Fredag den 9. September 2005


FIG: Mere idræt for de yngste og de ældste

Gladsaxe skal være en sund kommune med sunde borgere og mindst mulig sygdom som følge af livsstil og ulykker.
Sådan lyder visionen i det allerførste forslag til sundhedspolitik for Gladsaxe Kommune, som lige nu er til offentlig debat.
Det indeholder bl.a. en handleplan med forslag til forskellige aktiviteter og tiltag, som skal være med til at forbedre borgernes sundhed og forebygge især livsstilssygdomme.
I Fællesrepræsentationen af idrætsforeninger i Gladsaxe, FIG, mener man, der skal gøres en ekstra indsats for henholdsvis de yngste og de ældste borgere:
"Begge grupper er jo af den type, som er lidt økonomisk hårdt belastet, det ved vi godt. Børnefamilierne skal jo tage en hele masse til børnepasning og de ældre har ikke ligeså mange penge, som de har haft. Så jeg tror, man bliver nødt til, at binde nogle penge i enderne på de her ting, der skal noget økonomisk support til. Det tror jeg også, ligger i hele tanken omkring den her sundhedspolitik. Mht. børn og unge tror jeg det kunne være spændende, hvis man kunne gøre noget mere for at få udbredt den i øvrigt allerede ret velfungerende mor-far-barn motion der eksisterer omkring gymnastikken og svømningen. Jeg kunne forestille mig, at man også den sammenhæng lavede noget samarbejde mellem børneinstitutionerne og idrætsforeningerne. Mht. de ældre ved jeg, at der på Bakkegården er et center, hvor der kommer en gruppe ældre og hygger sig lidt. Der tror jeg godt man kunne bruge nogle flere af de kommunale idrætsanlæg, og man kunne også godt udbrede idrætstilbudene til de ældre. Og jeg tror faktisk, der er rigtigt mange penge at få igen. Jeg tror stærkt på, at hvis man har de ældre til at dyrke regelmæssig motion, så styrker man dem fysisk og de klarer sig bedre. De har mindre tendens til at falde og slå sig og brække arme og ben. Der er også den sociale side af det, der er jo mange som går hen og mister noget af familien og vennekredsen, og de vil have stor mulighed for at skaffe sig en ny social omgangskreds. Så der står plus plus på begge tavler",
lyder det fra FIGs formand, Ole Lindskov.
Alle kan komme med forslag og kommentarer til sundhedspolitikken ind til den 7. november.

Vejbelysningen moderniseres

Vejbelysningen i Gladsaxe skal moderniseres, og den opgave tilbyder NESA nu at løse
samtidig med det kabellægningsprojekt, som NESA går i gang med næste år, mod at
kommunen betaler en del af anlægsudgiften.
Og det er tilbud, man ikke kan afslå, mener borgmester Karin Søjberg Holst og et politisk flertal.
Sagen har dog givet anledning til nogen uenighed mellem den juridiske sagkundskab.
Kommunens advokat mener nemlig, den opgave skal i EU-udbud, mens NESAs egen advokat vurderer, at det ikke er nødvendigt.
Henrik Sørensen, det konservative folkeparti:
"Jamen det kommer også som den store overraskelse, at NESA har betalt en advokat og at han så kommer med den konklusion. Det betragter jeg mere som et partsindlæg. Denne her kontrakt består af flere ting. NESA kabellægger, der er noget, de er forpligtiget til ifølge elforsyningsloven. Vejbelysning er et område undergivet fri konkurrence og man kunne godt sige, at de f.eks. lægger et kabel ned, men det man så kunne sende i udbud var opsætning af nye master, vedligeholdelse og strøm. Men det man har valgt nu er, at lave en samlet løsning, hvor man binder sig til NESA. Der vil ikke ligge nogen besparelser på f.eks. strøm til masterne, det eneste der er, det er faktisk omkring kabellægningen, hvor NESA i stedet for at lægge et kabel ned kan lægge to kabler ned. NESA puljer deres investering, og så kan de gøre det billigere, fordi der er to parter, der betaler nu".

Hårdt at kæmpe mod systemet

Hvis man som borger forsøger at få ændret en lokalplan, skal man berede sig på en hård kamp mod systemet. En kamp der kan komme til at fylde meget i hverdagen. Det fortæller Allan Harder Carlsen, der er talsmand for en gruppe lokale borgere i det sydlige Søborg og som kæmper imod bygningen af et forretningscenter på Selma Lagerløfs Allé. "Det tapper rigtig mange ressourcer. Man kan jo ikke bare nøjes med at dukke op til et byrådsmøde og gøre opmærksom på sin utilfredshed. Man skal sætte sig ind i en lang, lang række ting." Projektet som han kæmper imod er af lokalpolitikerne og erhvervslivet blevet udset som redningsplanken for et døende butiksliv i denne del af kommunen.

40 år med egenproduktioner

Gladsaxe Teater har i al stilhed kunnet fejre 40 års jubilæum med egenproduktioner. Tidsmæssigt skete det i foråret, men da var der ingen forestilling på teatret.
Men stilheden omkring de 40 år bliver der formentlig nu rådet bod på. I hvert fald er en festforestilling og et festskrift på vej.
Forestillingen for politikere og teaterfolk bliver en festudgave af H.C. Andersen-satsningen Mit Eventyr, der har premiere til november.
Den bliver blandt andet støttet med 600.000 kroner fra Gladsaxe kommune. Og kommunen får nu chance for at spytte yderligere 100.000 kroner i teatret. Det er nemlig hvad den kommunale andel af udgiften til festskrift og forestilling ventes at komme til at koste.
I første omgang spørges det politiske kulturudvalg om pengene. Men de vil sandsynligvis sende regningen videre til kollegaerne i økonomiudvalget, der har lidt flere penge på kistebunden.

Institutionernes triatlon

174 toptrænede børn fra Gladsaxes SFO´er og fritidsklubber folder sig i dag ud til
institutionernes triatlon.
Triatlon er svømning, løb og cykling, og kombinationen af tre idrætsgrene betyder bl.a., at
chancen for at få en rigtig succesoplevelse i dag er stor.
Samtidig tiltrækker triatlon en del børn og unge, som normalt ikke har den store interesse for mere traditionelle idrætsgrene som f.eks. fodbold og håndbold.
Det er Gladsaxe Sportscenter der danner rammen om institutionernes triatlon i eftermiddag fra 14 – 16.