Fredag den 30. September 2005


Pas på pletter på straffeattesten

23 kriminelle unge mellem 18-25 år i Gladsaxe har været med i et samarbejdsprojekt mellem Gladsaxe kommune og kriminalforsorgen, hvor man blandt andet har forsøgt at skaffe dem et arbejde. Men det har været svært. "En plet på straffeattesten skræmmer mange virksomheder væk." Det siger souschef i kriminalforsorgen Freddy Asmussen, der er tilknyttet projektet. Oplysningerne på straffeattesten bliver stående i to år, hvis der har været tale om en bøde, tre år hvis man har fået en betinget dom og hvis man har været i fængsel bliver attesten først visket ren efter fem år.

Opdigtet gruppevoldtægt i Bagsværd

En 16-årig pige fra Bagsværd bliver nu sigtet for falsk anklage, efter at hun har erkendt at have opdigtet en gruppevoldtægt i Bagsværd sidste fredag.
Pigen forklarede dengang til Gladsaxe politi, at hun ved 23.30-tiden var blevet overfaldet og voldtaget af en gruppe mænd i 16-18 års alderen.
Mændene var kommet med samme S-tog fra København som pigen, og de tre af dem skulle have holdt hende fast, mens en fjerde voldtog hende.
Men en minutiøs efterforskning fra Gladsaxe politis afdeling A viser, at voldtægten ikke har kunnet finde sted, og ved en afhøring torsdag formiddag erkendte pigen den falske anklage.
Videoovervågning ved Bagsværd station viser, at pigen træder alene ud fra stationen kl. 23.41. To minutter efter observerer en buschauffør pigen siddende ved et stoppested, og igen to minutter efter ser vidner, at hun stiger ombord på en bus.
I samme tidsrum har hun to mobiltelefonsamtaler med dels en kæreste og dels en veninde.
"Der er tale om et tidsrum på under tre minutter, og det efterlader simpelthen ikke tid til noget som helst andet, heller ikke en voldtægt, og da vi foreholdt de kendsgerninger for pigen, erkendte hun da også den falske anklage", siger kriminalkommissær Søren Sørensen, og fortsætter, "Vi har også identificeret de unge mænd og haft dem til afhøring. De var med toget og havde også en kasse øl med sig, sådan som pigen har fortalt. Men de har hverken talt eller rørt ved pigen. Først nogle minutter efter, at pigen havde forladt station, blev de unge mænd observeret af videoovervågningen samme sted, hvor efter de fortsatte til Bagsværd Torv, hvor de satte sig og fik en øl".
Den 16-årige pige bliver sigtet efter straffelovens § 164 om falsk anklage, der kan give op til seks års fængsel. Det sker, fordi gerningsmændene til den opdigtede voldtægt har kunnet identificeres og dermed har risikeret at blive varetægtsfængslet.

Bølge af tyverier fra biler

Gladsaxe politikreds har gennem længere tid været plaget af tyverier fra biler, og i denne uge er det gået ud over biler på flere adresser i Bagsværd-området.
Ti biler på Harestien, Oldmarken, Vibevænget, Rugtoften og Jægergangen har enten fået smadret en rude eller brudt låsen op, hvorefter tyvene har taget for sig af retterne, siger Otto Storm fra tyveriafdelingen ved Gladsaxe politi:
"De går typisk efter radioer og navigationsudstyr, men i princippet er alt af værdi efterladt i bilen i farezonen. De mest populære biler at hugge udstyr fra i øjeblikket er VW, Audi, Skoda og Seat. Vi har kørt målrettet på at få fat på tyvene de seneste dage, men det er endnu ikke lykkedes. Vi ved ikke, hvem de er, men har før set bander fra østlandene komme forbi. Så cykler de rundt i et område, stjæler, hvad de skal have og så bliver de samlet op af en varevogn og kørt ud af landet".

Venskabsbyarbejdet skal være mere synligt

Venskabsbyarbejdet i Gladsaxe skal være meget mere synligt.
Det står klart, efter et debatmøde mellem repræsentanter for foreningerne, organisationerne og byrådet i går aftes om, hvordan man får flere borgere til at engagere sig i
venskabsbysamarbejdet.
En af de foreninger der gør flittig brug af Gladsaxes venskabsforbindelser i udlandet – og har rigtigt gode erfaringer med det - er Folkedanserforeningen Gladsaxe/Søborg, som over en årrække har besøgt de fleste af kommunens venskabsbyer, senest engelske Sutton:
"Man kunne måske ønske sig, at flere af kommunens borgere benyttede sig af de muligheder der er, for at få en oplevelse", siger formand Bent Grølsted fra folkedanserforeningen, som var én af de inviterede foreninger til mødet i går aftes. Og her skortede det ikke på idéer til hvordan, man kan gøre venskabsbyarbejdet mere synligt. Man kunne f.eks. lave konkurrencer, hvor man kunne vinde en rejse til en venskabsby, man kunne inddrage
aftenskolerne, og man kunne skrive om venskabsbyerne i foreningernes medlemsblade, lød nogle af forslagene.

Gæstebud for grønlandske børn

Det vrimler med grønlandske skoleelever i Gladsaxe i disse uger, hvor der er elevudveksling med venskabsbyen Narssaq.
Hele syv uger skal børnene opholde sig hos de danske værtsfamilier, hvis skolebørn skal på genvisit i Narssaq til april og maj næste år.
I denne uge var elever, familier, skolelærere og –ledere inviteret til sammenkomst på Gladsaxe rådhus, hvor borgmester Karin Søjberg Holst overrakte erindringsgaver til både børn og værtsfamilier.
Men hvad får de egentlig ud af de syv ugers ophold i Danmark, ud over gaven altså? Det får vi et bud på her fra en af de to grønlandske lærere, der følger eleverne fra Narssaq:
"For det første giver det utroligt meget i forhold til at lære det danske sprog. Eleverne bliver også mere modne af ugerne i Gladsaxe. De bliver mere disciplinerede, og endelig får de et godt indblik i den danske levemåde", siger Rino Grønvold.
 
(hør hele indslaget samt de grønlandske børns sang i lydudgaven)