 0410 øjenvidne til at en 18-årig mand fra Bagsværd ville "afregne kontant" på Søborg Hovedgade i Søborg. Civilpatruljen havde tidligere på natten talt med den unge mand, da der var optræk til ballade ud for Barneys Bodega. Med en knust flaske i hånden ville den unge mand åbenbart "afregne kontant",  da 3 gæster forlod bodegaen. Betjentene nåede at gribe ind og anholde manden. Foruden en bøde kan han også se frem til et forbud mod at indfinde sig på bodegaen de næste 2 år.            
 
Tricktyveri mod 80 årig kvinde i Søborg
 
Lørdag den 17. december modtog Gladsaxe politi en anmeldelse om et tricktyveri forøvet mod en ældre kvinde, der bor på Gladsaxevej i Søborg.
Onsdag den 07. december havde en mand indfundet sig på adressen, hvor han under påskud af at være elektriker blev lukket ind i lejligheden af den kvinden.
Først 10 dage senere bemærkede den ældre kvinde, at der var stjålet kontanter og smykker.
Det er politiets opfattelse, at   "den falske elektriker"  har ladet hoveddøren stå uaflåst, hvorefter en medgerningsmand har skaffet sig adgang til lejligheden og stjålet penge og kontanter fra stuen, mens  "elektrikeren" og den ældre kvinde befandt sig i køkkenet.
Gerningsmanden kan beskrives som:
mand, dansk, 30 - 35 år, 170 - 175 cm høj og
almindelig af bygning.
Evt. vidner bedes kontakte Gladsaxe Politi på tlf. 3954 1448 eller kriminalassistent Gert Jensen på direkte tlf. 3954 1391.
 

Senest opdateret: 19. december 2005

Kilde: www.politi.dk/gladsaxe