Onsdag den 18. Maj 2005


Små skridt i retning af ren sø

Gladsaxe kommune vil nu have undersøgt, om det er hensigtsmæssigt at gå i gang med en biomanipulation af Bagsværd sø, inden eller sideløbende med, at bundslammet bliver fjernet.
Det er Københavns amt, der står for den del af oprensningsprojektet, der handler om at fjerne slammet i hovedparten af søen, mens Gladsaxe tager sig af en mulig fjernelse af det resterende slam samt biomanipulationen.
Amtet er stadig ved at undersøge, hvordan søen bedst renses.
I mellemtiden skal et konsulentfirma, Dansk Hydraulisk Institut, rådgive Gladsaxe kommune om, hvor vidt det er en god idé at begynde biomanipulationen nu eller vente, til projektet med slammet er tilendebragt.
En rådgivning, der ventes at koste 120.000 kroner.

Klager over larm fra fest på skole

I årevis har private borgere kunnet leje kantinen på Mørkhøj skole til fester, og det er et tilbud som rigtig mange benytter sig af.
Der bliver holdt ikke så få konfirmationer, runde fødselsdage og julefrokoster på skolen, ofte til den lyse morgen, med dertilhørende musik for åbne vinduer og døre. Og ofte til stor gene for naboer til skolen, som mener, kommunen bør stoppe udlejningen af Mørkhøj skoles kantine:
"Det varer nogle gange til kl. både 2, 3 og nogle gange 4 om morgenen. Og man kan ikke sove, man kan ikke få ro og man kan ikke f.eks. have vinduet stående på klem en sommernat, fordi musikken simpelthen er så høj. Jeg synes ikke, det kan være rigtigt, at kommunen skal udleje lokaler på den måde, at der overhovedet ingen kontrol er med det. Det er jo sådan, at man får nøglen om fredagen og afleverer den om mandagen – og så kan man faktisk gøre lige, hvad man vil. Det er mange forskellige fester, nogle gange er der rigtig mange mennesker, nogle gange udvikler det sig til, at de begynder at slås på p-pladsen, fordi de er fulde. Det bedste ville jo være, at man simpelthen stoppede udlejningen. Skolen bliver i forvejen brugt til bankospil, linedans og fjerkræudstilling osv. Og det kan man godt forstå, en skole skal bruges til. Men at man behøver leje det ud til private fester, uden nogen form for kontrol, det synes jeg ikke, kan være rimeligt", lyder det fra Sonja Petersen, der bor lige op til skolens kantine.
Og kommunen er opmærksom på situationen, forsikrer formand for børne- og undervisningsudvalget, Trine Græse:
"Vi ønsker stadigvæk, at der skal være den mulighed for borgerne, at de kan leje lokalerne. Men det overvejes nu, om man skal indføre, at der simpelthen bliver slukket for strømmen kl. 2, som er det seneste sluttidspunkt. Hvis strømmen slukker, er der i hvert fald ikke mere musik", siger udvalgsformand Trine Græse, socialdemokraterne.

Benægter vold og dødstrusler

I fredags begyndte retssagen mod fire unge mænd mellem 17-21 år, som bl.a. er sigtet for, at have slået på folk med kraftige knallertkæder, afgivet dødstrusler og for at have givet urigtige oplysninger til politiet.
I et af forholdene er de unge sigtet for i januar at have overfaldet to beboere på Breumvej med knallertkæder, da beboerne prøvede at forhindre dem i at ryge hash i et skraldeskur.
De unge forklarede til retten, at de havde stået i skuret og røget cigaretter, da den ene af beboerne var kommet styrtende ind i skuret og havde slået med knytnæve på tre af de tiltalte. Beboeren skulle endvidere have sagt, at han vil dræbe den ene af de tiltalte. For at forsvare sig selv og sine kammerater skulle en anden af de tiltalte herefter have taget en knallertkæde og slået ud efter beboeren som blev ramt over fingrene. De tiltalte forklarede, at de derefter forlod stedet, da de ikke ville have ballade.
Beboeren havde en noget anden forklaring i retten. Han fortalte at de tiltalte havde overfaldet ham i samme øjeblik han havde åbnet døren til skraldeskuret, og at to af de tiltalte havde slået ham talrige gange med knallertkæder overalt på kroppen.
I to andre forhold er tre af de unge tiltalt for først at have kommet med dødstrusler, for derefter at have overfaldet en 16-årig dreng med knallertkæder.
Den 16-årige forklarede for retten, at han var kommet gående, da tre af de tiltalte kom kørende på knallerter, og råbt til hinanden "nu slår vi ham ihjel". Den 16-årige var ikke i tvivl om at det var ham de mente, hvilket undrede ham, da han ikke før har haft noget udestående med de tiltalte, som han dels kendte fra skolen og dels fra området. Den 16-årige blev bange og begyndt at løbe. Hvorefter den ene af de tiltalte kørte op på siden af ham og slog ham i ryggen med en knallertkæde. Den 16-årige var sikker på, at det var de tiltalte som havde overfaldet ham.
De fire unge nægter sig skyldig i alle forholdene.
Retssagen forsætter i dag og i morgen.

Nye historiske fund bør markeres

Fundet af endnu en oldtidshøj og en storstensgrav samt 100 ildsteder med rituel betydning får på det nærmeste det historiske mundvand til at løbe hos Arne Hermann fra Historisk Topografisk Selskab i Gladsaxe.
Fundene er gjort af museet Kroppedal ved siden af bronzealderhøjen Sneglehøj på et område ved Turbinevej og motorring 3, som vejdirektoratet skal bruge som oplagsplads i forbindelse med motorvejsudvidelsen.
Lokalhistoriker Arne Hermann siger: "Når vejdirektoratet en gang er færdig med at bruge området, så bør de nye fund markeres i landskabet. Det er en enestående mulighed for at blive orienteret om fortiden, hvor vi både kan se en stormandsgård med tilbygninger, en gravplads og så de ikke helt almindelige bopladsspor fra ildstederne. Med nogle instruktive plancher, der forklarer om fundene, vil stedet her have stor betydning for os og vores efterkommere".

Klubber løfter i fællesskab

På lørdag samles tusindvis af børn og unge for at fejre Klubbernes Dag.
Det er den dag på året, hvor Gladsaxes fritids- og ungdomsklubber går sammen for at
vise, hvad de kan. Og at samarbejde er noget, de lokale fritids- og ungdomsklubber er gode til, fortæller leder af fritids- og ungdomsklubben Grønnegården, Jens Hintzmann:
"Der er et formaliseret samarbejde, hvor vi mødes en gang om måneden og drøfter nogle faste punkter på en dagsorden. Det kan være kriminalpræventiv tilbagemelding eller hvad der sker i lokalområdet. Forskellige punkter som optager os lige i øjeblikket. Der er så etableret en række underudvalg, sportsudvalg, rollespilsudvalg osv. Og så koordinerer vi de forskellige aktiviteter, der løber af stabelen i årets løb. F.eks. GM i rock eller rollespilsarrangementer. Alt det bliver koordineret på de møder. Det gør, at vi er fælles som at løfte den opgave, vi har påtaget os, at skabe et kulturelt mekka for børn og unge i Gladsaxe. Det er sådan set ret unikt i Gladsaxe, fordi vi er mange klubber, vi er 13, og vi har et samlet medlemstal på over 3000 børn og unge".