Mandag den 9. Maj 2005


Politisk opbakning til GPS til demente

Demensramte gladsaxeborgere vil formentlig fra næste år få tilbudt en mobiltelefon med
GPS sender, som skal hjælpe, hvis de forvilder sig væk fra hjemmet.
I dag benytter man sig i Gladsaxe af såkaldte alarmbrikker, som afgiver et signal, når en dement borger forlader sin bolig. Med en GPS sender kan man se, hvor vedkommende befinder sig med ca. fem meters nøjagtighed, og dermed hurtigt hjælpe den demente hjem igen.
I Odense har man benyttet sig af GPS løsningen siden 2003, og her er erfaringerne overvejende positive, fortæller socialoverlæge i Odense Palle Pedersen:
 
"Jeg tror, der har været i alt 10 personer, der har brugt systemet. Og det er ikke fordi, vi har voldsomt mange erfaringer med den enkelte borger, men de gange, hvor det har knebet, har det fungeret fint. Der har vi været i stand til at opsøge borgeren, finde frem til den pågældende og hjælpe vedkommende hjem. Vores målgruppe er borgere, som er demensramte i en moderat grad. Det er borgere, som stadig har behov for at udfolde sig fysisk og kunne gå eller cykle ture, både hjemmefra eller fra en plejebolig, men hvor de i nogle situationer har oplevet, at de har tabt orienteringen og følt sig rådvilde og ikke har kunnet finde hjem. Og der er det en stor tryghed, både for den pågældende selv og for familien, at man kan udstyre vedkommende med sådan en mobiltelefon, og så kan man opspore den pågældende borger, hvis der går galt igen", siger Palle Pedersen.
 
I Gladsaxe er der politisk opbakning til GPS løsningen, kun enhedslisten er imod, fordi partiet mener, den kræver for meget af den demente:
"Jeg tror ikke, det kan bruges til ret meget. Og det kan i hvert fald ikke bruges til ret mange, fordi det kræver, at den demente skal huske at tage mobiltelefonen på sig, når vedkommende går hjemmefra. Og man skal også huske at oplade telefonen. Så jeg tror ikke, det hjælper ret mange. Faktisk tror jeg ikke, vi burde have valgt den løsning. Jeg mener, den bedste løsning vil være, at der var mere omsorg og mere tid til de demente. Jeg undrer mig over, at man kan vælge en teknisk løsning, og så samtidig gå ind for, at man har besøg fra hjemmeplejen til demente, som varer under 10 minutter", siger Emilce Nielsen, enhedslisten.
Byrådet tager endelig stilling til sagen på sit møde onsdag denne uge.

NNE-hovedsæde flytter fra Bagsværd til Gladsaxe

Et af de gamle områder i Gladsaxe erhvervskvarter bliver snart omdannet fra at bestå af flere autoværksteder og bilhandel til at danne nyt hovedsæde for et af selskaberne under Novo Nordisk.
Det er NNE, Novo Nordisk Engineering, der har planer om at opføre et 15.000 m2 stort kontorbyggeri i godt og vel fire etager på Vandtårnsvej 108-112.
Der vil, når byggeriet er fuldt udnyttet, være plads til 1.000 medarbejdere med tilhørende 600 parkeringspladser.
Den øgede trafikmængde i området er af et konsulentfirma vurderet til ikke at skabe større konsekvenser, end at det nuværende vejnet vil kunne klare opgaven. Dog bør trafikudviklingen overvåges nøje, siger firmaet.
Når byrådet på sit næste møde godkender byggeriet, vil det blive sendt ud i offentlig høring i et par måneder med henblik på at få det endelig godtaget til august.

Flere ledige i Gladsaxe

Ledigheden i Gladsaxe fortsætter med at stige, selvom der i Københavns amt som helhed er tale om et fald på næsten 10%.
I forhold til samme tid sidste år, så er der nu blevet op mod 13% flere ledige i Gladsaxe.
De seneste tal fortæller, at 1.647 Gladsaxe-borgere i alderen 16 til 66 år står uden arbejde, fordelt på 868 mænd og 779 kvinder.
Fra Gladsaxe kommune er der ingen officielle politiske forklaringer på forskellen mellem Gladsaxe og det øvrige amt.
Men lederen af den kommunale arbejdsmarkedsafdeling, Anders Mørk Hansen har før sagt i Nyhedsmagasinet, at "statistik kan gøres op på så pokkers mange måder, så der skal ikke altid fæstnes lid til opgørelserne".
De statistiske opgørelser og konjunkturtal bliver udarbejdet af den kommunale planlægningsafdeling.

Mere hærværk ved haveforening

Antallet af anmeldte straffelovsovertrædelser i Gladsaxe har ligget jævnt de sidste to år.
Sidste år blev der anmeldt 3746 straffelovsovertrædelser, hvilket er nogenlunde det samme som i 2003, hvor tallet var 3951.
Der er dog visse forskydninger, bl.a. er der i nærområdet ved Haveforeningen Carl Nielsens Minde, blevet anmeldt en del flere straffelovsovertrædelser sidste år i forhold til året før, der er især blevet anmeldt mere hærværk i området. I nærområdet ved Gladsaxe skole som grænser op til haveforeningen, er der i samme periode blevet anmeldt betydelig færre straffelovsovertrædelser, her er det især den personfarlige kriminalitet der er faldet.
Det kan man læse i politiets nye statistikmodul på www.politi.dk/statistik, som netop er blevet offentliggjort.
Her kan man direkte få adgang til de seneste oplysninger om politiets indsats og resultater på landsplan, på politikredsniveau, på kommuneniveau og for nærområder.