Onsdag den 26. Oktober 2005


Enighed om fredning

Danmarks Naturfredningsforening vil nu, i samarbejde med Gladsaxe kommune, rejse fredningssager på to af de fire gamle befæstningsværker i Gladsaxe, nemlig Buddinge Batteri og Bagsværd Fort.
Med en hjælpende hånd fra den statslige kulturarvsstyrelse var der ellers et boligbyggeri på vej på Buddinge Batteri. Men dispensationen fra styrelsen er, som tidligere fortalt her i Nyhedsmagasinet, blevet annulleret af Naturklagenævnet.
Dermed er vejen banet for at opfylde både kommunens og fredningsforeningens ønsker for de gamle anlæg; at de skal åbnes for offentligheden og bevares for eftertiden.
Kommunen ejer allerede Gladsaxe Fort, hvortil der er offentlig adgang. Det sidste, Tinghøj Batteri, ligger som en del af malergiganten Dyrups fabriksanlæg og kan derfor ikke pt. indgå i en fredning.

Handicappede i Gladsaxe har gode muligheder

Mennesker med handicap bliver let isoleret i særlige miniatureverdener med deres egne specialister og støtteforanstaltninger og med deres egen kultur. Det slår en ny rapport fra Socialforskningsinstituttet fast. Her står også at integrationen af de handicappede i det øvrige samfund fungerer tilfredsstillende på statsligt niveau men dårligt i kommunerne. Men det er ikke den virkelighed som de handicappede i Gladsaxe selv oplever den. Formand for Gladsaxe Kommunes Handicapråd; Birthe Klamer. "Du kan blive integreret hvis du selv vil, men du kan også få lov til at være ensom hvis du selv vil. Gladsaxe kommune har altid været en foregangskommune med at vejlede og rådgive, hvor det har været nødvendigt".

Mere retfærdig tilmelding

De kommunale sommerferieaktiviteter på skoler og idrætsanlæg i Gladsaxe er så stor en succes, at der nu må lægges begrænsninger på tilmeldingerne.
I år foregik tilmeldingen elektronisk over internettet, og blot en time efter startskuddet var stort set alle de mest populære aktiviteter booket op til sidste plads.
Det hele foregik efter først til mølle princippet, hvilket betød at forældre med hurtigt internet satte sig på de bedste og fleste aktiviteter.
Det er ikke helt retfærdigt, mener man i børne- og kulturafdelingen på rådhuset, der derfor nu foreslår en begrænsning, så det enkelte barn kun kan tilmeldes én aktivitet i den første uge af tilmeldingsperioden. Derefter skal der være fri tilmelding.
I sommerferien 2005 deltog 2.029 børn i de 30 forskellige aktiviteter.

Arkivernes Dag

Lørdag den 12. november er det år Arkivernes Dag. Dagen blev for mange år siden indført som en årlig begivenhed og det er meningen, at så mange arkiver som muligt over hele norden, skal holde åbnet netop denne dag.
På Gladsaxe Byarkiv kan man i år opleve noget helt særligt, Eva Molin fra arkivet fortæller: "Man kan se en udstilling om de to børnehjem der har været og til dels stadig er i kommunen, nemlig Bagsværd Observationshjem, som før i tiden hed Spædbørnehjemmet og som rigtig mange af kommunens borgere faktisk kender, fordi det ligger ud til Bagsværdvej 146 i en fantastisk flot hvid villa som mange kører forbi. Og mange har da også spurgt arkivet hvad der egentlig er der inde, fordi de lever lidt en skjult tilværelse bl.a. for at beskytte deres børn. Men nu har de åbnet lidt op og fortalt nogle gode historier om hvad der egentlig foregår derinde og hvad det er for børn osv. Det kan man se på udstillingen og så kan man samtidig se hvad der foregår på den anden side af gaden, nemlig på Aldershvilevej 3. Der var et børnehjem, Søskendehjemmet Haraldslund, og det steds historie får man også. Vi fører historien op til i dag, men i dag er der ikke børnehjem som sådan. Der er et ungdomshjem for psykisk syge unge mennesker, der er på vej til at skulle udsluses i samfundet, og som der får det sidste input og får lært, hvordan man håndterer hverdagen i et almindeligt hjem. Så vi får historien helt op til i dag på begge børnehjem.
Udstillingen kan kun ses denne ene dag, men vi har lavet et teksthæfte med to artikler om de to børnehjem, fordi der er jo nok desværre en hel masse mennesker, der ikke kan komme lige netop den lørdag, og som så går glip af udstillingen. Men så kan de i hvert tilfælde få et teksthæfte så længe lager haves. Fordi det er gode historier og det er spændende".
Kl. 10.00 åbner borgmesteren udstillingen, der kan ses frem til kl. 14.00 i arkivet der ligger på Gladsaxe Hovedbibliotek.