Mandag den 23. Maj 2005


Kommunale rygeforebyggere

Nu bliver rygning sat på programmet for børn og unge i 12-16 års alderen.
Undersøgelser har vist, at over 20% af de unge ryger, og det har fået Københavns amt til at tilbyde kurser, der uddanner kommunale rygeforebyggere, siger projektleder i amtet, Birgitte Holm Knudsen:
"63% af dem, som ryger dagligt, har haft den første smøg i hånden allerede som 14-årig, eller da de var endnu yngre. Kurset er derfor målrettet kommunalt ansatte, der er vant til at omgås og tale med børnene, men som ikke ved stort om det at ryge og forebygge. Det klæder vi dem på til i et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse".
I Gladsaxe skal en sundhedsplejerske og en SSP-konsulent på det rygeforebyggende kursus.

Succes for teaterskole giver bagslag

Teaterskolen ved Værebro skole er ved at drukne i succes, og det kan give bagslag i forhold til et af hovedformålene, nemlig at være medvirkende årsag til at tiltrække børn i distriktet.
Værebro skole har i årevis kæmpet en kamp mod et ry for at være en socialt belastet skole og for at sikre, at forældre i området ikke søgte til enten andre folkeskoler eller privatskoler.
Her har teaterskolen været spillet ud som et større og større triumfkort – teatret er simpelthen så populært, at der i dag er lange ventelister for at komme til på de skrå brædder.
86 elever venter på plads, heraf halvdelen fra de helt små klasser, børnehaveklasserne og 1. klasse.
Og hvis perspektivet for trækplastret teaterskolen er en plads på en venteliste, så kan en del af animeringen til netop at søge Værebro skole gå fløjten.
Ydermere oplever Værebro skole, at mere end halvdelen af børnene i de kommende børnehaveklasser har indvandrerbaggrund, hvilket måske også kan skræmme nogle af distriktets øvrige børn væk.

Kokain fundet under razzia

Under en razzia af en lejlighed i Rundgården i sidste uge fandt Københavns politi 15 gram kokain og 11.000 kr. i kontanter. Beboeren af lejligheden, der er en 33-årig fransk statsborger blev i torsdags fremstillet i Grundlovsforhør ved retten i Gladsaxe. Franskmanden blev ved en straks dom idømt 60 dages ubetinget fængsel med efterfølgende udvisning samt indrejse forbud i tre år.

Brandtomt for retten

Den tredje retssag mod ejeren af brandtomten på Moseskrænten i Søborg var i fredags for retten i Gladsaxe:
Ejeren nægtede at udtale sig i retten, men henviste i stedet til sin befuldmægtigede der skulle føres som vidne senere på formiddagen, og forlod derefter retslokalet.
Hun er tiltalt for, for det første, at have opført et skur ulovlig på grunden og efterfølgende undladt at fjerne det igen, på trods af påbud fra kommunen. Og for det andet for, at have undladt at vedligeholde og holde hus og grund i ordentlig stand. Og som det tredje for ikke at have efterkommet kommunens krav om dokumentation for om husets konstruktioner er i forsvarlig stand.
Tiltaltes befuldmægtigede nægtede at skuret var ulovligt opført, idet han hævede at det nuværende skur var en reetablering af et gammelt eksisterende skur der havde stået på grunden i 40 år.
Og hvad angår den manglende vedligeholdelse af hus og grund, forklarede vidnet at han selv og tiltalte, havde brugt alle deres resurser siden sidste retssag for tre år siden på en eventuel erstatningssag mod kommunen. En erstatning som vidnet mener at tiltalte er berettiget til som følge af en kloakoversvømmelse, hvor der skulle være blevet ødelagt byggematerialer for en ½ million kr.
Med hensyn til den manglende dokumentation til kommunen, udtalte vidnet at det ville være helt molboagtigt, at bruge penge på statiske beregninger hvis huset skulle rives ned på et senere tidspunkt.
Anklageren mente, at tiltalte skulle idømmes 10.000 kr. i bøde og efterfølgende tvangsbøder af 10.000 kr. pr. uge indtil forholdende var bragt i orden.
Forsvarene mente, at der skulle ske frifindelse, subsidiært betydelig mindre bøder.
Dommen afsiges på fredag den 27. maj.

Japan i Gladsaxe

I år er det officielt EU – Japan år. En begivenhed, som skal være med til at styrke forholdet mellem to kulturer. Og en begivenhed, som også markeres i Gladsaxe, der siden 2000 har haft Taito som japansk venskabsby.
I weekenden besøgte en større delegation fra Taito Gladsaxe for at give smagsprøver på japansk kunst og kultur. Både på rådhus, omsorgscentre, daginstitutioner og ikke mindst i det nye aktivcenter stod den på japanske kulturoplevelser fra fredag til søndag.
Og Taito-dagene blev fulgt med særlig stor interesse af en gruppe spændte elever fra Vadgård skole. De skal nemlig til Japan til marts, men sådan en tur er ikke billig, så eleverne i 8.b har selv været i gang med at skaffe penge til turen:
"Vi har lavet loppemarked, bingoaftener og vasket biler", fortæller eleverne, som glæder sig til at besøge Taito. "Vi skal bo hos japanske familier, og det bliver sjovt at se forskellen på, hvordan det er der ift. her", fortalte 8.b fra Vadgård skole under åbningen af Taito-dagene på Gladsaxe rådhus fredag eftermiddag.
Her kunne man bl.a. opleve japansk folkedans og musik, og se på kimonoer og kalligrafier.
Men det japanske kulturarrangement havde også dansk islæt, bl.a. demonstrerede Gladsaxe Karateklub kampsport, og det var noget, der kunne imponere Taitos borgmester:
"De unge karateudøvere har forstået den japanske kultur, og det har givet mig en stor glæde. Efter opvisningen spurgte jeg karatelæreren, hvorfor børnene melder sig til karate. Og han svarede, at det er fordi, forældrene gerne vil have, at børnene skal have en ordentlig, åndelig opdragelse. Den åndelige del af opdragelsen har vi nogle gange glemt i Japan, det foregår her i Danmark, og det har imponeret mig meget".