Fredag d. 15. December 2006


Slik og sodavand i stedet for ungdomshus

De kom for at lære om demokrati og medbestemmelse.

Men for de politiske ungdomspartier blev Gladsaxe kommunes årlige fest for de 18-årige
sidste fredag en opvisning i det stik modsatte, føler de.
Her skulle de unge bl.a. fejre deres nyerhvervede stemmeret med en debat om afstemning om et på forhånd udvalgt forslag.
Tidligere på året inviterede arrangøren de politiske ungdomsorganisationer til et formøde for at snakke om, hvad der kunne være relevant at sætte til debat og afstemning blandt de 18-årige. Men ingen af ungdomspartiernes forslag blev brugt, og på ugens byrådsmøde mødte en repræsentant op for at høre hvorfor:
"Vi diskuterede bl.a. SU og hash, og så blev vi alle sammen enige om, at ungdomshuset var et godt emne. Det kunne man godt snakke om, uden at det blev alt for voldsomt. Og det var relevant for de unge, og den samme situation kunne godt stå i Gladsaxe. Så ender vi med at få en mail fra arrangøren, om at det var besluttet, at emnet var hvorvidt der skulle sælges slik og sodavand i de kommunale bygninger. Og det mener jeg er utrolig irrelevant for de 18-årige at diskutere. Og jeg synes, det er en smule dårligt, at de ikke har taget et af de andre emner, vi snakkede om. Det her det er sket de sidste tre år til det arrangement, at de har taget folk op og så er endt med at diskutere noget helt andet, end hvad folk har valgt", sagde Luna Petersen, der er medlem af socialistisk ungdomsfront.
 
Borgmester Karin Søjberg Holst, socialdemokraterne:
"Jeg må indrømme, at umiddelbart synes jeg ikke, ungdomshuset på Jagtvej er et Gladsaxe-tema. Det kan godt være, man kunne sige det måske en gang kom, jeg håber bestemt ikke vi får ungdomshus på Jagtvej-tilstande i Gladsaxe. Jeg synes, det var en rigtig god diskussion vi havde, vi havde også for første gang afstemning. Men får input til emner, men det er jo ikke sådan, at det absolut skal være et emne, de unge kommer med. Men jeg synes, det var en rigtig god debat og en absolut relevant debat for det vi diskuterer i byrådet, vi diskuterer nemlig sundhedspolitik i byrådet".
 
Kristian Niebuhr, dansk folkeparti: "Det er lidt mærkeligt, at man indkalder de politiske ungdomsorganisationer til et møde, hvor de skal debattere, hvad man skal snakke om den dag. Og man vil gerne havde folk engageret. Og så over-ruler man fuldstændig, hvad man er blevet enige om på tværs af partierne, man godt vil have til debat. Derfor skal man i hvert fald fremover i kommunen overveje, om man vil diktere, hvad ungdomsorganisationerne skal debattere den dag. Eller om man stadig vil invitere dem til at komme og være med til at debattere det emne, de skal lave som oplæg den dag".

Drenge lærer om vold set fra offerets synsvinkel

Hvordan ser et groft overfald ud fra offerets synsvinkel, og hvorfor være voldelig, når man kan ende i fængsel resten af livet? Det er emner som seks 17 -18 årige drenge fra Klub Søborg bliver undervist i. De seks drenge har i en længere periode opført sig voldeligt og for nylig eskalerede volden i et groft overfald hvor offeret endte på skadestue. Derfor har SSP-konsulent Sasha Popovich startet et forløb som skal få drengene til at stoppe deres voldelige adfærd. Forløbet består af ugentlige gruppe-og individuelle samtaler om hvordan man styrer sit temperament, og derudover skal drengene se dokumentarfilm om vold set fra offerets synsvinkel. Projektet involverer også drengenes forældre og strækker sig over et år.


Dyrere nye tandklinikker

De bliver små to millioner kroner dyrere at ombygge tandklinikkerne ved de to skoler, der fremover vil tilbyde børnetandpleje i Gladsaxe.

I dag er der en klinik på alle kommunens skoler, men for at effektivisere og i det længere løb spare penge, så nedlægges de og erstattes af to store klinikker på hhv. Værebro skole og Høje Gladsaxe skole, suppleret med en tandreguleringsklinik på Stengård skole.
Og det er indretningen af dem, der er beregnet til at komme til at koste 10,6 millioner, hvilket er 1,7 millioner kroner mere end budgetteret.
De nye tandklinikker ventes at stå færdige til juli, mens klinikken til tandregulering først ventes klar til november.
Så fra næste skoleår skal alle elever til at transportere sig andre steder hen, når tænderne skal ses efter. Bortset naturligvis fra de børn, der går på enten Værebro eller Høje Gladsaxe skole.

Matematiktest og ministerbesøg på Egegård Skole

Det var i går en anderledes dag i 6. klasse på Egegård skole. Eleverne afprøvede en ny test i matematik, som tages i brug i folkeskolen i foråret. Det foregik i undervisningsminister Bertel Haarders kyndige påsyn. Ministeren fik ved sit besøg på skolen lejlighed til at se hvordan testen går til i praksis. Bagefter holdt Bertel Haarder en lille evaluering af prøvetesten med elever og lærere.