Onsdag den 22. Februar 2006


Gladsaxes integrationsindsats målt

Tabuer skal brydes, hvis integrationsindsatsen i Gladsaxe Kommune skal forbedres.
Det mener formanden for Gladsaxes beskæftigelses- og integrationsudvalg.
Integrationsministeriet har netop offentliggjort en effektmåling af integrationsindsatsen i de
kommuner som fra 1999 til 2003 havde mere end 100 nyankomne flygtninge og
familiesammenførte under integrationsloven,
Kommunerne er blevet målt på, hvor hurtige de er til at få udlændinge beskæftigelse eller uddannelse. Og Gladsaxe Kommune er placeret som nummer 43 ud af 72:
"Undersøgelsen går ind og peger på, at det er meget vigtigt at have en grundlæggende holdning og så få implementeret hele integrationen på de forskellige områder. Og der synes jeg faktisk Gladsaxe står rigtigt godt. Fordi vi faktisk har kørt en linie i arbejdsmarkedsafdelingen, hvor man meget målrettet går efter varig beskæftigelse og også en hurtig sagsbehandling. Sådan så der ikke er nogen, der hænger fast i systemet, men sikrer, at folk hurtigst muligt kommer ud i varig beskæftigelse. Så jeg synes egentlig at hele den strategi der er lagt fra Gladsaxes side læner sig meget op ad det, som man fremhæver i denne her undersøgelse er vigtigt, hvis det skal lykkes og hvis det skal gå i den rigtige retning. Men dertil må jeg også sige at der har jo været utrolig meget debat omkring det her med at gå ind og differentiere mellem grupper. Og der er jeg af den holdning, at vi bliver nødt til at komme ud over det her lidt tabubelagte emne. Og se på at folk har altså forskellige forudsætninger. Og vi er nødt til at gå ind og sikre os, at alle har de samme forudsætninger for at komme i varig beskæftigelse og for i det hele taget at komme ud og blande sig og være en del af fællesskabet og samfundet som helhed. Dén tror jeg vi er nødt til at tage én gang til her i Gladsaxe og så ikke være så bange..der er jo ikke tale om, at vi peger fingre af nogen. Der er et spørgsmål om, at identificere hvor der er nogle områder hvor alle ikke har de samme forudsætninger. Og hvor vi så kan gå ind og give de her forudsætninger, sådan så vi kan – i en vis udstrækning – skabe denne her lige adgang til de ting, som vi i øvrigt stiller op for den enkelte", siger udvalgsformand Cheri-Mae Marlena Williamson, det radikale venstre.

Truede søster med en gaspistol

En 44-årig mand fik i går ved Retten i Gladsaxe 30 dages betinget fængsel for at have truet sin søster med en gaspistol.
Manden, som var tiltalt for, at have truet sin søster med en gaspistol gennem et åbentstående vindue i hendes hjem, og for ved den efterfølgende anholdelse, at være i besiddelse af gaspistolen samt nogle patroner, nægtede sig skyldig. Han forklarede til retten, at han ikke havde set sin søster, siden han for to år siden havde hjulpet hende med at flytte, og at han den pågældende dag ikke havde været forbi hendes bopæl og vinduer. Søsteren, der er lænket til en kørestol, forklarede derimod, at hun fra sit soveværelsesvindue havde set sin bror, da han ringede på døren. Men da hun var sengeliggende havde hun ikke haft mulighed for at åbne døren. Tiltalte havde råbt til hende, at han ville lukkes ind. Hun havde svaret at det ikke var muligt og at han skulle gå hjem. Pludselig havde han stået ved det åbne soveværelsesvindue og peget på hende med en pistol. Der var på dette tidspunkt ikke blevet vekslet et ord mellem dem, men hun var alligevel blevet bange, da hun ikke viste om pistolen var ægte eller ej. Hun havde derfor ringet til politiet, som havde anholdt broderen få meter fra hendes hjem.
Retten fandt tiltalte skyldig efter anklageskriftet, og ved straffeudmålingen valgte de at gøre fængselsstraffen betinget, men med en prøvetid på 2 år. Den ekstraordinære lange prøvetid skyldes, at tiltalte nægtede at samarbejde med kriminalforsorgen, hvilket normalt er et vilkår når en straf gøres betinget.
Den 44-årige modtog dommen uden at anke til landsretten.

Nedrivning af villaer volder skuffelse

Til stor ærgrelse for mange naboer, begyndte kommunens nedrivningsmaskiner i går at slå to ældre røde villaer på hjørnet af Søborg Hovedgade og Hagavej i stykker, for at bane vejen for et nyt fem-etagers boligbyggeri. Sidste gang kommunen forsøgte at rive bygningerne ned var i fjord, men der blev arbejdet hurtigt stoppet, da en borger gjorde opmærksom på at projektet stadig var i høringsfasen, og at det følgelig var ulovligt at starte nedrivningsarbejdet. Men det var altså en stakket frist for de næsten 500 borgere der under høringsfasen protesterede mod projektet. I dag er der ikke tale om en fejl, og villaerne er på vej væk. Kirsten Olson var en af dem der protesterede over byggeriet og hun fortæller at stemningen blandt modstanderne af projektet i dag er på lavpunktet: "Vi er skuffede og vrede. Politikerne var så lydhøre mens vi havde vælgermøder og de havde brug for vores stemmer, men lige så snart valgkampen var overstået og de sad i byrådet var de ligeglade med os".

Skoledrenge som pædagoger

Børnene i landets vuggestuer skal forbi 49 kvindelige pædagoger, før de møder en mand, og den udtalte mangel på mandlige pædagoger i daginstitutionerne har nu fået en kommune til at ansætte 13-15-årige skoledrenge som "juniorpædagoger". Også her i Gladsaxe er antallet af mænd lavt, men alligevel forholder formanden for børne- og undervisningsudvalget, Trine Græse, sig kritisk til at indføre juniorpædagoger her i kommunen: "Jeg kan se mange gode argumenter for at gøre det, men jeg kan se lige så mange argumenter for at lade være. Umiddelbart vil jeg sige, at skoledrenge i 8.-9.-klasse skal passe deres skole. De skal ikke arbejde hver eftermiddag i en børnehave. Men jeg vil følge med i medierne om resultaterne af forsøget med juniorpædagoger, for det er problematisk, at der er så få mænd i daginstitutionerne".

Sommerferieaktiviteter med aftenskolerne

På et møde i Folkeoplysningsudvalget i aften vil der blive taget stilling til, om aftenskolerne for første gang skal have mulighed for at være med i samarbejdet om den lange række af aktiviteter, der er for skolebørnene i sommerferien. Det er Børne- og kulturforvaltningen der hvert år udbyder de forskellige aktiviteter, og hidtil har dét været i samarbejde med de lokale foreninger. Ved at inviterer aftenskolerne med i samarbejdet vil de nuværende tilbud kunne udvides til også at omfatte børnefamilierne. AOF i Gladsaxe foreslår for eksempel nye aktiviteter som folkedans, leg & musik & bevægelse og forskellige former for kreative værksteder, hvor børn deltager sammen med deres forældre eller bedsteforældre.