Fredag d. 8. December 2006


Sø: Oprensning dobbelt så dyr

Oprensningsprojekt Bagsværd Sø oversendes nu fra Københavns amt til Kulturministeriet.
Det besluttede amtets økonomiudvalg på et møde i denne uge, og nu mangler kun amtsrådets endelige godkendelse, som bliver givet i dag på det sidste rådsmøde overhovedet.
Men selvom stafetten nu bliver givet videre til ministeriet, så vil den første spadefuld bundslam tidligst kunne blive flyttet fra robanerne til februar år 2009.
Det vurderer amtets rådgiver, Niras, som også mener, at projektet først kan afsluttes i løbet af 2012.
Spørgsmålet er dog, om projektet nogensinde bliver realiseret. For Miljøstyrelsens seneste udmeldinger omkring krav og vilkår til oprensningen er så skrappe, at projektet er blevet næsten dobbelt så dyrt. I hvert fald set i forhold til de 26 millioner kroner, som amtet havde afsat til formålet.
I dag vurderer Niras, at projektet vil koste et sted mellem 41 og 47,5 million kroner at gennemføre.
Det vil formentlig også blive diskuteret, hvor vidt amtets millioner kan flyttes med over til Kulturministeriet, som kun må overtage igangværende projekter.
En forudsætning for at indgå en rådgiveraftale om projektering i denne størrelsesorden er nemlig, at opgaven har været i EU-udbud. Men da amtet jo lukker og slukker pr. 31. december, så kan det ikke nås.
Amtet havde ellers regnet med at påbegynde oprensningen i år, men da Miljøstyrelsen først fremsatte sine krav den 28.november, altså for ikke engang 14 dage siden, blev den plan også skudt i sænk.

Tåler ikke Heidi og alkohol

Et stort alkoholforbrug og et problematisk forhold til pigenavnet Heidi fik i januar og februar i år en mand fra Bagsværd til at gå amok flere gange.

Første gang gik det ud over en kvindelig servitrice på en bodega i Bagsværd, hvor han fremsatte trusler mod kvinden og smadrede en rude.
Næste gang var det en ekspedient i et supermarked i området, det gik ud over. Hun blev udsat for trusler og fik trykket dele af en smadret flaske mod sin hals.
Begge kvinder bærer navnet Heidi.
Sagen er først nu blevet behandlet ved retten i Gladsaxe, som takserede de ellers lidt voldsomme gerninger til 14 dages betinget fængsel. Desuden skal manden underkaste sig behandling for sit alkoholmisbrug.

Bedraget for 400.000 over nettet

Onsdag den 6. december anmeldte en 67-årig mand fra Søborg, at han var blevet udsat for bedrageri for knap 400.000 kroner. I slutningen af oktober modtog han en e-mail fra et firma i London, der kalder sig Microsoft-Award-Team. Firmaet oplyste, at han var blevet udtrukket som vinder af et internationalt lotteri, og at han havde vundet 500.000 Britiske Pund. Det svarer til ca. 5.7 millioner danske kroner.
Firmaet oplyste efterfølgende, at han skulle betale forskellige gebyrer og et depositum, inden han kunne få udbetalt den store præmie.
Den 67-årige regnede med, at der var tale om et seriøst firma, og han overførte derfor i flere omgange penge til firmaet. Det skete til forskellige konti i udlandet. I løbet af en måned kom han således af med næsten 400.000 kroner, men uden at han fik noget ud af det.
Gladsaxe Kriminalpoliti opfordrer til, at man ikke reagerer på den slags henvendelser fra udlandet, medmindre man er helt sikker på, hvem henvendelserne kommer fra.

DF: Slotsruin trænger til løft

Er der i Gladsaxe et sted, der hviler en kulturhistorisk aura omkring, ja så er det Aldershvile Slotsruin, mener dansk folkeparti.

Det er snart hundrede år siden Grevinden af Bagsværds slot brændte ned til grunden. Og nu er tiden inde til, at det gamle bygningsværk får et løft, siger Henning Stærmose:
"Vi mener i hvert fald i dansk folkeparti, at netop Aldershvile Slotsruin markerer et centrum i Bagsværd sø-området. Og jeg håber, den ville blive brugt mere end at man blot går igennem og ser på den, og ser, der måske ligger lidt affald hist og pist. At den kunne gå hen og blive et mindre kulturelt samlingspunkt, f.eks. i forbindelse med koncerter og udstillinger", siger Henning Stærmose, som vil tage sagen op på kulturudvalgets møde i næste uge.
Dansk folkeparti foreslår, at man i første omgang beder embedsfolkene regne på, hvad det vil koste at renovere Aldershvile Slotsruin.