Tirsdag den 22. Februar 2005


Opsøgende ungdomsklubber

Samtlige fritids- og ungdomsklubber i Gladsaxe er fremover forpligtet til lave opsøgende
og forebyggende arbejde i forhold til socialt- kriminalitets- og misbrugstruede unge.
Men flere steder gør man allerede en særlig indsats for de unge i lokalområdet, det gælder bl.a. fritids- og ungdomsklubben i værebro:
"Her i værebro har vi et godt traditionelt samarbejde som går på tværs i distriktet med både klubben, rådgivningen, skolen, opsøgende medarbejdere, politiet og DAB´s afdelingsbestyrelse. Vi er vant til at samarbejde om børn og unge og hvad der ellers er af problemer i området. Vi har haft en café kørende fra 1996, hvor vi havde nogle problemer med nogle unge, som ikke rigtigt havde et sted at være. Vi startede med at holde åbent fredag-lørdag udenfor normal åbningstid. Og det har vist sig, at være givende, både for medlemmer og for dem som ikke frekventerer klubben i forvejen. Der kommer mellem 25 og 40 i løbet af sådan en weekend. Og så har i et drengeprojekt kørende i øjeblikket. En særlig indsats overfor nogle drenge som ikke altid kom i klubben, nogle har været medlem og nogle er blevet medlemmer. Og vi afsætter tid og ressourcer til at lave forskellige ting med drengene", fortæller Ole Riise, leder af fritids- og ungdomsklubben i Værebro, som også har startet et projekt for piger af anden etnisk oprindelse end dansk, ligesom klubben har et tæt samarbejde med afdelingsbestyrelsen i Værebro.
På det kommunale budget er der i år afsat yderligere 300.000 til fritids- og
ungdomsklubbernes særlige indsatser, og på dagens møde i børne- undervisningsudvalget skal politikerne drøfte, hvordan de penge skal bruges.

Gennembankede vidne med rørtang ved biograf

En 21-årig mand blev i efteråret gennembanket på parkeringspladsen ved Gladsaxe Bio.
Nu har retten i Gladsaxe afsagt dom over de fire tiltalte i sagen.
Den 21-årige var for godt to år siden vidne i en sag om afpresning. En sag, der endte i
landsretten, hvor den anklagede blev idømt fængselsstraf.
I november sidste år blev den 21-årige opsøgt af fire jævnaldrene personer på parkeringspladsen ved biografen i Bagsværd. Han genkendte de to af mændene, hvoraf den ene sagde noget i retning af "det var dig, der vidnede i retten"
Den 21-årige sad i en bil, og prøvede at lukke og låse dørene, da de fire gik i gang med at sparke og slå på bilen. Da politiet nåede frem, havde gerningsmændene fået fat hevet offeret ud af bilen, og han blev tildelt både knytnæveslag og slag med en rørtang i hovedet.
De tre blev anholdt på stedet, mens den fjerde nåede at stikke af. Han blev senere anholdt, og forklarede i retten, at han var uskyldig, og befandt sig hos nogle bekendte på
gerningstidspunktet, men den forklaring troede retten ikke på.
De fire er alle tidligere dømt for vold eller har domme hvori vold indgår. Og retten i Gladsaxe fandt, at der denne gang var tale om vold af særlig farlig karakter, hvilket resulterede i domme på henholdsvis 1 år og 8 måneder og 1 år og 6 måneder inklusive reststraf til de to og 1 år til hver af de to øvrige.
Den ene ankede med det samme dommen med henblik på frifindelse, mens de tre andre udbad sig betænkningstid. Alle fire er fortsat varetægtsfængslede.

Kommune opfylder krav om hjemmebesøg

Alle hjemmeboende borgere over 75 år skal ifølge loven tilbydes mindst to forebyggende besøg i hjemmet fra den kommunale socialforvaltning.
For Gladsaxe kommune har det hidtil knebet gevaldigt med at opfylde lovens bogstav, og antallet af tilbudte besøg har enkelte år ligget flere tusinde under det lovpligtige.
Men i 2004 lykkedes det endelig at komme ud til alle de ældre, der ønskede besøg. Faktisk lykkedes det så godt, at flere ældre endda fik tilbud om mere end de to lovbefalede besøg, fremgår det af den seneste status på området.
Folk fra socialforvaltningen gennemførte i 2004 i alt 8.213 besøg.
2.228 gange ønskede borgere over 75 år ikke at modtage det tilbudte forebyggende besøg.

Vold mod betjent

Det var en mand præget af bondeanger, der i går i retten i Gladsaxe blev varetægtsfængslet i 14 dage.
Søndag ved 14-tiden var manden gået amok og var ved at smadre en lejlighed på Klausdalsbrovej. Kæresten tilkaldte politiet, men i en rus af alkohol og formentlig også stoffer modsatte manden sig på kraftig facon anholdelsen.
Først forsøgte han at sparke en af betjentene i skridtet. Da det ikke lykkedes at ramme, slog han i stedet en knytnæve i hovedet på betjenten, så blodet flød.
Politifolkene fik manden pacificeret og anbragt i detentionen, indtil han mandag blev stillet overfor en dommer, sigtet for vold mod tjenestemand.

To be or not to be – så uddeles der tilskud!

Skønsang i Bagsværd Kirke, motion til ældre mennesker og letvægtskajakker til Nybro-Furå Kano- og Kajakklub - skal der gives tilskud til det?
Det skal Folkeoplysningsudvalget blandt andet tage stilling til i morgen.
Gladsaxe Kammerkor planlægger at opføre Franz Liszts "Missa Choralis" til maj, og til det formål skal der hentes hjælp udefra. Koret søger om 9.000 kroner til blandt andet 5 solister og en stk. organist.
Gladsaxe Oplysningsforbund søger om 70.795 kr. til at uddanne frivillige såkaldte motionsvenner til ældre mennesker. Det er planen, at de ældre skal motionere i mindst 1 ½ time om ugen.
Der motioneres også i Nybro-Furå Kano- og Kajakklub, som gerne vil have nye letvægtskajakker. De søger derfor om 67.793 kroner.
Endelig søger Folkedanserforeningerne i Gladsaxe Kommune også i år om underskudsdækning til deres årlige spillemandsstævne i Aldershvile Slotspark til maj, mens Gladsaxe Kunstforening gerne vil have dækket 30.000 kroner til dette års udstillinger.
Det er penge fra henholdsvis initiativpuljen og kulturpuljen, der i givet fald skal bruges i forbindelse med ansøgningerne.

Foredrag om HC Andersen og Vesuv

H.C. Andersen – nu med vulkanolog.
Sådan må overskriften lyde, når Bagsværd Kirke i morgen lægger gulv til et gratis foredrag om Vesuv og H.C. Andersen med vulkaneksperten og næsten-navnebroderen Henning Andersen.
Og hvad har H.C Andersen så med Vesuv at gøre?
"Han har været i Italien i 1833 og 1834, og der har han været fascineret af udgravningerne i Pompei og af Vesuv," fortæller Henning Andersen. "Det har han omtalt i to kapitler af improvisatoren. Han kunne se det gode og det onde i vulkanen," siger Andersen. Altså Henning.
Foredraget finder sted fra kl. 14 til 16.