Fredag den 16. September 2005


Dansk folkeparti: Ikke noget grundlag at forhandle videre på

Dansk folkeparti var parat til at nedprioritere ønsket om en skattenedsættelse til fordel for bedre vilkår for de ældre, da byrådets partier mødtes til 2. runde af budgetdrøftelserne onsdag aften.
Men da der ikke blev taget tilstrækkeligt hensyn til dansk folkepartis budgetkrav, endte partiet med at forlade forhandlingerne, fortæller Klaus Kjær:
Vi blev klar over, at borgmesterens udgangspunkt var, at der ikke skulle ændres noget som helst i den budgetaftale, der blev indgået sidste år. Og at borgmesteren ikke havde til hensigt at sænke personskatten, på baggrund af de udmeldinger og hendes begrundelse er den usikre økonomiske situation. Der var altså ikke nogen vilje til at finde finansiering til bare en beskeden skattelettelse. Så kom der også en række budgetnoter på bordet fra borgmesterens side, men ingen, som specielt tog hensyn til dansk folkepartis krav. Vi tilbød faktisk borgmesteren, at vi ville være villige til at nedprioritere skattenedsættelsesspørgsmålet, hvis den effektiviseringsbesparelse, man vedtog sidste år og som det ser ud til, man opnår på ældreområdet, blev øremærket, så den tilfaldt de ældre til forbedring af deres forhold. Men det kunne vi forstå borgmesteren ikke var interesseret i. Og så var der ikke mere grundlag for os at forhandle på", siger Klaus Kjær.
Dansk folkeparti går nu i gang med at forberede sit eget ændringsforslag til budgettet.

Cykelstiplan vedtaget

Et stort flertal af byrådet vedtog på sit møde i denne uge den cykelstiplan, som skal gøre det mere attraktivt og sikkert at cykle i Gladsaxe kommune.
Den indeholder en række indsatsområder, som alle skal være med til at forbedre vilkårene for cyklisterne i Gladsaxe, bl.a. skal der etableres nye cykelstier og hastighedsdæmpende foranstaltninger også i erhvervskvartererne.
Og det er et næsten enigt byråd, der står bag cykelstiplanen, kun dansk folkeparti undlod at stemme, bl.a. fordi partiet ikke kan gå ind for yderligere hastighedsdæmpende foranstaltninger.
 
Venstres Ebbe Skovsgaard er overordnet tilfreds med planen, men samtidig lidt skuffet over den interesse, borgerne har udvist for cykelstiplanen:
"Der er kommet 24 høringssvar. Og så har der været et borgermøde, hvor der mødte 10 borgere op. Det var lige før, der var flere byrådsmedlemmer, der var 9 og 6 fra administrationen. Og gik man så udenfor, kunne man se, at der holdt 13 cykler og 13 biler. Cykelstiplanen styrker naturligvis fremkommeligheden for cyklister og for venstre har der også været afgørende, at man har taget noget med omkring sikker skolevej. Vi har jo fået at vide fra forældre, at skolevejen ikke er sikker nok, og jeg er da glad for, at vi tager fat på det her og at vi har det med".
 
Også i Enhedslisten synes man, det er en god idé med en cykelstiplan, dog er der især én ting, der undrer partiet:
"Hvis borgmesterens budgetforslag bliver vedtaget, så sker der en ændring ift. den cykelstiplan, der har været i høring. Borgmesteren foreslår, at man udskyder renoveringen af Vandtårnsvej og anlæggelse af cykelsti, samt at den sidste halvdel af Vandtårnsvej fra Gladsaxevej til Gladsaxe Møllevej – og efter hvad jeg erfarer, én af de farligste strækninger i kommunen – bliver fuldstændig opgivet, eller i hvert fald udskudt på ubestemt tid. Vandtårnsvej bliver ikke nævnt med et ord i den her dagsorden. Og det undrer os lidt, fordi det er klart en væsentlig ændring i cykelstiplanen", lyder det fra Emilce Nielsen.
 
