Mandag den 30. Januar 2006


    Budgetændringer under protest

Gladsaxe kommune vil under protest finde besparelser på 2006-budgettet på i alt 14,5 millioner kroner.
Det svarer nøjagtig til det beløb, som finans- og indenrigsministerierne mener Gladsaxe har overskredet de udstukne rammer med.
Dermed tilhører Gladsaxe de slemme i klassen, der ikke holder væksten på det befalede niveau.
Den vurdering er økonomer og planlæggere centralt i den kommunale forvaltning slet ikke enig i.
Staten har lagt en gennemsnitlig regnemåde ud over samtlige kommuner. Dermed nås et resultat. I Gladsaxes regnemodel er der naturligt nok taget hensyn til lokale forhold, og dermed nås et andet resultat.
Men det er de da ganske kolde overfor i ministerierne og truer med at reducere i bloktilskuddet, hvis ikke der makkes ret.
Derfor lægger borgmester Karin Søjberg Holst op til, at det ellers allerede politisk vedtagne budget for i år så at sige bliver genåbnet, og tallene gennemgået endnu en gang.
Til økonomiudvalgets møde i morgen ligger der således forslag klar, der til sammen når de 14,5 millioner.
Umiddelbart ser det ud til at dreje sig om tekniske ændringer. Om der ligger mere bag, vil formentlig afsløre sig ved morgendagens politiske diskussion i økonomiudvalget.

AB slut på børsen

Så er fodboldklubben ABs eventyr på fondsbørsen slut.
Ved to ekstraordinære generalforsamlinger, dels i moderklubben AB og dels efterfølgende i selve fodboldaktieselskabet, blev det med 100% enighed besluttet at overdrage en større portion aktier til Schaumann Holding A/S.
AB A/S er dermed en saga blot. Af asken er opstået et nyt AB-selskab, kaldet A/S PSE 17 nr. 1607, som fremover skal drive den professionelle fodbold samt investere i fast ejendom.
For AB betyder afgangen fra fondsbørsen en anslået besparelse på over en halv million kroner om året. For Schaumann betyder overtagelsen en billig adgang til børsen.
På hjemmesiderne ab-gladsaxe.dk og ab-fodbold.dk kan der hentes nærmere oplysninger om de ekstraordinære generalforsamlinger, om vedtægterne i det nye selskab og den sidste fondsbørsmeddelelse fra det nu hedengangne AB-fodboldaktieselskab.

10.klasse en begyndelse – ikke afslutning

10.klasse skal ikke betragtes som afslutningen på folkeskolen, men, som begyndelsen til et ungdomsuddannelsesforløb.
Det mener byrådets nye repræsentant i bestyrelsen på 10.klasse-Centret, Lars Abel,
det konservative folkeparti:
"Der har jo været en massiv diskussion i efteråret i folketinget om, hvorvidt man skulle nedlægge 10.klasse som tilbud. Og der er jeg helt uenig. Jeg tror snarere det er vigtigt, at man kigger på indskolingen. Jeg mener det er vigtigt, at der er en mulighed, når man er færdig med 9.klasse og ikke på det tidspunkt er moden nok eller føler sig klar til at træffe en endelig beslutning om, hvad man vil vælge. Men den debat der har kørt i folketinget, kunne man måske vende til noget positivt og sige, at i stedet for at det er afslutningen på folkeskolen, så kunne vi omdefinere det, og gøre det til en ny start, en form for indskoling til ungdomsuddannelsen. Det er vigtigt at vi gør alt hvad vi kan for at få de unge ind i et ungdomsuddannelsesforløb, og der er 10.klasse-centret et særdeles fornemt tilbud".
Alle 9.klasseselever og deres forældre er i øvrigt inviteret til informationsmøde på
10.klasse-Centret i morgen aften, her er der mulighed for at høre nærmere om skolens tilbud.

Østre Landsret ophæver udvisningsdom

Østre Landsret har besluttet af den 22-årige thailandske mand, der ved Retten i Gladsaxe sidste år i maj, blev idømt et års fængsel med efterfølgende udvisning af landet, alligevel ikke skal udvises.
Da sagen tilbage i maj sidste år blev behandlet af Retten i Gladsaxe, erkendte manden sig skyldig i et røveri mod Lokal Brugsen på Rybjerg Alle. Han forklarede dengang til retten, at han sammen med en bekendt fra det kollegium hvor han boede, havde aftalt at begå røveriet. Og at det var ham selv der havde fået ideen til røveriet, da han manglede penge til huslejen. De havde ikke på forhånd aftalt hvordan de skulle udfører røveriet, kun at der ikke skulle komme nogen til skade. Medgerningsmanden, som i mellemtiden, er blevet dømte for flere røverier i kommunen, havde været bevæbnet med et oversavet jagtgevær, mens tiltalte havde taget en kniv fra køkkenskuffen på kollegiet. I Brugsen var den 22-årige løbet hen til kassen, hvor han truede medarbejderen til at udlevere pengene, mens medgerningsmanden havde truet sig til pengene ved postekspeditionen samme sted. Og de var efterfølgende stukket af på knallert. Udbyttet der var på ca. 22.000,- havde de ifølge tiltalte nået at bruge inden de blev pågrebet af politiet.
Manden der i maj modtog fængselsdommen, ankede udvisningen til landsretten, der nu har besluttet, at en udvisning af landet vil være i strid med den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Verdens 3. største samling på Gladsaxe Hovedbibliotek

Preben Buchhave er indehaver af verdens tredjestørste samling af legetøj og brugskunst af Kaj Bojesen, og i disse dage udstiller den private samler et udpluk af sin skat på Hovedbiblioteket her i Gladsaxe. Det er første gang at den jyske samler udstiller på sjællandsk grund, og han nærer stort håb til at gladsaxeborgerne kan være med til at udvide hans samling og viden om kunstneren der i sin tid levede i denne del af landet: "Det var i Bredgade Kaj Bojesen havde sin butik, så jeg tror, der er mange flere af hans ting herovre, end der er i Jylland. Det er også et af formålene med udstillingen at komme i kontakt med folk, der har nogle ting, som jeg ikke har. Hvis der er nogle, der ligger inde med oplysninger om Kaj Bojesen, som for eksempel mundtlige overleveringer, fotos, brochurer, kataloger eller andre spændende ting, vil jeg meget gerne høre fra dem. Det behøver ikke være ting, som folk vil sælge. Det kan også være ting, som jeg kan få lov til at fotografere og registrere til mit bog-projekt". Preben Buchhaves telefonnummer er; 61 26 75 53.