Onsdag den 7. September 2005


Borgmesterens budgetforslag til debat i byrådet

I aften bliver der taget hul på efterårets budgetdrøftelser i Gladsaxe.

Borgmester Karin Søjberg Holsts forslag til budget er til 1. behandling i byrådet, og det er her, samtlige partier går på talerstolen for at kommentere budgetudspillet.

Et udspil som på forhånd er blevet kaldt forsigtigt, ikke mindst af borgmesteren selv.

Der er bl.a. lagt op til en undersøgelse af muligheden for at tilbyde mad til alle daginstitutionsbørn, til en aktiv indsats for borgernes sundhed og til en fortsættelse af værestedet i Høje Gladsaxe. Og så forslås der afsat en pulje på 200.000 kroner, som skal være med til at gøre Gladsaxe til en kønnere og mere levende by.

De seneste år er der efter forhandlinger blevet plads til en skattenedsættelse på 0,1 procent, men borgmesteren mener ikke, der er mulighed for skattelettelser denne gang:

"Jeg synes, det er et afbalanceret budgetudspil. Det betyder, at de ting der står der, og som jo er forholdsvis beskedne, det er det, vi kan klare med en uændret skat. Jeg har svært ved at se, hvad det er, der skal ud, for at få skatten ned. Vi må ikke sætte skatten op næste år, vi må gerne sætte den ned, men det har jeg altså ikke syntes, der er mulighed for", siger Gladsaxe borgmester Karin Søjberg Holst, socialdemokraterne.

Radio Gladsaxe transmitterer direkte fra byrådssalen fra mødestart kl. 18, med genudsendelse torsdag fra kl. 9.30.


Stigende arbejdsløshed et fald!

Gennem flere år er der tilsyneladende kommet flere arbejdsløse i Gladsaxe end i sammenlignelige kommuner i hovedstadsområdet.

Fra politisk side og fra den kommunale forvaltning har forklaringerne været mange, men mest har samfundets generelle konjunkturændringer fået skylden for den øgede arbejdsløshed.

Men nu viser det sig, at der reelt ikke er tale om flere uden arbejde i Gladsaxe end andre steder, men at forklaringen på forskellen er rent teknisk.

For at indgå i statistikken som arbejdsledig skal personen vurderes til at være parat til arbejdsmarkedet, hvilket bl.a. indebærer, at vedkommende skal være tilmeldt arbejdsformidlingen.

Næsten 250 Gladsaxe-borgere opnåede denne vurdering i perioden maj 2004 til maj 2005. De optræder godt nok i dag som arbejdsløse, men er faktisk kommet tættere på et job, fordi de er rykket fra at være på kontanthjælp og så at sige blevet opkvalificeret til at være arbejdsløse.

En rigtignok noget teknisk forklaring. Men ikke desto mindre en, der får den umiddelbare statistiske og samlede arbejdsløshedsprocent til at gå fra en stigning på næsten 10 til et fald på 5%.

3.000 Gladsaxe-borgere står i dag uden arbejde.


Dansk Folkeparti forudser kaos ved butikscenter

Kaos eller løft? Det er de to fremtidsscenarier man har at vælge imellem, når snakken falder på det nye butikscenter ved Selma Lagerløfs Alle i Søborg. Butikscentret der stadig er på tegnebrættet bliver spået en positiv fremtid af flertallet af politikerne i byrådet. De lokale beboere og tre byrådsmedlemmer ser derimod et kaos af trafik for sig. Til den sidste gruppe hører Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti. Han stoler ikke på miljøvurderingen, når den siger, at der kun vil være tale om gener i et "begrænset omfang for et begrænset antal mennesker". "Der vil være tale om omfattende gener", mener han.


Kvinde fundet skyldig i overfald på kollega

En 53-årig kvinde fik i går 30 dages betinget fængsel for overfald på en kollega til en firmafest.

Kvinden der blev fundet skyldig ud fra anklageskriftet, slog, rev og bed den kvindelige kollega under oprydningen efter Gladsaxe Kommunes Rengøringsselskabs årlige sommerfest.

Vidner forklarede til retten, at tiltalte under festen til tider råbte meget højt. På et tidspunkt blev hun bedt om at dæmpe sig, hvilket hun blev rigtig vred over.

