Mandag den 6. Juni 2005


Ændret projekt for ungdomsboliger

Små et hundrede borgere, foreninger og organisationer er kommet med tilkendegivelser i forhold til planerne om at opføre ungdomsboliger på en ledig grund ved Stengården station.
På stedet lå tidligere et kommunalt lokalkontor, men siden socialforvaltningen centraliserede, har stedet ligget øde hen.
Kommentarerne til at bygge ungdomsboliger i tre etager er mange, men de fleste, især fra naboerne, går på at omdanne området til grønt areal, skøjtebane eller skaterpark.
Nogen har ønsket en Netto eller Fakta-butik, og rigtig mange siger, at hvis der endelig skal bygges, så skal det i hvert fald ikke være så højt.
Netop spørgsmålet om højden tegner til at blive et af de punkter, hvor forslaget ser ud til at blive ændret.
Når projektet i morgen 2. behandles i økonomiudvalget, så er de tre etager nemlig blevet til to.
Udvalget skal også tage stilling til, om de omkringboende skal høres endnu engang i forhold til det ændrede forslag.

Grundejere: Yderligere byfortætning på vej

I denne uge bliver den ny kommuneplan vedtaget i byrådet. Og med det er der åbnet op for yderligere byfortætning, lyder det fra Gladsaxes grundejere, som opfordrer politikerne til at lade være med at bebygge flere grønne områder:
"Vi ser mange smukke ord omkring de grønne områder i kommuneplanen, og kan kun være enige i det, der siges i det afsnit. Men når vi så bladrer videre i kommuneplanen og kommer til afsnittet om byomdannelse, så handler det meget om, at byen skal fortættes, især omkring de stationsnære områder. De dækker næsten hele kommunen, kun Mørkhøj og maglegårdskvarteret går fri. Så der kan blive tale om en meget stærk byfortætning", siger Flemming Bruun, formand for sammenslutningen af grundejerforeninger i Gladsaxe.
Og det er på onsdag, den ny kommuneplan er til politisk vedtagelse i byrådet.

Misbrugsekspert: Hashmisbrug har store konsekvenser for børn og unge

Politiet ser børn helt ned i 13 års alderen med et hashmisbrug. Det fortalte Lars Sørensen fra Gladsaxe Nærpoliti i sidste uge i Nyhedsmagasinet.
Et hashmisbrug hos de unge har store konsekvenser fortæller misbrugsekspert Henrik Holst fra Rus-navigatørene, men selv om de starter tidligt er der nu håb for, at nogle af de unge kan hjælpes:
"Der er jo kommet en ny lov her den 1. januar 2005. Den handler meget om, at der skal udarbejdes en handleplan for børn og unge under 18 år som har et misbrug der godtgøre, at eksperter inddrages i det – det vil sige amtskommunen. De skal nu give deres besyv med i behandlingsplanen. Det er et kvalitativt tiltag som vi hilser meget velkomne. Og så kommer der nu her en behandlingsgaranti lige som den man har med voksne i dag. Det vil sige, at der skal laves en behandlingsplan indenfor 14 dage efter at brugeren har henvendt sig første gang i behandlingen, og det er også et nyt meget meget velkomne tilbud, som nu også kommer til at gælde for børn og unge under 18 år. Nu får de unge lettere adgang til misbrugsbehandlingen end de har i dag. Så jeg syndes, at det nu virker som om, at der virkelig bliver taget fat i forhold til det her temmelig massive problem med børn og unge som har et misbrug. Konsekvenserne ved de helt unges hashmisbrug er, at de bliver standset i deres udvikling, ganske enkelt fordi hashen gør, at de dropper ud af de sammenhæng de er i. De sammenhæng som de burde være i, er jo meget det primære netværk og så skole og uddannelse. For specielt de helt unge kan man jo i hvert tilfælde sige, at de er lige præcis der hvor de skal danne deres egen identitet og få et godt afsæt ind i voksenlivet, de øver sig jo i at blive voksne i den periode, kan man lidt populært sige. Det kan de ikke gøre når de er påvirket af hash. Det er en snigende effekt det har på de unge, de opdager ikke selv hvad der er ved, at ske med dem når de ryger sammen med deres venner. Men konsekvensen af det bliver sådan set at de mister de interesser de tidligere havde, og den udvikling de havde i gang bliver standset. Så på den måde kan man sige at de bliver fejludviklet, går i stå og får ikke rigtig dannet deres identitet på en positiv måde".

Midnatsgudstjenester i Søborgmagle kirke?

Søborgmagle kirkes menighedsråd er gået i tænkeboks efter en nylig afholdt inspirationsdag, hvor de, som i dag kun sjældent kommer i kirken, var inviteret til at fortælle om deres forventninger til kirken i søborgmagle sogn:
"Der kom forskellige ting ud det, og der blev også sat kritisk lyd på mange af de ting, vi gør i dag. F.eks. sådan noget som hvordan vi tilrettelægger Gudstjenesterne. Vi har jo i Søborgmagle kirke en traditionel højmesse hver søndag, og derudover er der i løbet af året en række Gudstjenester, som er rettet primært mod børnefamilier. Og der kom nogle spændende bud på, hvordan der også kunne være behov for Gudstjenester, der taler mere til søgende mennesker, mennesker der søger en personlig andagt uden for det traditionelle Gudstjenestetidspunkt søndag formiddag. Der var også idéer om midnatsgudstjenester. Jeg kan ikke sige, om det er noget vi vil indføre, men det er i hvert fald noget, vi vil overveje. Det er utroligt spændende og vigtigt, hvis kirken skal forny sig, at man har en løbende dialog med den menighed og de folkekirkemedlemmer, der nu engang er i sognet", siger søborgmagle kirkes menighedsrådsformand, Søren Abildgaard.

Miljøpris til Gladsaxes ældste kolonihave

Gladsaxes efter sigende ældste kolonihave er netop blevet tildelt årets miljøpris af Gladsaxe Miljøforening.
Den ligger i Pilegårdens Haveby i Mørkhøj, og er nu gået i arv gennem tre generationer:
"Mine bedsteforældre købte det her hus i 1936, det var det år, jeg blev født. De havde først en kolonihave lige overfor Tomsgårdsvejens brandstation, men da byen rykkede udad, blev de sagt op. Og så købte de det her hus. Med tiden er det forfaldet lidt, fordi vi på et tidspunkt ikke var sikre på, at vi kunne få lov til at blive her, og så har vi aldrig brugt det rigtigt som et længerevarende opholdssted. Men jeg har gået og passet haven. Jeg var ikke så gammel, da jeg startede med at få et ganske lille stykke jord herude, efterhånden blev det til den halve have og senere til hele haven", fortæller Tonni Bryfelt.

Skt. Hans: Uden regn, tak

To år i træk er den stort anlagte Skt. Hans-fest ved Bagsværd sø regnet væk.
I år står arrangørerne så for tredje gang klar med det samme program, som består af Keld og Hilda Heick i selskab med Sjællands Politikorkester.
Lions Club i Bagsværd står for løjerne, der også indeholder et stort bål, festfyrværkeri, hvis vejret tillader det, og selvfølgelig den obligatoriske båltale, som kommer fra borgmester Karin Søjberg Holst.
Det eventuelle overskud fra aftenen går til humanitært arbejde.