Onsdag den 9. Marts 2005


Elevantal ned på 10. klassecenter

Antallet af elever i 10. klasserne bliver skåret ned fremover, så der kun er plads til de såkaldte svage elever. Det er der flertal for i folketinget, hvor Venstre, konservative og Dansk Folkeparti mener, at der går for mange elever i 10. klasse, som godt kan klare sig videre i uddannelsessystemet uden det ekstra skoleår.

Lokalt i Gladsaxe vender den socialdemokratiske formand for undervisningsudvalget, Trine Græse, sig imod nedskæringen: "Hvem skal stille sig til dommer over, hvem der er svag.? Og er det svagt, hvis en elev mener at have behov for et år mere i folkeskolen, før der bliver taget beslutning om det videre uddannelsesforløb? Jeg syntes det ikke og finder det meget uheldigt, hvis ikke det er op til de unge selv at bestemme, sådan som det er nu".

I programmet ’den varme stol’, der sendes onsdage kl. 7.30 og 17.30 er gæsten i dag lederen af 10. klassecentret i Gladsaxe Bo Palle Jensen.


Ringe integration i Gladsaxe

Gladsaxe kommune hører til i den tunge ende, når det gælder om at få integreret indvandrere i job eller uddannelser.

Det viser en rapport fra analyseinstituttet AKF, der forsker i det kommunale og amtslige.

De 51 kommuner i landet, der har flest indvandrere, er med i undersøgelsen, der har form som en benchmarking, hvor der systematisk måles på kommunernes effektivitet.

Når det handler om at holde indvandrere væk fra offentlig forsørgelse i mindst otte uger, så ligger Gladsaxe på en 38. plads blandt de 51 kommuner.

Hvis succeskriteriet er fravær af offentlig forsørgelse i mere end 26 uger set over en tre års periode, så havner Gladsaxe på en 30. plads.

Hvis Gladsaxe skal blive bedre til gøre indvandrere selvforsørgende, så var det nok en god idé at skæve til Frederiksberg, Ballerup eller eksempelvis Roskilde kommuner, der alle er lykkedes ganske godt på det område og ligger helt i analysens top.


FIG: Modne europamestre og verdensmestre skal også hædres

Store sportspræstationer kender ingen alder.

Det mener Fællesrepræsentationen af idrætsforeninger i Gladsaxe, FIG, som nu opfordrer til, at man udvider gæstelisten ved den årlige idrætsmodtagelse på rådhuset til november:

"Kriterierne blev ændret for to år siden, således at vi fik veteraner med i alle idrætsgrene. Men man glemte at få europamestre og verdensmestre med, og inden for atletik og roning er man ret gode til at få europa- og verdensmestre. Og vi synes, det er en god ting at vise, at fordi man er gammel kan man altså stadig godt lave idræt på højt plan. Og vi synes, de har krav på at blive hædret på lige fod med ungdomsmestre og seniormestre", siger Arne Fogt fra FIG.


Lever for kort

’Vi dør for længe og lever for’ er overskriften på et foredrag i aften i Søborgmagle kirke.

Foredragsholder er ernæringsfysiolog, kultursociolog og psykoterapeut Rachel Santini, der her fortæller, hvad der ligger bag udsagnet ’vi dør for længe og lever for kort’:

"Det er en kedelig kendsgerning, at i takt med at vi bliver klogere og klogere og får mere og mere viden om, hvordan vi kan leve et godt og et sundt liv, så er trivslen og folkesundheden faktisk gået i den modsatte retning. Vi er egentlig designede til at kunne blive 90 år, ja måske helt op til 120. Som det er i samfundet i dag, så begynder vi allerede i 40-50 års alderen at begynde at tænke på, hvordan vi skal trække os tilbage og få en meningsfuld pensionisttilværelse. Samtidig har vi en stor selvmordshyppighed blandt ældre, specielt mænd. Det hænger ikke sammen".

Rachel Santini er at finde i Søborgmagle kirke i aften fra kl. 19.30.


GPS-sendere til demente?

Skal Gladsaxe Kommune tilbyder demente borgere en såkaldt GPS-sender, så man ikke alene kan se, hvis den demente forlader sin bolig, men også, hvor den demente befinder sig?

Det spørgsmål skal Gladsaxe byråd, på foranledning af det konservative folkeparti, diskutere og tage stilling til på sit møde i aften.

På dagsordenen er bl.a. også to projektforslag for henholdsvis renovering af Gladsaxe skøjtehal og indretning af den nye heldagsskole på Bagsværdvej, samt 2.behandling af det lokalplanforslag, der åbner op for etagebebyggelse i den østlige del af området mellem Buddinge Hovedgade og Ærtemarken. Et lokalplanforslag der har medført indsigelser fra bl.a. 14 beboere på Ærtemarken og fra Gladsaxe-Buddinge Grundejerforening, der finder byggeplanerne dybt bekymrende.

Radio Gladsaxe transmitter direkte fra byrådssalen fra mødestart kl. 18 – med genudsendelse torsdag formiddag fra kl. 9.30.