Onsdag den 11. Maj 2005


Ringere brandsikkerhed i Gladsaxe

Brandsikkerheden på Gladsaxes institutioner og virksomheder er faldet markant.
Antallet af mindre tilfredsstillende bedømmelser ved brandsynene er steget med 90 fra 125 i 2003 til 215 i 2004.
Der er foretaget 385 brandsyn, og ved over halvdelen af dem blev der altså konstateret fejl.
Brandchef Ole Nedahl siger: "Det er småfejl som fx at sætte en kile i en branddør, stille ting i flugtveje uden dog helt at blokere dem osv. Vi kan se, at folk har travlt med at passe deres arbejde, passe børn og hvad de nu ellers arbejder med. Nu må vi studere resultaterne lidt nøjere og så måske iværksætte workshops, hvor brandsikkerheden bliver gennemgået".

Fredningsfolk: Nej til boliger på batteri

Lokalafdelingen af Danmarks Naturfredningsforening i Gladsaxe vender sig som ventet mod planerne om at bebygge dele af Buddinge Batteri.
Som tidligere omtalt her i Nyhedsmagasinet har kulturarvsstyrelsen sagt god for et projekt, der giver mulighed for boligbyggeri på det historiske fæstningsværk, og som samtidig sikrer bevarelse af batteriet. Men det er ikke en løsning, der falder i god jord hos naturfredningsfolkene:
"Vi ved, at kommunen tidligere har fået tilbudt området. Måske skulle der bydes lidt mere for området, så det kan sikres i forhold til kommune- og lokalplan. Vi er bange for, at et boligbyggeri på stedet vil drukne batteriet fuldstændigt", siger Kurt Loftkjær fra lokalafdelingen af naturfredningsforeningen.

Forsøg med kvindesvømning

Op mod 35 kvinder pr. gang har benyttet sig af et særligt tilbud i Bagsværd svømmehal, hvor kun kvinder har adgang, og personalet ligeledes udelukkende består af kvinder.
Initiativet til svømmeaftenen, hvor alt af hankøn er bandlyst, blev taget for godt og vel halvandet år siden i Værebro Park, hvor en gruppe muslimske kvinder ytrede ønske om at komme i svømmehallen.
Af religiøse og blufærdighedsårsager ville de imidlertid ikke komme i den normale åbningstid, så det seneste års tid har de som et forsøg en gang om ugen kunnet svømme blandt lutter kvinder.
I gennemsnit har ca. 14 kvinder besøgt svømmehallen i den særlige åbningstid, hvilket ikke helt er nok til at dække udgifterne til den ekstra åbningstime.
Brugerbestyrelsen ved Bagsværd stadion og svømmehal skal derfor tage stilling til, om forsøget skal fortsætte.

I Gladsaxe er færre medlem af folkekirken

Der er betydelig færre medlemmer af folkekirken i Gladsaxe end der gennemsnitlig er på landsplan Den største kontrast er i Haralds sogn, hvor det kun er 56,4 % af borgerne der er medlem af folkekirken, det tilsvarende tal for alle i Danmark er 83,1 %. Det fremgår af den nyeste kirkestatistik.
Sognepræst Morten Miland Samuelsen fra Haralds sogn, siger om den store procentvise forskel:
"Jeg har to gode grunde. Den ene gode grund er at her i forhold til den etniske danske befolkning er tale om et gammelt arbejderkvarter, og allerede da jeg kom hertil, da var der en del der ikke var medlem af folkekirken, fordi de hørte til den side af venstrefløjen, hvor man ikke gjorde sådan noget. Så vi havde i forvejen en relativ laver folkekirkemedlemsprocent den gang. Men så siden hen er antallet af ikke etnisk dansker steget. Og da er Høje Gladsaxe jo netop ikke en af ghettoerne. Vi er etnisk utrolig flerfarvet, så det vil sige at der er masser som ikke er medlem af folkekirken fordi de er muslimer, men her er næsten lige så mange som er katolikker fra Polen og de andre gamle østlande, og der er kristne som er flygtet fra andre lande. Vi har bl.a. en pakistansk kristen menighed her. Så der er folk med rigtig rigtig mange forskellige kirkesamfund her".
Haralds sogn har klart det laveste antal medlemmer af folkekirken med sine 56,4 %, men i de øvrige 7 sogne i kommunen er der også færre medlemmer end på landsplan, idet antallet her ligger på mellem 70,8-79,1 %.
Ud over medlemstal for folkekirken omfatter kirkestatistikken oplysninger om antallet af fødte og døde, døbte, konfirmerede, vielser i folkekirken, kirkelige velsignelser af borgerligt viede samt kirkelige begravelser. Alle disse oplysninger er opgjort på landsplan, for hvert stift, for hvert provsti og for hvert sogn.

Vagtkorps til boligområder

Boligselskabernes Landsforening vil bruge milliardbeløb på at bekæmpe kriminalitet og sociale problemer i belastede boligområder.
Det skal blandt andet ske ved at ansætte private vagtværn, der skal sikre, at beboerne trygt kan færdes uden frygt for chikanerier eller overfald.
Vagtværnene bliver i første omgang etableret i København, Odense og Århus, men også Høje Gladsaxe kunne være et relevant sted, mener beboerformand John Brown Brabant Althoff-Andersen.

Byrådsmøde med store bevillinger

Der er ikke umiddelbart på forhånd lagt op til de store politiske slagsmål, når byrådet i aften mødes på Gladsaxe rådhus.
Der er ni bevillingssager på dagsordenen, der tæller i alt 16 punkter.
Væsentlige områder er blandt andet korridorprojektet om fremtidens trafikløsninger i kommunen, opfølgningen på støjhandlingsplanen, og så tillægsbevillingen på små to en halv million kroner til fem børnehaveklasser flere, end planlæggerne og skoleforvaltningen havde regnet med.
De 70 børn, der sådan lidt pludseligt er dukket op, skal nok skabe en del debat.
Byrådsmødet starter kl. 18. Der er offentlig adgang i rådssalen, hvis man også vil se politikerne. Kan man nøjes med at høre, hvad de har på sinde, så kan det ske derhjemme foran højtalerne i en direkte transmission her på frekvensen.
På Radio Gladsaxes hjemmeside på nettet er det desuden muligt at høre både dette og tidligere byrådsmøder. Til overflod genudsendes aftenens møde i morgen torsdag fra kl. 9.30.