Da festarrangørerne begyndte at rydde op efter festen, opstod der noget tumult, idet tiltalte var kommet op at skændes en af lederne. Hun blev bedt om at gå hjem og arrangørerne låste efterfølgende døren. Men tiltalte var åbenbart af en anden indgang kommet tilbage til festlokalet og i døren ud til køkkenet begyndte hun igen at råbe meget højt. Da den forurettede kollega bad hende om at holde op med det råberi blev hun med det samme overfaldet af tiltalte. Først blev kollegaen skubbet omkuld og slog i faldet hovedet ind i et køkkenskab. Derefter slog og rev den 53-årige hende adskillige gange og bed sig til sidst fast i kollegaens ene bryst.

Kvinden, der har store sociale problemer efter tabet af sin mand for 10 måneder siden, kunne ikke erkende tiltalen fordi hun på grund af for meget alkohol til festen ingen erindring har om episoden. Men hun modtog dommen uden at anke til Landsretten.


Flere tricktyverier

Endnu et tricktyveri mod ældre i Gladsaxe er meldt til politiet.

Denne gang er det gået ud over en 80-årig mand med bopæl på Buddingevej.

Her kom to dansktalende mørklødede mænd i 20-30-års alderen ind i mandens lejlighed under påskud af at skulle foretage nogle reparationer i køkkenet.

Tricktyvene besøgte manden lørdag aften, men først i går opdagede den 80-årige, at der manglede nogle kontanter, og sagen blev anmeldt.

De to indtrængende samt en udkigspost er formentlig samme tre gerningsmænd, som lørdag forsøgte sig med tricktyveri hos en ældre kvinde på Marienborg Allé.


Trafikomlægning

Og så skal vi gøre opmærksom på en trafikomlægning på Gladsaxevej mellem Gøngemosevej og Vandtårnsvej den kommende lille uges tid.

På grund af asfaltarbejder på Gladsaxevej omlægges trafikken 7-8-9-10-11-12 september 2005.

Trafikken fra Høje Gladsaxe Torv mod Vandtårnsvej omlægges i perioden ad Isbanevej.


Fremlysning af tyvekoster

Kriminalpolitiet i Helsingør fremlyser fire tyvekoster som de forleden fandt hjemme hos en indbrudstyv. I et forsøg på at kortlægge tyvens rute, som politiet med sikkerhed ved er kommet forbi Bagsværd, beder politiet i Helsingør nu offentligheden om hjælp. Tyvekosterne hvor af der er en elfenbensstang med indgraveringer i et sølvstykke for enden, et maleri uden titel og af ukendt maler, et abstrakt maleri også af ukendt maler og kort af amerikanske sportsidoler der ligger blandet i en plastpose, en gul mappe og i et træskrin kan ses på HER. Hvis man genkende en eller flere af tingene bedes man kontakte Kriminalpolitiet i Helsingør på tlf.: 4927 14 48.

Mere radio

Og så til en nyhed fra vores egne rækker.
Radio Gladsaxe har fået mulighed for at sende på andre tidspunkter af døgnet end blot i dagtimerne.
Det betyder, at vi i den kommende tid vil eksperimentere med programfladen. Faktisk har det allerede i en lille uges tid været muligt at høre programmer på tidspunkter, hvor de fleste er kommet hjem fra arbejde.
For ud over den kendte sendetid fra 6.30 om morgenen til 18 om aftenen, så har vi tilbudt udsendelser på hverdage fra kl. 18 til 20 og i weekenden fra 12 middag til 16.
Der er her i starten typisk tale om udsendelser som Livet i Gladsaxe, Den varme stol, det lokalhistoriske program Hermanns Hjørne, Radioadvokaten, Boligmagasinet og Dagsordenen.
Det fulde program kan tjekkes på vores hjemmeside radiogladsaxe.dk, hvor det også er muligt i øjeblikket at stemme på, hvilke tidspunkter af døgnet, man helst vil høre den lokale radio.
En ganske uvidenskabelig afstemning, som dog måske alligevel kan være et fingerpeg i forhold til, hvordan den fremtidige programflade skal skrues sammen.