Tirsdag den 8. Februar 2005


Stor interesse for at brevstemme

Så er det dagen, hvor det hele bliver afgjort ved folketingsvalget 2005.

Og selvom resultatet i de fleste meningsmålinger har ligget så nogenlunde stabilt gennem de tre intense valgkampsuger, så er interessen for at komme til at deltage ved afstemningen ikke dalet.

I hvert fald ikke hvis man skal bruge antallet af brevstemmer som indikator.

Den del af valghandlingen sluttede i lørdags, men de sidste brevstemmer kan nå at komme endnu i dag. Men ved middagstid i går havde små 1.900 personer stemt og det var 600 flere end ved seneste valg EU-parlamentsvalget.

Folkeregistret på Gladsaxe rådhus har i det hele taget observeret større interesse end tidligere og har fået mange henvendelser fra både ind- og udland om praktiske ting ved afstemningen.

Det tyder godt for selve valgdeltagelsen.


Mere sjov og respekt ved valgene tidligere

Der var mere fest og farver over valgdagene før i tiden.

Forskellen mellem eksempelvis en socialdemokrat, en venstremand og en kommunist var til at føle på, og diskussionerne blandt de tilforordnede gik lystigt for sig.

Det siger alderspræsidenten i Gladsaxe byråd, Erling Schrøder, der vel nok også er den, der har været tilforordnet flest gange – men der er også andre forskelle fra dengang og så til i dag:

"Det er lige som om at ærbødigheden er trådt lidt tilbage. Især overfor offentlige myndigheder, hvor mange i dag har den holdning, at det til daglig er nogen, der bekriger dem. Der er ikke samme respekt over for de tilforordnede, som førhen på sådan en valgdag, men det skal der måske heller ikke være".

Erling Schrøder er i dag valgbestyrelsesformand på stemmestedet Kildegården.

(hør mere i lydudgaven)


Konservative: Ny motorvej og letbane

I lighed med Socialistisk Folkeparti melder nu det Konservative Folkeparti sig i koret af politikere, der bruger valgkampen til at prøve at få både en ny motorring og en letbane i Københavnsområdet bragt frem.

Det konservative medlem af HUR, Københavns amtsråd og Gladsaxe byråd, Lars Abel, siger i en pressemeddelelse:

"Vi har brug for at få løst trafikproblemerne. Især pendlingen fra Nordsjælland ind gennem Københavns amt og i retning af Roskilde er stadigt stigende. Derfor vil det være naturligt at staten påtager sig et ansvar for at få sat gang i planerne for en ny motorring 5 i nord-syd retning som passerer vest for Høje Taastrup….Det samme gælder realiseringen af den nye metro/letbane fra Lundtofte til Brøndby Strand langs med ring 3. Men det skal ikke være den sporvognsløsning, som SF taler om. Vi har brug for en regulær banestrækning, som kan flytte et stort antal pendlere og store afstande. Ikke en sporvogn, der stopper på hvert gadehjørne".


Færre indbrud i offentlige bygninger

Tyveknægtene i Gladsaxe Kommune går i stigende grad udenom offentlige bygninger, viser de nye tal for 2004.

Hvor kommunens bygninger i 2003 blev udsat for indbrud 133 gange, er tallet faldet til 76 anmeldelser i 2004.

Årsagen til den positive tendens skal ifølge kommunen selv findes i det kommunale vagtkorps, der med sin korte udrykningstid har gjort livet surt for tyvene.

Derudover har kommunens bygninger fået installeret mere sikkerhedsudstyr i form af videoovervågning, infrarøde varslingssystemer og røgkanoner, oplyser kommunens informationsafdeling.


Smukke papirklip på Gladsaxe Hovedbibliotek

I går åbnede Gladsaxe Hovedbibliotek dørene for papirklipperen Dorte-Maria Kræmmer Møllers udstilling, som er arrangeret i anledning af 200-året for H.C. Andersens fødselsdag.

I sin klipning beskæftiger hun sig meget med de symboler, man kan finde mange af i nærheden af Andersens nuværende gravsted på Assistens Kirkegård på Nørrebro.

Hun holder lysbilledforedrag om sit håndværk på Hovedbiblioteket på mandag kl. 19.30, og gratis billetter kan fås ved at henvende sig sammesteds.