Tirsdag den 22. November 2005


Valg: Personlige stemmer blev forbyttet

To kandidaters personlige stemmer er ved en fejl blevet forbyttet under optællingen af
stemmerne til kommunalvalget i Gladsaxe.
I vores udsendelse i går fortalte vi, hvordan Søren Søndergaard var stemmesluger for
enhedslisten i samtlige valgdistrikter, med undtagelse af Vadgård - i øvrigt Søndergaards "hjemdistrikt". Her skulle nummer 1 på listen Emilce Nielsen ifølge de officielle tal have fået klart flest personlige stemmer. Ca.. 200 flere end Søren Søndergaard.
Men det er ikke tilfældet.
De to kandidaters stemmer blev på selve valgaftenen på Vadgård skole optalt korrekt.
Men under den 2. fintælling dagen efter valget blev de to bunker med Emilce Nielsen og
Søren Søndergaards personlige stemmer fra Vadgård distrikt ved en fejltagelse byttet om,
hvilket altså gav det lidt opsigtsvækkende resultat i Vadgård.

Bank i Søborg røvet

De to mænd, der fredag formiddag røvede Den Danske Bank på Søborg Hovedgade, er endnu ikke fundet.
Kort før kl. halv elleve kom de maskerede røvere ind i banken. Den ene stillede sig ud midt i banken og råbte højt samtidig med, at han truede rundt i lokalet med en stor kokkekniv. Den anden gik bag skranken og tømte kasserne for kontanter, som blev stoppet i en plastikpose.
Herefter løb røverne ud til en knallert, som de stak af på ned ad Runebergs Allé.
Beskrivelsen af røverne er sparsom, men lyder: Begge var maskerede med sort henholdsvis hvidt klæde foran ansigtet og hættetrøjer, den ene 185-190 cm høj, den anden omkring 170 cm.
Røverne kan have kastet maskeringen fra sig på Runebergs Allé. En rundering med politihund har dog ikke givet noget positivt resultat.

Fredagsklubben indstillet til pris

På fredag uddeler Gladsaxe kommune for første gang i sin historie en ældrepris. Prisen gives til den person eller den gruppe af personer, der har ydet den bedste indsats for kommunens ældre. I alt har kommunen modtaget otte forslag fra borgerne, der alle anbefaler netop deres kandidat. Én af forslagsstillerne er den 97-årige Else Jensen, der håber på, at man vælger at give ældreprisen til de frivillige hjælpere i "Fredagsklubben": "De frivillige i Fredagsklubben gør virkelig noget for os gamle mennesker. Det er et kæmpe stykke arbejde de lægger i den klub". Udover hæderen og æren følger der 10.000 kroner med prisen.

Hvor er min kjole?

Hvem har snydt hvem? Hvis nogen altså overhovedet er blevet snydt.
Historien bag er en ung kvinde i Thisted, der via internettet køber en kjole af en 27-årig kvinde i Bagsværd. Kjolen koster 1.400 kroner, et beløb, der bliver sat ind på sælgers konto.
Kjolen bliver angiveligt sendt med brevpost til Thisted, på anmodning af modtageren, der ikke ville betale for en pakkeforsendelse. Derfor eksisterer der ikke noget bevis for, at kjolen reelt er blevet sendt af sted. Men det oplyser Bagsværdgenseren, at den er til Gladsaxe politi.
Dermed står det nærmest påstand mod påstand, og sagen ligger nu til overvejelse hos anklagemyndigheden i det nordjyske.
Moralen er endnu engang, når det handler om handel over nettet; sørg i det mindste for kvitteringer.

