Fredag den 11. august


Røver over kriminelle lavalder

En sigtet fra den såkaldte Fakta-røverbande var over den kriminelle lavalder på gerningstidspunkterne for de 30 brutale røverier, han sammen med seks andre begik i Københavnsområdet tidligere på året og i 2005.
Det udtalte retslægerådet i byretten i Gladsaxe onsdag.
Den unge røver, med somalisk baggrund, har under hele forløbet påstået sig under 15 år, men nu har lægerne altså efter nærmere undersøgelser bedømt ham til at være mellem 16 og 18 år gammel.
Dermed bliver strafferammen en hel del hårdere, når han nu, i øvrigt i lighed med de andre i banden, bliver dømt som voksen.
Hvis altså ikke landsretten underkender lægernes aldersbedømmelse, for den unge røver kærer formentlig byrettens afgørelse.
Røveren opnåede i øvrigt dansk statsborgerskab kun en uge, før han blev anholdt i den store sag. Så en eventuel dom kommer altså ikke til at indeholde et krav om udvisning af landet efter udstået fængselsstraf.

Gaderøveri mod 14-årig

En 14-årig dreng blev ved midnatstid natten til i går overfaldet og slået af to jævnaldrende drenge, som også frarøvede ham en mobiltelefon samt et mindre kontantbeløb.
Overfaldsmændene er begge danske, omkring de 15 år, den ene 160 cm høj, almindelig af bygning og med mørkt karseklippet hår. Den anden 180 cm høj og almindelig af bygning.
En kammerat til den overfaldne dreng nåede at stikke af, inden det også gik ud over ham.
Eventuelle vidner bedes henvende sig til Gladsaxe politi.

Tre tons kobber savner ejermand

To kvikke kriminalbetjente fra Gladsaxe politi på vej hjem fra anden opgave onsdag eftermiddag syntes nok, at en lastbil på Gladsaxe ringvej så lidt mistænkelig ud.
Dels var den forsynet med prøvenummerplader, og dels var bilens stand ikke den bedste.
Da politifolkene fik stoppet lastbilen, viste det sig desuden, at føreren ikke havde kørekort, og at han ikke kunne gøre rede for, hvor de tre tons kobber på ladet stammede fra.
Den 37-årige chauffør er i forvejen godt kendt af politiet for forskellige former for kriminalitet. Souschef Claus Hilborg ved Gladsaxe politi mener da også, at trafikken med formentlig stjålen gods, der videresælges til produkthandlere, har stået på gennem længere tid.
Den foreløbige efterforskning viser i hvert fald, at en produkthandler i området tidligere på sommeren købte en ladning kabler for 85.000 kroner af den 37-årige.
Kobberet, der onsdag lå på ladet, har en værdi af 36.000 kroner plus moms, og politiet efterlyser rette ejermand til metallet.
Så har man for nylig fået nappet tre tons kobber fra baghaven, så kontakt Gladsaxe politi på 3954 1448.

Aktive unge

Nutidens unge er aktive unge.
Det viser en helt ny børnekulturstatistik - den første af sin art herhjemme.
Det er Amternes og kommunernes forskningsinstitut og Børnekulturens netværk som for
første gang har samlet alle tilgængelige oplysninger dels om udbuddet af børnekulturtilbud i landet og dels om børn og unges deltagelse i kulturaktiviteter.
Statistikken er koncentreret om børn og unge i alderen 7 – 15 og viser udviklingen i perioden 1987 til 2004 indenfor tv og radio, musik og film, computerspil og internet, bøger aviser og blade, biblioteker, museer og billedkunst, teater og dans, og forskellige forlystelser, sport og motion og fritid.
Og her kan man se at børn og unge generelt har mange faste fritidsinteresser og er flittige brugere af de forskellige kulturtilbud, hvilket bl.a. flere museumsbesøg og biografbesøg
vidner om.
Bibliotekernes udlån til børn og unge har samlet set været stabilt de seneste år, men de unges
lånevaner har ændret sig, og det betyder at der bliver udlånt færre bøger og flere levende
billeder og multimedier. Og antallet af børn og unge der kommer på biblioteket mindst en gang om måneden er også faldet siden 1998.
Næsten 90% af alle unge dyrker jævnligt sport og motion, også de yngste børn er begyndt at dyrke mere sport, ifølge statistikken, og de mest populære idrætsgrene er, måske ikke
overraskende, fodbold, svømning og gymnastik.
I næste uge får Gladsaxes kulturudvalg lejlighed til at se på den nye børnekulturstatistik som i løbet af efteråret vil blive fulgt op af en mere lokal drøftelse af udviklingen og tendenserne indenfor børnekulturen i Gladsaxe.