Tirsdag den 3. Januar 2006


Påsat brand i Værebro

Beboerne i etageejendommen Værebrovej 10 måtte nytårsaften kort før midnat reddes ud fra altaner og ned ad brandtrappen.

En voldsom brand på 3. sal udviklede så megen røg, at brandvæsenet valgte at evakuere hele opgangen.

Brandårsagen er indtil videre ukendt, den skal politiets teknikere se nærmere på. Men en 51-årig kvindelig beboer i lejligheden er sigtet for ildspåsættelse og er foreløbig fængslet i 14 dage.

Hun var sammen med sin samlever til fest et andet sted i Væreboparken. Men da kvindens tøj stank af røg, og hendes taske desuden blev fundet i lejligheden, suppleret med en i øvrigt temmelig svævende forklaring, så valgte politiet at anholde og sigte den 51-årige.

Der skete kun materiel skade ved branden, hvilket skyldes Gladsaxes kommunale brandvæsens kompetente indsats.

(hør interview med brandchef Ole Nedahl i lydudgaven)


Flere arbejdsløse i job

Arbejdsløse der søger om kontanthjælp kommer nu hurtigere i arbejde, det viser nye tal fra Gladsaxe Kommune. To års målrettet indsats på området har resulteret i at 60 % af de borgere, der ansøger om kontanthjælp, i løbet af de første fire uger enten er kommet i arbejde eller er begyndt på en uddannelse. Det svarer til en stigning på 50 % i forhold til 2004

Pernille Madsen som er daglige leder af Jobviften i Gladsaxe fortæller: " Det vi først og fremmest har gjort, det var at vi tænkte, kan Gladsaxe kommune gøre det lidt bedre end hidtil. Og det første vi gjorde, det var at rykke indsatsen ud fra Rådhuset og ud i et virksomhedsrettet område. Vi lavede nogle lokaler som med det samme indbyder til, at her handler det om jobsøgning. Når man ligger her ude i virksomhedsområdet, så er det også vigtigt at have pulsen på, hvad er det der foregår på arbejdsmarkedet. Og det gør vi bl.a. ved at undervise vores borgere i jobsamtaler, vi fortæller dem hvordan man præsenterer sig, hvordan man klæder sig, og hvilke spørgsmål der oftest stilles hos arbejdsgiverne. Vi lære dem også at lave et perfekt CV. Og hvordan man skriver ansøgninger. Og så har vi også valgt at inviterer nogle ind udefra, vikarbureauer og virksomhedsledere som fortæller om krav og forventninger på arbejdsmarkedet, og uddannelsesinstitutioner og sådan. Så vi har fået en bredere vifte af tilbud til vores ledige".


Ulovlig kommunal støtte til politisk virksomhed?

Tiltroen til lokalpolitikerne i Gladsaxe er ikke stor. I hvert fald ikke, når politikerne selv skal sige det, og når det gælder en sag som nedtagning af plakater efter et valg.

For ti år siden besluttede politikerne i Gladsaxes økonomiudvalg nemlig, at kommunen skulle være ansvarlig for at få pillet valgplakaterne ned.

Det er ellers hver enkelt kandidats ansvar både at sætte dem op og nedtage dem igen. Men erfaringen viser, at lysten til at sætte plakaterne op er langt større end lysten til at fjerne dem igen. Efter flere valg har der således i månedsvis efterfølgende hængt mere eller mindre lasede udgaver af kandidaters kontrafejer i lygtepælene. Og af hensyn til miljøet besluttede økonomiudvalget så, at den fælles kasse fremover skulle betale de små 50.000 kroner en nedtagning koster.

Men det er udtryk for kommunal støtte til politisk virksomhed, og den holder ikke, mener en borger, John Damm Sørensen, der har klaget til tilsynet.

I et svarudkast til tilsynet anfører kommunen blandt andet, at beløbet til nedtagning er lille i forhold til det store tunge administrative apparat, der skal sættes i gang, hvis kandidaterne og partierne skal følges til dørs lovmæssigt.

Sagen skal tages op som en af de første for det nyvalgte byråd.


Elitestøtte er småpenge

80.000 kroner er småpenge, når det det drejer sig om at støtte et nyt kraftcenter for kano- og kajak-eliten i Gladsaxe. Det mener socialdemokraten og formanden for kommunens Idrætsudvalg, Peter Nielsen: "De steder hvor vi har ressourcer til det, vil vi godt støtte eliten. Og kraftcentret er en god ide. Nu kan unge amatørroere give den en ekstra skalle og få nogle lidt bedre trænere og få den medvind det giver, at man mødes mellem tre forskellige grupper og udfordrer hinanden." I morgen i programmet Dagsordenen ser vi nærmere på hvilken betydning det får for eliteudviklingen, når tre af landets største kano- og kajakklubber, går sammen i et kraftcenter. Det er fra 16-17.


H.C. Andersen får børn til at tro på sig selv

Fejringen af H.C. Andersens fødselsdag har fået drøje hug i medierne, med historier om Tina Turners dyre optræden og dårligt besøgte udstillinger. Men for børnene i Gladsaxes daginstitutioner har aktiviteterne i forbindelse med fødselsdagen betydet, at de tror mere på sig selv og tør stå frem i en forsamling. Det viser en evaluering som pædagogisk konsulent Annette Qvist Jeppesen har lavet. Hun fortæller at især musicalen "Den magiske Fjerpen" med flere end 300 deltagende børn har sat sig sine positive spor: "Pædagogerne fortæller mig, at de børn som har deltaget tør noget mere. De tror på sig selv og de har meget at give til andre."