Fredag den 20. Maj 2005


Positiv overfor politireform

Gladsaxes nye politimester Torben Jessen ser meget positivt på den model for fremtidens politi, som visionsudvalget netop har lagt frem til høring.

Modellen taler for færre og større politikredse, der samtidig bliver mere effektive, også i forhold til løsning af de nære opgaver i de enkelte kommuner.

"Vi skal helt klart ned fra de nuværende 54 kredse. I dag er det sådan, at der især i de tyndt befolkede kredse er besvær med at få det rette personale eller ressourcer til at gå op i en højere enhed og matche de ofte komplicerede sager, vi står overfor. Om vi lige skal havne på 10-12 kredse, det må folketinget beslutte. Men det færre antal kredse vil betyde mere slagkraftige og bæredygtige enheder, der selv både kan klare det efterforskningsmæssige, udrykninger, det brede forebyggende arbejde og hele anklagedelen", siger politimester Torben Jessen.

(Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)


Japanske dage i Gladsaxe

Den står på japanske kulturoplevelser, når et halvt hundrede af de nærmeste venner fra Gladsaxes japanske venskabsby Taito i dag kommer på besøg.

Det er Taito-dage i Gladsaxe, og på bl.a. rådhus, omsorgscentre og i det nye Aktivcenter kan man f.eks. deltage i en traditionel japansk the-ceremoni, se kimono-opvisning og ikke mindst vaskeægte japansk folkedans.

Bent Grølsted fra Gladsaxe-Søborg Folkedanserforening har ved en tidligere lejlighed stiftet nærmere bekendtskab med den japanske folkedans, som er noget anderledes end den danske, fortæller han:

"Vi var i Japan for 12 år siden, og der traf vi nogle japanske folkedansere og vi prøvede det også lidt. Det er meget anderledes end vores, det er mere yndefuldt og stillestående. De har selvfølgelig flere typer af folkedans, men det er i hvert fald helt anderledes end vores danske".


Dom til overfaldsmænd

Fire unge mænd i alderen 18 – 21 år. blev i går ved retten i Gladsaxe idømt henholdsvis 6 mdr. ubetinget fængsel til den ene og 60 dages betinget fængsel til de tre andre.

De fire er bl.a. dømt for i januar, først at have overfaldet to beboere på Breumvej med knallertkæder, da beboerne prøvede at forhindre dem i at ryge hash i et skraldeskur og senere på måneden for, at have kommet med dødstrusler og efterfølgende overfaldet en 16-årig dreng ligeledes med knallertkæder.

Anklageren gik efter at to af de anklagede skulle have 5-6 mdr. ubetinget fængsel og at de to andre skulle have 2-3 mdr. delvist betinget fængsel.

Forsvarerne mente derimod at de anklagede skulle frifindes, på grund af manglende beviser.

En af forsvarerne hævede desuden, at der var tale om et beboelseskvarters hetz og racisme mod en gruppe unge mennesker af anden etnisk herkomst end dansk.

De fire unge har alle udbedt sig om betænkningstid med henblik på en eventuel anke til landsretten.


Gladsaxe-unge vælger gymnasiet fra

I forhold til deres jævnaldrende i de nordlige nabokommuner, så vælger unge i Gladsaxe i højere grad de gymnasiale uddannelser fra. Til gengæld mener eleverne fra Gladsaxe i stigende grad, at de gerne vil bruge et år mere i skole inden studievalg, enten på 10. klassecentret eller en efterskole.

Af 690 elever, der står og skal vælge fremtidig uddannelse, har de 271 valgt et tiende skoleår, hvilket svarer til 39% af årgangen. Det samlede gennemsnit for seks kommuner i området er 32%.

Til erhvervsuddannelserne har 18% af eleverne fra Gladsaxe tilmeldt sig, hvilket er 8% flere end i de øvrige kommuner.

Til de gymnasiale uddannelser har 38% af unge i Gladsaxe meldt sig på, mens gennemsnittet i de andre kommuner ligger helt oppe på 52%.

Tallene stammer fra den seneste beretning fra ungdommens uddannelsesvejledningscenter nord, der dækker kommunerne Gentofte, Herlev, Lyngby-Taarbæk, Søllerød, Værløse og Gladsaxe.


13 ruder knust i Høje Gladsaxe

Høje Gladsaxe-centret er igen blevet ramt af hærværk.

Natten til i dag er 13 store ruder i centret blevet smadret, oplyser vagthavende hos Gladsaxe politi, Peter Møller.

De knuste ruder koster op mod 150.000 kroner at erstatte.

Politiet har på nuværende tidspunkt ikke noget spor af hærværksfolkene, men skal i løbet af dagen studere overvågningsbånd fra centret.


Udbrændt hus igen for retten

For ti år siden brændte et hus på Moseskrænten 1 i Søborg delvist ud. Lige så længe har naboer og forbipasserende skullet leve med synet af en have fyldt med affald og et hus, der mest af alt minder om et levn fra en større borgerkrig.  

Den kommunale byggesagsafdeling har lovet klagende naboerne, at der vil ske bedringer i sagen.

Og det gør der i første omgang i byretten i Gladsaxe i dag. Her forlanger kommunen, at taget bliver gjort færdigt og at der sættes vinduer og døre i.

Sker det ikke, så bør der falde bøder hver uge i størrelsesordenen 10.000 kroner, indtil huset er istandgjort.

Det er fjerde gang, det udbrændte hus er genstand for en retssag.


Klubbernes Dag på Grønnegården

I morgen er det Klubbernes Dag.

Det er den på året, hvor Gladsaxes fritids- og ungdomsklubber går sammen for at vise, hvad de kan.

Leder af fritids- og ungdomsklubben Egegården, Karsten Fruelund, fortæller:

"Vores hovedbidrag er danseopvisning i vandrehallen. Det er den helt store aktivitet, og der er rigtigt mange piger der øver sig i rigtigt mange timer, for at gøre det rigtigt flot. Så står vi også for noget street hockey, som vi laver sideløbende. Det betyder meget for børnene, at vise frem, hvad de laver".

Det er traditionen tro fritids- og ungdomsklubben Grønnegården på Transformervej der

danner rammen om Klubbernes Dag. Og foruden dans og street hockey byder dagen også på et stort børnedyrskue og masser af musik.