Torsdag den 1. Februar 2005


Kostskole med anbragte børn efter social lovgivning

Normalt forbinder man ikke Bagsværd kostskole og gymnasium med børn anbragt efter lov om social service.
Ikke desto mindre har skolen som forsøg siden 1999 haft godkendt 17 ud af de i alt 56 pladser i kostafdelingen til netop den type børn og unge.
Der er tale om børn i alderen 12-18 år, som har lettere adfærds-, familie- eller skolemæssige problemer.
Erfaringerne fra årene som forsøg er så gode, at amtet nu lægger op til en permanent godkendelse.
Undervisningen som det væsentligste virkemiddel har, i kombination med det pædagogiske arbejde uden for skoletiden, styrket og udviklet eleverne både socialt, fagligt og personligt, hedder det blandt andet om baggrunden for godkendelsen.

Stor søgning giver pladsproblemer

Stengård skole står overfor et positivt problem.
Søgningen til skolen er nemlig så stor i år, at man praktisk talt ikke har plads til at tage imod alle de nye elever.
I alt 72 børn, heraf 14 fra andre skoledistrikter end stengård, har ønsket at gå i skole på
Triumfvej efter sommerferien, fortæller inspektør Birger Tetler:
"Man kan jo godt regne ud, at det jo ligner en tre-sporet indskoling vi får der. Det maksimale antal er 28 i en klasse, så barn nummer 57 udløser så den tredje klasse. Og det giver nogle store problemer. Vi har simpelthen ikke plads til dem. Vi har ikke nogle lokaler i overskud, så man skal nok ind og lave en eller anden nødløsning, som vil gå lidt ud over vores funktionalitet på nogle andre områder. Og det vil vi selvfølgelig være meget bekymrede for. Det giver også det problem, at vi skal have lavet en børnehaveklasse og købt møbler til den. Og det koster mange tusinde kroner, alene det at skulle indrette. Og fremover bliver det jo et problem, at vi jo hele tiden skal gave købt nye bøger på den tre-sporede klassetrin", siger Birger Tetler. "Vi er selvfølgelig glade for den store søgning, og vi er da også godt klar over, at vi laver et godt stykke arbejde her, og havde nok også forventet, at der ville være flere der søgte end os end før. Så selvfølgelig er vi da glade for det. Men vi skal jo lige opveje med de problematikker det skaber også".

Skænderi endte i knivstikkeri

En uoverensstemmelse imellem to mænd på henholdsvis 53 og 48 år endte i oktober sidste år med, at den 53-årige var tæt på at miste livet efter at være blevet stukket i halsen med en kniv.
Igennem længere tid havde den 53-årige set sig gal på sin fem år yngre rival, som løbende havde generet den 53-årige og dennes kæreste med blandt andet utidige telefonopkald.
Den 53-åriges kæreste er ekskone til den 48-årige mand.
I oktober måned havde den 53-årige så fået nok.
Han havde drukket tæt hele dagen, og ringede ved aftenstid til sin yngre plageånd og meddelte ham, at han nu ville aflægge ham et besøg og give ham en røvfuld.
Dertil svarede den 48-årige, der også havde fået noget at drikke, at det var en fin ide.
Det gik imidlertid ikke helt, som den 53-årige havde tænkt sig.
Han mødte godt nok op på den yngre mands adresse og begyndte at slå løs på ham, men på et tidspunkt, hvor de rullede rundt på gulvet, blev den ældste kombattant ramt af en kniv i halsen.
Det fik slåskampen til at stoppe.
Den 53-årige blev kørt på hospitalet, og det viste sig, at såret i halsen var livstruende.
Retten i Gladsaxe idømte i går den 53-årige 60 dages betinget fængsel for selvtægten, mens hans knivstikkende rival fik 6 måneders betinget fængsel.
Sidstnævnte udbad sig betænkningstid inden en eventuel anke.

Truede med at sprætte hund op

Gladsaxe politi eftersøger en 30-35-årig mand, der søndag aften truede en hundelufter til at udlevere et mindre kontantbeløb.
Ofret, en kvinde på 42, gik tur med sin lille hund på Esberns Alle i Søborg ved 20-tiden, da manden henvendte sig og forlangte penge.
Kvinden bedyrede, at hun ikke havde nogen på sig, hvorpå manden trak en ca. 15 cm lang kniv og sagde, at han ville sprætte bugen op på hunden, hvis han ikke fik penge.
De gik til kvindens bopæl, hvor hun havde et mindre beløb liggende. Undervejs holdt gerningsmanden kvinden fast og overtog hunden i snor.
Kvinden kunne finde 60 kroner, og da røveren fik dem, afleverede han hunden og stak af.
Han beskrives som tynd, ca. 185 cm, mørkt kort hår, og så bar han søndag aften en grå jakke med hvidt på skulderen og mørke bukser.
Gladsaxe politi har telefon 39691448.

Stor oplevelse trods manglende sejre

Det blev til en stor oplevelse men en sportslig nedtur for det danske ishockeylandshold, der netop har deltaget i de olympiske lege for ungdom i Schweiz.
Med på holdet var 16-årige Emil Bigler fra Gladsaxe Bears. Han måtte, sammen med sine 19 ishockey-kollegaer, se sig besejret af de senere finalister fra Schweiz med 6-2. Mod Finland blev det til et nederlag på 12-1 og slutteligt, i kampen om 5.-6.-pladsen, til et nederlag på 6-2 mod Slovakiet.

Novo-pris til banebrydende forsker

Den prestigefyldte Novo Nordisk Pris på 1 million rare kroner går i år til professor ved
Statens Serum Institut Mads Melbye, der modtager prisen for sin banebrydende forskning
inden for kræft og infektioner:
"Det er jo altid rart at vide, at det man laver bliver påskønnet. Prisen er godt nok givet til mig, men jeg ser det ligeså meget som at den er givet til et helt område, som jeg mener fortjener en pris", siger Mads Melbye, modtager af Novo Nordisk Prisen 2005.