Tirsdag den 3. Maj 2005


DF: Forbedringer for cyklister går ud over bilister

I aften er der borgermøde om den ny cykelstiplan, som skal gøre det mere attraktivt og sikkert at cykle i Gladsaxe.
I cykelstiplanen, som er til offentlig debat ind til den 23. maj, er der en række forslag til
forbedringer for cyklisterne, men på bekostning af bilisterne, mener dansk folkeparti:
"Det forslag der ligger, er jo i store træk ganske glimrende. Men vi har nogle betænkeligheder ved, at man igen føler, at fordi man skal forbedre forholdene for cyklisterne, så synes man også, at man samtidig skal jage trafikanterne. Bl.a. vil man indføre flere bump og hastighedsdæmpende foranstaltninger og flere fartzoner i kommunen. Og det har vi jo set, ikke har hjulpet nogen steder endnu. Jeg er spændt på at høre, hvad borgerne rent faktisk synes om den plan, der er lagt frem. Og jeg håber da, at der ikke kun kommer cyklister til mødet, men også bilister, som måske vil fremføre nogle af deres holdninger til netop de steder, hvor det rent faktisk kommer til at gå ud over bilisterne. Vi har jo ikke noget imod, at det bliver rigtig godt for cyklisterne at køre i Gladsaxe, vi har jo selv været med til at presse på, sådan at man har fået fremrykket adskillige cykelstiprojekter, og det er vi ganske tilfredse med i dansk folkeparti. Men vi kan ikke se, at det skal være på bekostning af bilisterne, vi laver de her ting", siger Kristian Niebuhr fra dansk folkeparti.
Aftenens borgermøde om cykelstiplanen starter kl. 19.30 og det bliver holdt hos
teknik- og miljøforvaltningen på Rosenkæret 39.

Historiker: OK med byggeplaner på Buddinge Batteri

Normalt er lokalhistoriker Arne Hermann modstander af, at der bygges på og ved historiske monumenter og steder. Men i tilfældet Buddinge Batteri er undtagelsen måske fundet.
Batteriet, der en del af befæstningen af København, er i dag lukket for offentligheden og består af en række senere tilbygninger, der ikke er stort anvendelige.
Et investeringsfirma har nu købt området af staten med det for øje at istandsætte det historiske batteri og bygge boliger på grunden.
Til det siger Arne Hermann: "Det kan ikke blive værre end det er i dag. Hvis vi kan få området åbnet for offentligheden, bygget nogle boliger, sikret og istandsat det historiske, og samtidig få en dejlig grøn plet, så er vi i hvert fald bedre stillet".
 
(Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)

Nye åbningstider på bibliotekerne

Når det nyrenoverede hovedbibliotek i Gladsaxe åbner igen om ca. 14 dage, så bliver det med nye og langt mere hensigtsmæssige åbningstider, fortæller bibliotekschef Charlotte Plenge:
"Den primære grund er ombygningen og det at vi rykker rundt på vores materialer. Tidligere havde vi aviser nede i vores butik og dér kunne vi lukke udlånsafdelingerne af. I fremtiden vil vi placere aviserne på 2. sal. Det vil sige, skal man til dem i formiddagstimerne om mandagen, så skal man igennem hele biblioteket. Og vi synes ikke det er rimeligt, at man skal gå igennem et lukket bibliotek, for at komme til nogle aviser. Så derfor vil vi gerne åbne hovedbiblioteket kl. 10 om mandagen. Vi har også en erfaring for, at det er meget svært at huske de meget uensartede åbningstider vi har haft både på hovedbiblioteket og filialerne. Derfor har kultur- fritids- og idrætsudvalget nu vedtaget nogle nye åbningstider. Hovedbiblioteket får åbningstid alle hverdage fra 10 – 19, lørdag 10 – 14 og søndag 13 – 17 i vinterhalvåret. For filialernes vedkommende har vi gerne villet styrke formiddagsåbningstiderne. Fordi vi ved, at de er mange mennesker der færdes i lokalområdet om formiddagen, specielt ældre og daginstitutioner kan kun komme på biblioteket om formiddagen. Så derfor har vi forsøgt at lægge flere åbningstimer om formiddagen".
De nye åbningstider på Gladsaxe bibliotekerne gælder fra den 17. denne måned.

Gør regnvand til grundvand

Flere vandboringer i Gladsaxe er lukkede, fordi de er forurenede, og der bliver pumpet mere drikkevand op af jorden i Gladsaxe, end der bliver gendannet. Det er derfor vigtigt at spare på vandet og få gendannet så meget af regnvandet som muligt. Det er baggrunden for udstillingen "Fra regnvand til grundvand" der i aften åbner i grøn IDÉcenter. Her kan man bl.a. bliver klogere på hvordan man selv ved hjælp af en såkaldt faskine kan komme et stykke af vejen. En faskine er en måde at føre regnvandet uden om kloaksystemet og ned i jorden på, så der dannes nyt grundvand.
Udstillingen kan ses i de næste 14 dage.

Novo Nordisk Pris uddelt

Professor ved Statens Serum Institut Mads Melbye har netop modtaget den prestigefyldte
Novo Nordisk Pris på 1 million kroner for sin banebrydende forskning inden for kræft og
infektioner:
Det er jo altid rart at vide, at det man laver bliver påskønnet. Prisen er godt nok givet til mig, men jeg ser det ligeså meget som at den er givet til et helt område, som jeg mener, fortjener en pris", siger årets modtager af Novo Nordisk prisen, professor Mads Melbye.