Mandag den 6. Februar 2006


VVS-kartels udnyttelse af Gladsaxe kommune undersøges

Gladsaxe kommune er i øjeblikket i gang med at undersøge om man er blevet snydt af VVS-kartellet som Konkurrencerådet afslørede i slutningen af sidste år. Undersøgelsen er blevet sat i gang efter at rådet offentliggjorde de såkaldte "sortbøger", som viser hvordan en lang række firmaer i en årrække indbyrdes har aftalt, hvem der skulle have hvilke opgaver og til hvilken pris. Sortbogsregnskaberne omfatter 113 virksomheders koordinering af ca. 700 entrepriser til en samlet værdi af ca. 1,8 mia. kroner. Ud af de 700 entrepriser har Gladsaxe kommunes embedsfolk fundet mindst syv som er foregået her i kommunen enten udført for kommunen, for fællesskaber hvor kommunen indgår eller for boligselskaber, der er underlagt kommunens tilsyn. I alt løber - det sandsynligvis korrupte - arbejde her i kommunen op i en samlet regning på over 20 mio kroner. Men selvom det måtte vise sig at samtlige entrepriser i Gladsaxe er udført til overpris, så kan det blive en dyr fornøjelse at få pengene tilbage fra de korrupte virksomheder. Det store problem er, at kommunen skal bevise, at der er tale om en overpris. Og det kan være sværere end man måske skulle tro. Det skyldes blandt andet at det mildest talt ikke er en unormal situation at regningen vokser som et projekt skrider frem og dermed – helt uden korruption – overstiger den regning som kommunen i udbudsrunden budgetterede med at skulle betale. Derudover er der mange omkostninger forbundet med en retslig proces, og da man ikke kan føre en samlet sag men skal køre hver enkelt entreprise for sig, så skal erstatningssummen være meget stor, før det kan svare sig for kommunen. Og det er netop denne analyse som embedsmændene i kommunen i øjeblikket sidder og regner febrilsk på. Så i værste fald ender sagen med at VVS-kartellet kommer ustraffet ud denne sag og at Gladsaxe Kommunes skatteborgere blot må acceptere at have betalt overpris i stor stil.

Mohammed-tegninger førte til anholdelse på Buddinge Station

Efterdønninger på demonstrationerne i lørdags i forbindelse med Muhammed-tegningerne endte i en anholdelse på Buddinge station lørdag nat, da en gruppe på 10 ophidsede 2. generationsindvandrere var i gang med at splitte et S-tog ad. Det oplyser Gladsaxe Politi. De ti unge var på vej mod Farum og var blandt andet begyndt at tisse på sæderne og blive voldelige, hvorefter tog-revisoren tilkaldte politiet. Gladsaxe politi måtte have hjælp fra Københavns politi før det lykkes betjentene at få den aggressive gruppe under kontrol.

Hver 10. ansat har indvandrebaggrund

Hver tiende af de knap 6000 ansatte i Gladsaxe Kommune har indvandrebaggrund, hvilket stemmer meget godt overens med tallet for kommunen som helhed. Men studerer man tallene nøjere viser der sig en overrepræsentation af kvinder blandt de kommunalansatte indvandrere og samtidig har ganske få af dem lederstillinger.
Formand for Integrationsrådet i Gladsaxe Kommune Kirsten Schalburg:
"Jeg synes selvfølgelig, det er godt at så stor en andel jobs bliver tildelt indvandrer. Det er den ene side af det. Men på den anden side må man jo nok sige, at der er en skævvridning, idet der er utrolig mange jobs i rengøring og i de hårde jobs. Sådan er det i dag, og det syndes jeg at man skal gøre noget ved. I dag er det moderne at have udviklingssamtaler med medarbejderne, så det er noget med at finde ud af, hvad er det egentlig den enkle medarbejder selv vil, også selv om man er indvandrer. Og så give mulighed for kurser og videreuddannelse. Der er også en skævvridning i antallet af ansatte kvinder og mænd, og det handler jo om hvad det er for job som man tilbyder de etniske minoriteter. Så længe det er indenfor de typiske kvindefag, så er det jo kvinder man ansætter".

VU i Gladsaxe mere synlige

Venstres Ungdom i Gladsaxe skal være mere synlige. Det mener foreningens nye formand, Bjarke Rasmussen:
"Målet er først og fremmest at komme lidt mere med i lokalpolitik, følge med i hvad der sker, og komme ind på hvad der vedrører unge mennesker. Det kunne ungdomsbyggerier, skole og gymnasier og alle sådan nogen ting. Vi har samtidig tænkt os at lave en reklamekampagne, som vi vil starte på inden sommeren. Vi skal have en ordentlig forening op at køre", siger formand Bjarke Rasmussen, som har ambitioner om at gøre Venstres Ungdom i Gladsaxe til en af partiets mest velfungerende ungdomsforeninger.

Populært tilbud midlertidigt lukket

Enlige forældre og deres børn har længe kunnet benytte sig af et gratis aktivitetstilbud ved navn Rytmia, på de Frivilliges Hus, men det populære tilbud, hvor forældrene og børnene danser og leger til rytmisk musik, er midlertidigt blevet nødt til at lukke, fordi der er mangel på frivillige hjælpere. Katja Nielsen, der selv er frivillig og var med til at starte tilbudet op for to år siden fortæller: "Vi har svært ved at finde nogen for tiden. Men vi håber, at der er nogen derude der har lyst". Katja Nielsen efterlyser to mennesker, der har lyst til at have det sjovt med 16 forældre og 20 børn en gang om ugen.

Gratis hjælp til mindre el-regning

Et stigende antal gladsaxeborgere får gratis hjælp til at gøre elregningen mindre. Hjælpen består af en lille stikdåse med et display, som sladrer om hvor mange penge ens elektroniske apparater sluger hvert år. Et såkaldt Elsparometer. Det kan lånes gratis på Grønt IdéCenter, og det tilbud er der indtil videre mere end 80 miljø- og prisbevidste mennesker, der har benyttet sig af. Ifølge Pernille Bramstrup, der er medarbejder på centret, bliver mange især chokerede over apparaternes stand-by-forbrug. Hun demonstrerer sin pointe ved at slutte centrets egen computer til Elsparometret, mens den tilsyneladende er slukket: "Man kan godt komme op og bruge omkring 1000 kroner om året på stand-by til alle de el-apparater, man har til at stå rundt omkring i huset". Rådet til folk med mange apparater, der står på stand-by, når de ikke bliver brugt, er simpelthen at slukke for dem på stikkontakten.