Temamøde om rygerlunger

Man forventer at der i befolkningen vil blive flere og flere der rammes af den kroniske lungesygdom KOL. I dag er KOL, også kaldet rygerlunger den fjerde hyppigste dødsårsag herhjemme med omkring 3500 døde om året. Kommunens pensionister med sygdommen tilbydes et 7 ugers træningsforløb på Omsorgscentret Kildegården. Fysioterapeut Marelis Petersen fra stedet fortæller: "Det man gør hos os når man skal starte træningen, det er at man bliver undersøgt af en sygeplejerske med hensyn til motionsvaner indtil nu, og man får lavet en lungefunktions undersøgelse. Og så er man hos fysioterapeut og får taget en konditionstest, som er en gangtest, der bliver man testet til at skulle yde sit Submaximale, som det hedder. Man skal yde 80 % af det man kan klare som det ypperste når man skal gå med en ganghastighed. Og det bliver man så trænet med fremover. Der udover er der cykeltræning, hvor man også cykler med 80 % belastning af hvad man maximalt kan klarer. Og det hele bliver registret med stopur og tidtagning, så man bliver motiveret for sin træning og den hårde indsats. Det man kan forbedrer ved at træne er optagelsen af ilt og musklerne generelt i kroppen. Så det er faktisk en hård fysisktræning som når man konditrænere. Det der så er det vigtigste i det her er, at man skal gangtræne der hjemme også. Fordi de 7 ugers træningsforløb hos os er mere en oplæring i hvordan man skal takle det og hvordan man skal træne når man har KOL. Ligesom man kan træne når man har en svag ryg eller er afkræftet efter et sygdomsforløb, så kan man med KOL også have gevinst af, at træne konditionstræning, specielt det som man kan kalde udholdelsestræning. At man kan gå længere tid betyder rigtig meget når man har KOL, fordi man på grund af åndenød holder sig mere hjemme og mere fra de ting man bliver forpustet af. Hos os lærer man at man faktisk skal blive forpustet når man trænere, for så kan man gå længer efterhånden som man får trænet sig op. For nogen betyder det rent faktisk at man får mulighed for at komme ud blandt andre mennesker igen."
I Kildegårdens festsal er der i eftermiddag mellem kl. 16.30 og 19.00 temamøde om den kroniske lungesygdom, og her vil en lang rækker faggrupper vil komme med deres indlæg.

Anmeldere: Flot HCA-satsning på Gladsaxe Teater

Gladsaxe Teater havde i weekenden premiere på sin hidtil største satsning,
multimediemusicalen "Mit eventyr".
Og i går faldt så anmeldernes dom:
"Mit eventyr" indeholder flere storslåede øjeblikke, men der er for meget effektjageri og for lidt skuespil, mener Berlingske Tidendes anmelder, Jens Andersen.
"Flemming Enevold har, med teatret som baggrund og ramme, skruet en rigtig god skæbnehistorie sammen, som nu og da må lide under forestillingens højteknologiske effektjageri. Der er hele tiden så mange små og store audiovisuelle virkemidler - skærme, skygger, røg og damp, computeranimationer og kulørte kostumer - der skal rulles ud og bringes i stilling, at man som publikum bestemt siger både ih og åh og næh - men med jævne mellemrum griber sig selv i at have tabt musical-fortællingens røde tråd"
Under overskriften "Flot brøler" giver Ekstra Bladets anmelder "Mit eventyr" tre ud af seks stjerner. "Der er gode præstationer i denne H.C. Andersen historie", skriver Gregers Dirckinck-Holmfeld. "Alligevel er der noget ravruskende galt med forestillingen, den falder mellem to stole, fordi den på den ene side vil fortælle en enkel historie om H.C. Andersens drøm om succes på det kongelige teater og om de eventyr, han kommer til at skrive. Med andre ord om det, der kikser og det, der lykkes. Men den vil samtidig være en musical-bamse, der med hiv og sving og store armbevægelser kyler alle mulige HCA-lunser til det mere eller mindre indforståede publikum og får os til at dåne over sceneshow i fest, farver og kostumer. Og fuld drøn på musikken, der lyder af nærmest hvad som helst fra Broadway. Det er flot alt sammen, teknisk imponerende, men overbroderet og lammende for de tilløb, der er undervejs til indlevelse i Andersens psyke, ånd og sjæl"
Jyllands Postens anmelder mener også, Gladsaxe Teater har lavet en flot forestilling. "Det var scenografens og computerbilledmagerens aften", skriver Henrik Lyding. "Derimod var den historie, der skulle fungere som forbindende kit mellem billederne flad og med masser af halvtamme replikker, der ikke lød specielt overbevisende hos mange af de medvirkende", mener Henrik Lyding. "Heller ikke musikalsk har forestillingen stor gennemslagskraft, pæne nydelige numre er det, men intet, der for alvor brænder sig fast i erindringen. Rigtig vellykket er forestillingen ikke blevet, heller ikke helt i skoven. Som malerisk billedbog og visuelt teater er den flot, sine steder endda overrumplende flot, men historien, dialogen og instruktionen gør unægtelig deres for at trække den modsatte og forkerte vej. Ærgerligt", slutter Jyllands Postens anmelder.