Formand for trafik- og teknikudvalget, Peter Brooker, SF:
"Jeg er selvfølgelig enig i, at det er en dårlig start på en cykelstihandleplan. Men jeg mener ikke, tiden er inde til, at lave budgetforhandlinger for åbent tæppe, så at sige. Jeg går da ud fra, at hvis vi vedtager den her cykelstiplan om lidt, så har vi nogle meget gode argumenter i budgetforhandlingerne for ikke at udskyde Vandtårnsvej. Det er i hvert fald ikke noget, der styrker de intentioner der er om fremkommelighed osv.", siger udvalgsformand Peter Brooker.

Borgmester i kamp med Yalcinkaya

Gladsaxes Socialdemokratiske borgmester Karin Søjberg Holst og byrådsmedlemmet Lone Yalcinkaya fra Venstre, har kastet sig ud i en kamp om, hvorvidt kommunen gør et godt nok stykke arbejde for at få de godt 1800 mennesker - der i øjeblikket er på kontanthjælp - ud i arbejde. I går bragte vi et indslag som beskrev venstre-byrådsmedlemmet Lone Yalcinkayas anklager mod borgmesteren for at være uambitiøs i sit arbejde for at hjælpe kontanthjælpsmodtagere ud af ledigheden. Borgmesteren svarede igen og gjorde opmærksom på at Lone Yalcinkaya sidste år selv havde stemt for de målsætninger, som hun nu kritiserer som værende uambitiøse. Men det er ifølge Lone Yalcinkaya kun en halv sandhed. Hun skriver i en pressemeddelelse: "Ja, jeg har stemt for det samlede bidrag fra socialudvalget, men har samtidig udtrykt utilfredshed med ambitionsniveauet for det konkrete område. Når borgmesteren ikke er bedre informeret om, hvad der foregår i socialudvalget, er det endnu et bevis på, at hun ikke interesserer sig for kontanthjælpsmodtagerne." Man kan læse de to politikeres duel i deres fulde ordlyd her.

Undgå at forgifte din baby

Babyer lever en farlig tilværelse i det moderne forbrugersamfund. Som forældre skal man blandt andet være opmærksom på, hvorvidt der er allergi- eller endda kræftfremkaldende stoffer i f.eks. bleer og vaskeservietter. Og færdigproduceret babymad er ikke altid lige nærende. Nu får forældrene tilbudt et gratis kursus i at orientere sig i junglen. I næste uge vil der nemlig på Grønt Ide-Center på Rådhudspladsen være to foredrag om emnet. Foredragene er gratis og foregår fra kl 10 til 12 - henholdsvis mandag den 19. september om kemi-fri babyprodukter og fredag den 23. september om hjemmelavet babymad. Billetter kan hentes i Grønt Ide-Center på Rådhuspladsen.

1.000 til idrætsdag

Den står blandt andet på stafetløb, dans, svømning og håndbold, når omkring 1.000 elever fra 7.-9. klasse fra folkeskolerne i Gladsaxe i dag mødes til ædel kappestrid ved den årlige idrætsdag.
Instruktion i dans er et nyt tilbud, som næsten 150 elever har kastet sig over. Ellers er det store slagnummer stafetløbet, der i år tæller 26 hold, der sendes samlet af sted kl. 10.30.
Selve idrætsdagen varer fra kl. 9 til 15, og der må nok påregnes en del ekstra trafik i området i de timer.

Morgengymnastik i radioen

I næste uge bliver der sendt 10 minutters morgengymnastik kl. 9 hver morgen her på frekvensen.
Programmet er nyproduceret i anledning af miljø- og sundhedsugen og er kommet til verdenen i et samarbejde mellem skolevæsnet og Radio Gladsaxe.
Tanken har fra starten været, at alle institutioner, skoler, omsorgscentre mm. på et og samme tidspunkt skulle gymnasticere. I dag er ambitionsniveauet skruet ned, så kun nogle skoler deltager.
Alle skoler har dog fået en kopi af programmet, så det er muligt at komme i form på selvvalgte tidspunkter.
Vi benytter også næste uge til, for de morgenduelige, at genudsende programmet ’Bevar os vel’ alle hverdage kl. 6.40.
Her herser tidligere leder af Genoptræningscentret i Søborg, Birgitte Løye, rundt med en af radioens medarbejdere i i alt 34 instruktive udsendelser.